Πολιτισμός

Πώς νίκησα το «τέρας»: Ο Σταμάτης Μαλέλης μιλά στη «Θ» για τη μάχη του ενάντια στην κατάθλιψη

Από την παρουσίαση του βιβλίου «Το τέρας και εγώ»
Από την παρουσίαση του βιβλίου «Το τέρας και εγώ»

Επτά χρόνια «συζούσε» με το «τέρας» της κατάθλιψης ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού Star Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή 17 Μαϊου στην Παλιά Ηλεκτρική προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό του Βόλου, πόλη οικεία σ’ εκείνον από τα νεανικά του χρόνια, το βιβλίο του «Το τέρας κι εγώ – Κατάθλιψη: Το λυκόφως και το λυκαυγές». Με αυτήν την αφορμή μίλησε στη «Θ» για τη νικητήρια μάχη του ενάντια στη «μάστιγα του αιώνα».

«Παραδέχθηκα ότι το τέρας με είχε πνίξει όταν πια κατάλαβα ότι δε ζούσα, δε χαιρόμουν τις απλές χαρές της ζωής» μας λέει ο Σταμάτης Μαλέλης.» Ήμουν καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, στο γραφείο μου, επί 7 σχεδόν χρόνια. Όταν κάποια στιγμή βρέθηκα στο νοσοκομείο, για άλλο θέμα, τότε άκουσα τους γιατρούς να μου λένε πως πάσχω από κλινική κατάθλιψη και πως χρειάζεται ψυχοθεραπεία και αγωγή». Όσο δύσκολο είναι κάποιος να παραδεχθεί το πρόβλημα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το δημοσιοποιήσει. Ο Στ. Μαλέλης πήρε την απόφαση να καταγράψει σε βιβλίο και να επικοινωνήσει την εμπειρία του αυτή επειδή «θέλω να βοηθήσω και άλλους να το παραδεχθούν και να πάνε στο γιατρό, να ζητήσουν βοήθεια και να το νικήσουν».

«Πώς είναι αυτό το τέρας;» ρωτάμε για να πάρουμε την περιγραφή πως «όταν σε επισκέπτεται σε καθηλώνει. Φανταστείτε έναν ήλιο με μαύρες ακτίνες που σε καθηλώνει σε ένα κρεβάτι. Αν δεν το ’χεις ζήσει το «τέρας» δεν μπορείς να το καταλάβεις. Είναι σα να αγκαλιάζεις το θάνατο» μας απαντά για να συνεχίσει σημειώνοντας πως η «μάστιγα του αιώνα», όπως χαρακτηρίζει την κατάθλιψη, η οποία σύμφωνα με έρευνες πλήττει κυρίως τις γυναίκες «καθώς 1 στις 4 πάσχει από κατάθλιψη», είναι αταξική, δε «γνωρίζει» οικονομικά και πνευματικά επίπεδα κ.λπ. Το γιατί του συνέβη δεν μπορεί να το εξηγήσει «ούτε και οι γιατροί», οι οποίοι τον συμβούλευσαν ως λύση να «είμαι ο εαυτός μου, όχι τα πρέπει, αλλά τα θέλω μου και να ακούω το υποσυνείδητο, το υπερεγώ και όχι το εγώ μου. Ν’ ακολουθείς την καρδιά σου, αυτό είναι το μυστικό». Σε ό,τι αφορά στην εποχή μας που, όχι μόνο η κατάθλιψη, αλλά και οι αυτοκτονίες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ο Στ. Μαλέλης σημειώνει πως τα σημερινά αδιέξοδα οδηγούν τους νέους στην απελπισία και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει και στην αυτοκτονία γι’ αυτό και θα πρέπει «να ενισχυθεί το κράτος πρόνοιας, ειδικά στον τομέα της ψυχικής υγείας». Και μετά την κατάθλιψη, τι; «Μετά γίνεσαι άλλος άνθρωπος και η έννοια της προσφοράς γίνεται ένα με τη ζωή σου» και στο πλαίσιο αυτό τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του προσφέρονται «για τη χρηματοδότηση ομάδων που βοηθούν ειδικά περιστατικά κυρίως σε απομονωμένες περιοχές». Το βιβλίο «Το τέρας και εγώ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

Δανάη Πίκουλα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το