Photo Gallery, Τοπικά

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Κουνούπι «τίγρης» στο Βόλο

Δεν δικαιολογείται ανησυχία λένε στελέχη του «Μπενάκειου» για τον εντοπισμό κουνουπιού «τίγρης»

 

«Κουνούπι τίγρης» εμφανίστηκε στο Βόλο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας κ.κ. Γ. Γερόπουλος και Κ. Βολιώτης, που υπογράφουν και τη σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά από κοινή διαπίστωση μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας ότι φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε ένα νέο είδος κουνουπιών στο Βόλο, στελέχη αυτού του είδους στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Αθηνών για εξέταση. Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση (ακολουθεί γραπτή) ένα τουλάχιστον από τα στελέχη αυτά ήταν κουνούπι «τίγρης», το οποίο είναι γνωστό ότι ευθύνεται για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Δυστυχώς δεν έφτασαν σε καλή κατάσταση όλα τα στελέχη ώστε να γίνει καλύτερη εξακρίβωση του είδους όλων. Τα κουνούπια αυτά είναι μαύρα, μικρά και συνήθως επιθετικά στη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τον ειδικό του Μπενάκειου δεν δικαιολογείται ανησυχία του πληθυσμού, αλλά καλό είναι ο Δήμος να φροντίσει με κατάλληλες ενέργειες καταπολέμησης για την απάλειψη του φαινομένου ή τη βελτίωση της κατάστασης».

Τα τελευταία χρόνια τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών επικινδύνων για την υγεία του ανθρώπου, επηρεάζουν την οικονομία πολλών περιοχών της και αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, αφού είναι φορείς αυτών.

Το κουνούπι «τίγρης» ανήκει στο γένος Αedes και το όνομά του είναι Aedes albopictus. Τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να γίνει διάσημο διότι πέτυχε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να αναπτύξει την ικανότητα, να εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ευκολία, σε μακρινές περιοχές πέρα από τον αρχικό χώρο παρουσίας του και να εγκαθίσταται στο νέο βιότοπο, το ίδιο εύκολα.

Είναι πολύ επιθετικό, επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκαλεί πρήξιμο, και προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Εκτός από τον άνθρωπο, επειδή ζει μέσα στους κήπους και τις αυλές των σπιτιών τρέφεται με οτιδήποτε κινείται εκεί μέσα, έτσι επιτίθεται και τρέφεται με αίμα και από τα κατοικίδια, αλλά και περιστασιακά και από τα πτηνά.

Έχει πατρίδα του τα δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ταξίδεψε και έφθασε σε όλο τον κόσμο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το