Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 3-10-2013

Δουλεύει ένας για να ζήσουν τρεις…

Περίπου 7.500.000 Έλληνες δεν εργάζονται… Σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος», οι συνταξιούχοι στη χώρα ανέρχονται σε 2.704.295. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), 1.403.698 είναι οι άνεργοι, ενώ 3.334.690 είναι ο οικονομικά μη ενεργής πληθυσμός (άνθρωποι που δεν έχουν εργαστεί ποτέ, μικρά παιδιά κ.άλ.) Σύνολο 7.500.000 περίπου Έλληνες δεν εργάζονται και 3.628.421 όσοι εργάζονται. Αντιστοιχούν δηλαδή δύο Έλληνες μη εργαζόμενοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο  σε έναν εργαζόμενο… Μπορεί να επιβιώσει μια τέτοια οικονομία;

ΔΗΜΟ.Σ.

Μπάχαλο πάλι στο Επιμελητήριο

Άνω-κάτω στο Επιμελητήριο Μαγνησίας με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ελένη Δοδούδη, εναντίον του γραμματέα Ευστ. Πλαστάρα, του νομικού συμβούλου Δ. Παπαποστόλου, της οικονομικής επόπτριας Ευδοκίας Καπούλα και του διευθυντή της υπηρεσίας Κ. Βούκουτου. Η κ. Δοδούδη μηνύει τους τέσσερις για «αδικήματα», που αφορούν στην εταιρεία «Ιάσων», αλλά και τη γραμματειακή υποστήριξη της έκθεσης «Επιχειρηματικό Πανόραμα 2013». Προτείνει δε ως μάρτυρες τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρ. Μπασδάνη και τα μέλη του ΔΣ Δωροθέα Καναβιτσά, Ι. Μπουρούνη, Θέκλα Καμμένου, Β. Ζαχείλα και Κ. Χαλύφα β’ αντιπρόεδρο. Άντε τώρα όλοι αυτοί να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύση στα προβλήματα του Επιμελητηρίου, όταν οι μισοί στρέφονται εναντίον των άλλων μισών στα δικαστήρια.

ΔΗΜΟ.Σ.

Θα δούμε τι θα κάνουμε…

«Τι επιτήδευμα ασκεί ένας από 15ετίας νεκρός και πώς να πληρώσει Τέλος 400 ευρώ», ρωτήθηκε μέσω twitter o γενικός γραμματέας Εσόδων X. Θεοχάρης, με αφορμή και τον πεθαμένο επιτηδευματία του Βόλου, ο γιος του οποίου καλείται επίσης να πληρώσει 400 ευρώ. Και απάντησε ότι «δεν έκλεισε την δραστηριότητα σωστά. Θα δούμε τι θα κάνουμε για όσους δεν έχουν στοιχεία»… Μα κύριε γενικέ επί 16 χρόνια η επιχείρηση του πεθαμένου πια Βολιώτη επιτηδευματία δεν φαινόταν πουθενά στην Εφορία. Πώς τον ανακαλύψατε το 2013;

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 Παντού Κίνα

Στα 17 τρισ. δολάρια περίπου έφθασε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, από τα οποία το 1,3 τρισ. περίπου είναι χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου στα χέρια των Κινέζων… Ο τρόμος των ΗΠΑ είναι μήπως οι Κινέζοι θελήσουν να απαλλαγούν από τα αμερικανικά χρεόγραφα… Την ίδια ώρα οι Κινέζοι αγόρασαν το 5% της γης της Ουκρανίας, για να καλλιεργήσουν με σιτηρά 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα… Η παγκόσμια οικονομική δύναμη του μέλλοντος έχει ήδη ανατείλει…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Μάστιγα η κατάθλιψη

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει καθοριστικά και την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Αποκαλυπτικό τα συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τα περιστατικά κατάθλιψης έχουν αυξηθεί το 2013 κατά 50% σε σχέση με το 2009. Μάλιστα το ένα στα δέκα περιστατικά χρήζει άμεσης θεραπείας, ενώ από την όλη κατάσταση πλήττονται περισσότερο οι γυναίκες.

Και προφανώς η κατάσταση αυτή δύσκολα μπορεί να αλλάξει, όσο και αν οι ειδήμονες οικονομολόγοι λένε ότι από το 2014 θα έχουμε ανάπτυξη.

Φ.Σ.

Οι εκλογές…

Θέλει αυτή την περίοδο πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση; Προφανώς όχι, για διάφορους λόγους. Από καθαρά πολιτική άποψη θα είχε πρόβλημα με τις επαναληπτικές εκλογές, αν παραιτούνταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής; Προφανώς, κανένα. Σύμφωνα με τα εκλογικά ποσοστά του Ιουνίου 2012, οι 18 έδρες της Χρυσής Αυγής θα μοιράζονταν ως εξής: Η Ν.Δ. θα λάμβανε δέκα έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έξι και το ΠΑΣΟΚ δύο. Μάλιστα από τις δεκαπέντε περιφέρειες στις εννιά επικράτησε η Ν.Δ. Επομένως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ενισχυόταν με ακόμη περισσότερους βουλευτές.

Βέβαια η κοινοβουλευτική πορεία της χώρας δεν μπορεί να ταρακουνηθεί από τα μικροπολιτικά παιχνίδια και γι’ αυτό υπάρχουν νομικοί τρόποι, ώστε να λειτουργήσει η Βουλή και με λιγότερους από 300 βουλευτές.

Φ.Σ.

 

 

Αλαλούμ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στο ΠΥΣΔΕ προκειμένου να τονίσει τα λάθη που γίνονται στις τοποθετήσεις καθηγητών στα σχολεία και τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτρέψει την ομαλή έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ουσιαστικά η ΕΛΜΕ θέτει το ζήτημα ότι το ΠΥΣΔΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και τι πρέπει να γίνει; Είναι ανάγκη οι καθηγητές να γνωρίσουν σε ποιο σχολείο θα διδάσκουν.

Φ.Σ.


Από τα ξημερώματα…

Από τις 7.20 το πρωί μεταβαίνουν οι μαθητές στο Δημοτικό Ανηλίου, καθώς μόνο έτσι βολεύουν τα δρομολόγια των λεωφορείων. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μάλιστα η διεύθυνση του σχολείου έχει σκεφθεί να ζητήσει από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να ξεκινούν τα μαθήματα νωρίτερα από τις 8 το πρωί, αν και αναγνωρίζεται πως λόγω της ορεινής περιοχής, θα έπρεπε, ιδίως το χειμώνα, τα μαθήματα να ξεκινούν αργότερα, ώστε να μην καταναλώνεται και πολύ πετρέλαιο.

Φ.Σ.


Ούτε ένα

ευρώ απώλεια

Πολύς κόσμος στη χθεσινή ημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το ΕΣΠΑ, το οποίο ναι μεν έχει υψηλή απορροφητικότητα, αλλά υπάρχουν περιθώρια για εντάξεις και άλλων έργων στα ήδη 330 που τρέχουν. Γι’ αυτό και ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ήταν σαφής στο μήνυμα που έστειλε ότι για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει όλοι οι φορείς να κινηθούν με πιο γοργούς ρυθμούς.

Φ.Σ.


Ευθύνες

«Καμπανάκι» κινδύνου σχετικά με την κατάσταση στη λίμνη Κάρλα κρούει ο Φορέας Διαχείρισης, υπογραμμίζοντας ότι αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα και αποφάσεις και δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας εντοπίστηκαν από τους επόπτες του Φορέα νεκρά ψάρια στον ταμιευτήρα, με το φαινόμενο αρμοδίως να μη χαρακτηρίζεται ως εκτεταμένο. Από την αυτοψία προκύπτει ότι ο θάνατος των ψαριών αποδίδεται πιθανότατα σε ασφυξία σε συνδυασμό με τη χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης, την αυξημένη ρύπανση και τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο Φορέας ζητεί από τους αρμοδίους την άμεση ολοκλήρωση των ημιτελών έργων στη λίμνη, αλλά και τον έλεγχο των πηγών ρύπανσης. Το κυρίαρχο είναι ότι ο Φορέας έχει ήδη καταγράψει μία προς μία τις πηγές ρύπανσης και έχει ήδη προβεί σε καταγγελίες προς τους αρμοδίους, καθώς δεν διαθέτει εκτελεστική αρμοδιότητα. Με καταγεγραμμένες μία προς μία τις πηγές ρύπανσης τίθεται το αυτονόητο ερώτημα γιατί οι αρμόδιοι δεν αναλαμβάνουν επιτέλους πρωτοβουλίες και σε τελική ανάλυση τις ευθύνες τους…

Β.Κ.


Υδατοδρόμια

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με τη δημιουργία υδατοδρομίων πρόκειται άμεσα να εκδώσουν οι διοικήσεις των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Σκοπέλου και Αλοννήσου. Στόχος η δρομολόγηση υδροπλάνων από και προς το λιμάνι του Πειραιά, με ενδιάμεσες στάσεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Ως επενδυτική ευκαιρία και προοπτική περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης των νησιών χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία, με εταιρεία να έχει ήδη προσεγγίσει τους Δήμους και να έχει καταθέσει προτάσεις. Καλή η πρωτοβουλία, ωστόσο για να έχει αντίκρισμα θα πρέπει οι Δήμοι να εστιάσουν στο κόστος του εισιτηρίου και να διαπραγματευτούν με τους επενδυτές. Οι νησιώτες θεωρούν δυσβάστακτο οικονομικά το αντίτιμο των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο των υδροπλάνων. Εκτός πια κι αν τα υδροπλάνα θα προσθαλασσώνονται στις Βόρειες Σποράδες για να εξυπηρετούν υψηλά βαλάντια και μόνο…

Β.Κ.


Άλλαξαν τα δεδομένα

Το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι καλύτερα να νοικιάζει σπίτι, ενώ μόλις ένα 32,3% εκτιμά ότι συμφέρει να έχει ιδιόκτητο σπίτι. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας MARC και δείχνει πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία στη χώρα μας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η επένδυση σε ακίνητο θεωρούταν η καλύτερη επιλογή. Σήμερα με τους φόρους και τις φορολογικές επιδρομές η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ασύμφορη την ενοικίαση σπιτιού, παρά την αγορά. Η κρίση φαίνεται να σβήνει σιγά-σιγά το όνειρο για «την απόκτηση του δικού του κεραμιδιού» που είχε κάθε Έλληνας.

Η ίδια έρευνα κατέδειξε και τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις που αφορούν στο ακίνητό τους, ενώ το ίδιο ανησυχητικές είναι οι απαντήσεις σ’ ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου. Το 10,1% απαντά «όχι» στην ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να αποπληρώσετε κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού σας δανείου στο μέλλον;», ενώ ένα επιπλέον 27,4% απαντά «μάλλον όχι». «Ναι» απαντά το 29,8% και «μάλλον ναι» το 32,7%.

Γ. Τσ.

 

Αδιάφοροι

Είναι κρίμα και η εικόνα θλιβερή της απουσίας δικηγόρων και εν γένει πνευματικών ανθρώπων της πόλης από εκδηλώσεις σαν τη χθεσινή που διοργάνωσαν Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και Μητρόπολη Δημητριάδος. Κράτος και διαφθορά ήταν το θέμα. Πάντα επίκαιρο, ίσως τώρα περισσότερο από κάθε φορά. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτή την πόλη για ποιοτικές εκδηλώσεις και παρουσία ομιλητών από τους οποίους όλο και κάτι μπορούμε να μάθουμε.

Τ. Κ.

 

Λείπει η φαντασία

Το ΕΣΠΑ πράγματι είναι εργαλείο ανάπτυξης. Αν και μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς και εγκαίρως. Φαίνεται όμως πως, έστω και αργά, επωφελούνται αρκετοί. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν μερικές νέες επιχειρήσεις στο Βόλο λόγω επιδότησης από το ΕΣΠΑ. Ίσως, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο αφού είναι ατομικές, να προκύψουν και κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας. Το στοιχείο προκύπτει από τις αιτήσεις ενδιαφερομένων για αδειοδότηση στη Δημοτική Ενότητα Βόλου. Έως τώρα 21 αιτήσεις για προέγκριση, μετά τον έλεγχο από τη Διεύθυνση Εμπορίου και το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου. Μόνο που οι επιχειρήσεις αυτές αφορούν κυρίως καφέ, αναψυκτήρια – σουβλατζίδικα.

Πόσους καφέδες να πίνουμε και πόσα σουβλάκια να τρώμε κάθε μέρα σε αυτή την πόλη;

Τ. Κ.

 

 Ο πλάστης

Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά αναφέρεται ως στιγμιότυπο από την έφοδο των αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας σε σπίτι αστυνομικού το Βόλο, στο πλαίσιο των ελέγχων αστυνομικών-συνοδών χρυσαυγιτών βουλευτών. Το βασικό ζητούμενου των ελέγχων ήταν ο εντοπισμός οπλισμού ή άλλου υλικού που να παρέπεμπε σε συνέργεια αστυνομικού με τη Χρυσή Αυγή. Στα πράγματα του σπιτιού κατά τον έλεγχο βρέθηκε και ένας πλάστης. Αυτός που ανοίγει φύλλα για πίτα. Παρ’ ολίγον να χρεωθεί για… ρόπαλο.

Έτσι για να υπάρχει περισσότερο… αποδεικτικό υλικό.

Αυτό γίνεται όταν φτάνουμε από τη χαλαρότητα στην υπερβολή…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το