Οικονομία, Πολιτική

Πρόταση της Alpha για εξαγορά της Εμπορικής

Ανακοίνωσε πως θέλει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της

Πρόταση για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε πως υπέβαλε η Alpha Bank στην Credit Agricole.

Η Alpha εκτιμά ότι «με την κατατεθείσα πρότασή της, περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Πάντως, η τράπεζα διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της με την Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank διέψευσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει τις δύο πλευρές κοντά σε συμφωνία.

Οπως γράφει σήμερα το Εθνος, νέος τραπεζικός γάμος αναμένεται σύντομα, με πρωταγωνίστρια την Alpha Bank, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Credit Agricole για την απόκτηση της Emporiki Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι δύο πλευρές έχουν «δώσει τα χέρια». Μάλιστα έχει ολοκληρωθεί ο καθιερωμένος έλεγχος των στοιχείων της Εμπορικής (due diligence) από την Alpha Bank.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας -εκτός απροόπτου- θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, όπως είναι η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στο νέο σχήμα η Credit Agricole θα κατέχει κρίσιμο ποσοστό και θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ το νέο τραπεζικό σχήμα θα στηριχτεί κεφαλαιακά και από το Paramount Fund του Κατάρ, που κατέχει ποσοστό 4,7% στην Alpha Bank.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι «δυναμικά» θα διεκδικήσουν την Εμπορική και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank.

Σε ό,τι αφορά τώρα το νέο σχήμα Πειραιώς-ΑΤΕ, εκτιμάται ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν από την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ θα φθάσουν στα 155 εκατ. ευρώ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια στα 155 εκατ. ετησίως.

Από τη συνένωση δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα και αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και η παρουσία του ομίλου της Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2012. Το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ, με το προσωπικό του Ομίλου στους 17.000 εργαζομένους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το