Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 5-9-2013

Η τομή και ο Άδωνις

Δεν γνωρίζω ποια είναι η άποψη των γιατρών για την ένταξη στο ΕΣΥ των 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σίγουρα όμως, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης. Αν μάλιστα τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν ως κέντρα υγείας αστικού τύπου, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη τομή στο σύστημα της υγείας. Λέτε ο Άδωνις να μείνει γι’ αυτό στην ιστορία;

Πάντως στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου τις προάλλες μια ασθενής με υψηλή πίεση που προσήλθε και ήθελε να κάνει έμετο, της προσέφεραν σακούλα γνωστού καφεκοπτείου της πόλης, ενώ για έναν άλλο που έκανε αιμόπτυση, δεν είχαν να του δώσουν βαμβάκι…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

ο ΛΑΟΣ

«Φωτιές» άναψε στο ΛΑΟΣ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για τα οικονομικά του ΛΑΟΣ, επικαλούμενη δημόσιες καταγγελίες για το Ινστιτούτο «Ίων Δραγούμης» και τις κρατικές επιχορηγήσεις που έχει λάβει. Ζήτησε δε να πληροφορηθεί, αν έχει γίνει διαχειριστικός έλεγχος στο Ινστιτούτο, την τελευταία δεκαετία. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας το ΣΔΟΕ ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία του Ινστιτούτου, που επιχορηγήθηκε από το κράτος με 1,8 εκατομ. ευρώ το 2012. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ι. Μιχελάκη ο ΛΑΟΣ έλαβε το 2012 κρατική επιχορήγηση ύψους 1.868.244,78 ευρώ.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

 

Μηδενικές αυξήσεις

«Παγώνουν» τα τιμολόγια των ανταποδοτικών τελών σε όλες τις κατηγορίες για την ερχόμενη χρονιά στο Δήμο Σκιάθου. Πρόκειται για εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα. Η σχετική εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση και συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και αναμένεται να εγκριθεί. Το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής είναι ότι με αυξήσεις δεν θα τα βγάλουν πέρα οι δημότες και οι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ με μειώσεις δεν θα τα καταφέρει ο Δήμος την ερχόμενη χρονιά. Επιλέχτηκε, επομένως, το «πάγωμα», προκειμένου και ο κόσμος να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω οικονομικά, αλλά και ο Δήμος να μπορέσει να αντεπεξέρθει στις αυξημένες οικονομικές του υποχρεώσεις του χρόνου. Βεβαίως, μειώσεις επιθυμούσαν οι πολίτες, αλλά σε κάθε περίπτωση το «πάγωμα» είναι προτιμότερο από τις αυξήσεις…

Β.Κ.

 

 

Κάλλιο αργά…

Νέα τιμολόγια ύδρευσης, αλλά και αντίστοιχες χρεώσεις πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Στόχος των αλλαγών είναι η εξισορρόπηση των τιμολογίων σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς, καθώς διαπιστώθηκε ότι ισχύουν ακόμα οι χρεώσεις που καθορίστηκαν από τους τέως Καποδιστριακούς Δήμους, με συνέπεια αρκετοί καταναλωτές να αδικούνται. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, από την Αντιδημαρχία Οικονομικών Νοτίου Πηλίου ότι οι όποιες διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο με μειώσεις των τιμολογίων και όχι με αυξήσεις. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι καταναλωτές του Δήμου απαιτείται να πληρώνουν τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης βάσει ενιαίου τιμολογίου και όχι με αποκλίσεις και αδικίες, βάσει των αντίστοιχων των τέως Καποδιστριακών. Σωστή και καλή η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι άργησε αρκετά να την αναλάβει. Τρία και πλέον χρόνια δεν είναι λίγα…

Β.Κ. 

 

 

Ο Σημίτης

Ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι «κατέστρεψε τη χώρα» με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 – 2005 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αλλά και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, επειδή όταν έβλεπε «το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε», επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι «σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία», ενώ κάνοντας ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι το 1974 το Κίνημα δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς εγωκεντρισμούς και βαρύγδουπα ονόματα.

ΚΑΤ.ΤΑΣ

 

 

Απάντηση

Η κυβέρνηση δίνει μάχη να πείσει την τρόικα ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο από ό,τι η πτώχευση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών – ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ – και των απαιτήσεων των δανειστών να κλείσουν άμεσα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της βόρειας Ελλάδας, δήλωσε, επίσης, ότι «πιστεύουμε πως ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία» κατέληξε ο υπουργός.

ΚΑΤ.ΤΑΣ

 

 

Πώς να βγάλουν άκρη

Δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών από το ίδιο κόμμα διαφωνούν για το ποιος έφταιξε και η χώρα «βυθίστηκε». Χριστοδουλάκης: Φταίει ο Παπανδρέου που καθυστέρησε να πάρει μέτρα και το «ανεκδιήγητο» δημοψήφισμά του – Σαχινίδης: Ευθύνονται Σημίτης και Καραμανλής που δεν έκαναν την οικονομία ανταγωνιστική. Άντε μετά ο πολίτης να βγάλει άκρη.

Γ. Τσ

 

 

«Θερμός Σεπτέμβριος»

Στο ρυθμό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να γνωστοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα αυτών που θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Η αγωνία των εργαζομένων και στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει κορυφωθεί, αφού δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Ήδη η ομοσπονδία του κλάδου ανακοίνωσε το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει δύο 48ωρες απεργίες, 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου, καθώς και μια πενθήμερη από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις αυτές συμπίπτουν με την έναρξη των εγγραφών των νέων φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Πολλοί από αυτούς θα βρουν τις γραμματείες των σχολών τους κλειστές.

Όλα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα θερμός μήνας όχι μόνο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για την τριτοβάθμια.

Γ. Τσ

 

 

Το κατάλαβε

Το πήρε απόφαση το υπουργείο Οικονομικών ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τους φόρους τους και αποφάσισε να προχωρήσει σε εξπρές ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων. Έτσι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν σε… δόσεις το φετινό φόρο εισοδήματος όσοι αδυνατούν να τον πληρώσουν εφάπαξ ή σε τρεις δόσεις. Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από απλήρωτους φόρους άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ. Ήδη πολλοί φορολογούμενοι προσέρχονται στην Εφορία με το εκκαθαριστικό σημείωμα ανά χείρας, δηλώνοντας αδυναμία να το εξοφλήσουν και ζητούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής της οφειλής. Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος.

Γ. Τσ

 

 

Απτόητη

Τη στιγμή που οι περισσότεροι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται για τις επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, η τρόικα συνεχίζει απτόητη. Ζητεί περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ. Η νέα περικοπή στοχεύει στην επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων.

Γ. Τσ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το