Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελισάβετ Κούκη «Αίλιος Αριστείδης, Ιεροί Λόγοι» στο Μουσείο Βόλου

Ο λόγιος της Ρωμαϊκής Περιόδου και το έργο του παρουσιάζονται σήμερα με αφορμή το βιβλίο της Ελισάβετ Κούκη

Η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Αίλιος Αριστείδης, Ιεροί Λόγοι», το κείμενο του οποίου επιμελήθηκε, μετέφρασε και σχολίασε κ. Ελισάβετ Κούκη, ψυχαναλύτρια – αρχαιολόγος, σήμερα Τετάρτη στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α., στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Σχετικά με το βιβλίο και το θέμα του θα μιλήσουν οι εξής:

α) Αργυρούλα Δουλγέρη Ιντζεσίλογλου, αρχαιολόγος – προϊσταμένη ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α., με θέμα «Η λατρεία του Ασκληπιού και τα Ασκληπιεία στη Θεσσαλία».

β) Ελισάβετ Κούκη, ψυχαναλύτρια – αρχαιολόγος, με θέμα: «Το θεραπευτικό όνειρο στους Ιερούς Λόγους του Αίλιου Αριστείδη».

γ) Δημήτρης Κυρτάτας, καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα «Ο Αίλιος Αριστείδης και εμείς».

Η Ελισάβετ Κούκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε νομικά. Στη συνέχεια σπούδασε αρχαιολογία και κλινική ψυχολογία στο Παρίσι, όπου και έζησε και εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια μέχρι το 1977. Το ενδιαφέρον για την ερμηνεία και τη θεραπευτική λειτουργία του ονείρου στην κλασική αρχαιότητα την οδήγησε στην ανίχνευση αντιστοιχιών και αποκλίσεων μεταξύ διαφόρων, ψυχαναλυτικών ή μη, διαχρονικών προσεγγίσεων και χρήσεων του ονειρεύεσθαι. Στο πλαίσιο αυτό μελετά συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σχετικά με τον Αίλιο Αριστείδη και το έργο του.

Ο Αίλιος Αριστείδης (περίπου 117 – 185 μ.Χ.), υπήρξε ρήτορας και συγγραφέας κατά την εποχή του Αδριανού, γνώριζε το Μάρκο Αυρήλιο και ήταν ισάξιος του Ισοκράτη και του Δημοσθένη στα μάτια των συγχρόνων του. Γεννήθηκε και έζησε στη Μικρά Ασία, ενώ υπήρξε από τους επιφανέστερους εκπροσώπους, πλάι στον Ηρώδη τον Αττικό και τον Πολέμωνα, της Δεύτερης Σοφιστικής. Διασώθηκαν πενήντα τρεις λόγοι από το σύνολο του έργου του, γραμμένοι στα αρχαία ελληνικά. Οι Ιεροί Λόγοι, που παρουσιάζονται στο βιβλίο της κ. Κούκη σε πρώτη απόδοση στη Νέα Ελληνική, αποτελούν την παράλληλη, βιωμένη ιστορία ενός βιολογικού σώματος ασθενούς και νοσούντος, και της φαντασιακής, ονειρικής αναπαράστασής του. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Μικρά Ασία της ύστερης Αρχαιότητας, όπου συνοδοί των ενύπνιων διαδρομών του ρήτορα, διασχίζουμε και εμείς περιοχές της επικράτειας του ονείρου και του σώματος. Λάτρης του Ασκληπιού, ο Αριστείδης μας επισημαίνει ωστόσο ότι όσα διαδραματίζονται στο σώμα του και στη ζωή του είναι «αληθώς περαιτέρω θαυμάτων».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί αφορμή για να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό ο σχετικά άγνωστος λόγιος της Ρωμαϊκής Περιόδου και το έργο του. Η ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α., μετά από πρόταση της συγγραφέως, επιθυμεί να συμβάλλει και με τον τρόπο αυτό στην προσέγγιση του παρελθόντος, των σκέψεων και του τρόπου αντιμετώπισης του ανθρώπινου σώματος, των ασθενειών, της ιατρικής και της θρησκευτικής πίστης κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Με αφορμή την εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, εκπαιδευτική περιήγηση με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό, στις αίθουσες του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το