Photo Gallery, Τοπικά

Προβλέπουν χιονοπτώσεις από 6 Φεβρουαρίου

Αλλάζει η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη από τις αρχές του Φλεβάρη

 

Με σχετικά ήπιο καιρό θα μας αποχαιρετήσει ο Ιανουάριος, που χαρακτηρίζεται ως άνομβρος φέτος για το Βόλο, αφού το ύψος βροχής που καταγράφηκε, ήταν πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου. Επίσης δεν σημειώθηκε χιονόπτωση στην πόλη του Βόλου. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο Φλεβάρης αναμένεται πιο ψυχρός και τα χιόνια αναμένεται να μας επισκεφθούν ίσως και μέχρι τα πεδινά.

Με απουσία φαινομένων τουλάχιστον ώς και τις 3-4 Φεβρουαρίου, αλλά με αυξημένες κατά διαστήματα νεφώσεις, θα κυλίσει ο καιρός. Η θερμοκρασία φαίνεται να σημειώνει σταδιακή άνοδο τις πρώτες ημέρες.

Ωστόσο, από τις 5-6 περίπου Φεβρουαρίου και μετά, ο καιρός αλλάζει στη χώρα μας, με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ φαίνεται να σημειώνονται και χιονοπτώσεις.

Μεγάλο γενικά ενδιαφέρον, θα παρουσιάσει ο καιρός σύμφωνα με τα ώς τώρα προγνωστικά στοιχεία του μετεωρολόγου κ. Θ. Τακούδη, μετά τις 5-6 Φεβρουαρίου. Φαίνεται να κατεβαίνουν ακόμα πιο ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη, ενώ η διάταξη των συστημάτων, θα ευνοήσει και την κατάβαση κάποιων χαμηλών προς την περιοχή μας, δίνοντας κάποιες χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά, ίσως και μηδενικά υψόμετρα.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Τακούδης θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αναλυτικά την πορεία του καιρού για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και πού και πόσο θα χιονίσει.

Δεν θα υπάρξει κάποια αξιόλογη μεταβολή του καιρού το πρώτο πενταήμερο, ωστόσο από τις 5-6 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η θερμοκρασία να πέφτει αισθητά από βορρά προς νότο και οι βροχές, αλλά και τα χιόνια να ξανακάνουν την εμφάνισή τους, πιθανότατα αρκετά δυναμικά.

Ο λόγος θα είναι η αλλαγή της διάταξης των συστημάτων στην Ευρώπη, καθώς θα αναπτυχθεί ένα υψηλό (εμποδισμός) στο βορειοανατολικό Ατλαντικό, αλλά και το ότι η θερμοκρασία στη στρατόσφαιρα, θα πέσει σε φυσιολογικά και πάλι επίπεδα, ύστερα από την περίεργη άνοδό της, η οποία έδωσε κακοκαιρίες με πολύ κρύο σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αλλά και καλό καιρό ώς και πριν λίγες ημέρες, στις χώρες της Μεσογείου.

Κάτι τέτοιο λοιπόν στις αρχές Φεβρουαρίου θα αλλάξει και έτσι η χώρα μας θα είναι ικανή να δέχεται αρκετά συστήματα από τα βόρεια, βορειοδυτικά της τμήματα, τα οποία φαίνεται να συνδυάζονται και με αρκετά ψυχρές αέριες μάζες. Σύστημα από τα βόρεια σε συνδυασμό με κρύο, μεταφράζονται τις πιο πολλές φορές μέσα στο χειμώνα για τη χώρα μας, σε αρκετές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά ώς και μηδενικά υψόμετρα.

Ο κ. Τακούδης επισημαίνει ότι ο χιονιάς αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 Φεβρουαρίου και να διαρκέσει μέχρι τις 10 του μήνα τουλάχιστον, ενώ ημέρα με την ημέρα το προγνωστικό αυτό σενάριο επιβεβαιώνεται και ενδυναμώνει όσον αφορά στη σφοδρότητά του. Πάντως οριστικά αναμένεται να είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς πού και πόσο θα χιονίσει, τις προσεχείς τρεις ημέρες.

Σήμερα ο καιρός θα είναι σχεδόν νεφελώδης στο Αιγαίο και παροδικά νεφελώδης  στα ηπειρωτικά. Από το απόγευμα θα επικρατήσουν μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας και η νύχτα θα είναι σχεδόν παντού ξάστερη.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή  θα κυμανθεί στο Βόλο από 5-12, στον Αλμυρό 4-11, στη Σκιάθο 6-11, στη Ζαγορά 3-8 και στα Χάνια Πηλίου -1 ώς 1 βαθμό. Η υγρασία θα σημειώσει πτώση. Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι με τάση ενίσχυσης από το απόγευμα. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από – 1 ώς 16 και στο Βόλο από 6-16 βαθμούς.

Και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, που θα είναι πυκνότερες στις ανατολικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς.

Και το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές που θα είναι πυκνότερες στις δυτικές περιοχές, όπου πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση (13-15 βαθμούς οι μέγιστες τιμές).

Το Σαββατοκύριακο 2-3 Φεβρουαρίου θα κυριαρχήσουν οι νοτιάδες σε μέτριες εντάσεις γενικά και θα συνεχιστούν οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Αρκετές ομίχλες θα έχουμε το πρωί στα κεντρικά, ανατολικά ηπειρωτικά κυρίως. Με τις νεφώσεις να επιμένουν κατά διαστήματα αυξημένες και τους νοτιάδες να στρέφονται σταδιακά σε ανατολικούς ή βορειοανατολικούς θα περάσουν η Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και η Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλές τιμές στα κεντρικά ηπειρωτικά, καθώς και στο Αιγαίο, σε μικρή πτώση στη βόρεια χώρα.

Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε σαν τάση για τη συνέχεια, είναι η γενίκευση των φαινομένων από την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το