Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 15-10-2013

Εγκληματική πράξη

Αστυνομική διάσταση φαίνεται να παίρνει η υπόθεση του θυροφράγματος της Κάρλας μετά την αναφορά του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Γιώργου Καλτσογιάννη ότι είναι άγνωστοι αυτοί, οι οποίοι τελικά το ανοιγοκλείνουν. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκε άνοιγμα του θυροφράγματος με τα νερά να τρέχουν προς τον Παγασητικό. Την Κυριακή το μεσημέρι, όπως διαπιστώθηκε και από ανθρώπους του Κέντρου Μελέτης Κάρλας, το θυρόφραγμα ήταν κλειστό.

Ο κ. Καλτσογιάννης βεβαίωσε ότι το έκλεισε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) Κάρλας, που τυπικά μέχρι τέλος του μήνα εμφανίζεται ως υπεύθυνη. Από την 1η Νοεμβρίου η Υπηρεσία αυτή δεν θα υφίσταται επειδή, απλά, καταργήθηκε.

Η Περιφερειακή Ενότητα γνωρίζει τον βασικό όρο στην σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πότε πρέπει να ανοίγει το θυρόφραγμα. Αυτή την περίοδο δεν συντρέχουν λόγοι ανοίγματος, άρα το άνοιγμα γίνεται αυθαίρετα, από αγνώστους και για άγνωστο λόγο.

Από την Κυριακή το θυρόφραγμα είναι κλειστό, επειδή το έκανε η ΕΥΔΕ. Το ερώτημα συνεπώς παραμένει, για το ποιος το ανοίγει.

Η παρέμβαση στο έργο, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αδίκημα. Ποιοι όμως το διαπράττουν; Πρακτικά είναι πολύ χλωμό, αν όχι αδύνατον, να υπάρξει αστυνόμευση για να συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες. Η πράξη μπορεί να μοιάζει απλή και ανώδυνη. Είναι όμως πολύ σοβαρή, αν σκεφτούμε τις συνέπειες από το παράνομο άνοιγμα του θυροφράγματος δεδομένης και της εκτεταμένης και επικίνδυνης περιβαλλοντικής ρύπανσης της λίμνης. Τα μολυσμένα νερά τρέχουν προς τον Παγασητικό, για την προστασία του οποίου μοχθούμε πολύ…

Η υπόθεση της λίμνης, σωστά λέγεται, πρέπει να γίνει πραγματικά υπόθεση όλων μας στη Μαγνησία.

Τ. Κ.

 

 

Άφαντοι οι οικολόγοι

Διερωτώμαστε, οι οικολόγοι – αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και όχι για προγράμματα που συνοδεύονται με χρηματοδότηση – που είναι… Δεν υπάρχει κινητικότητα… Γιατί άραγε;

Μόνο για τα γκολφ και τις τουριστικές επενδύσεις τρέχουμε;

Τ. Κ.

 

 

Ενστάσεις για το επίδομα

Τις ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, που θα χρησιμοποιήσουν φέτος πετρέλαιο, εξέφρασε χθες, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι δεν μπορεί όλη η Μαγνησία να είναι ενταγμένη στην ίδια ζώνη, αφού διαφορετικές είναι οι ανάγκες σε θέρμανση στα ορεινά του Πηλίου ή της Όθρυος και άλλες στα πεδινά. Γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος κατανομής και μέσα στην ίδια την Περιφερειακή Ενότητα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Η Καρδίτσα «μας βάζει γυαλιά»

Ενώ ακόμη στο Βόλο συζητάμε για τη «Λευκή Νύχτα» και πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί και αν φυσικά θα υπάρξει συμμετοχή, στην Καρδίτσα η ιδέα έχει γίνει ήδη αποδεκτή από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο και προγραμματίζουν «Λευκή Νύχτα» για τις 7 ή τις 9 Νοεμβρίου. Μάλιστα κάλεσαν και τον πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ Κώστα Χαλέβα, για να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία τόνωσης της αγοράς. Εδώ ακόμη το συζητάμε, φυσικά μέσα στη μιζέρια που μας διακρίνει.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

 

Το κοντέρ

Να τερματίσει το κοντέρ θέλει ο πρωθυπουργός και να πάει τον Ιούνιο του 2016 για τις βουλευτικές εκλογές εκτιμώντας ότι τότε η ελληνική οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης, τα αποτελέσματα των προσπαθειών του θα αποτιμηθούν διαφορετικά και ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει έχοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των πραγμάτων. Μάλιστα, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, ακόμη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 δεν θα είχε πρόβλημα να προέρχεται από την Αριστερά. Βέβαια μόνο εύκολο δεν είναι να αντέξει η παρούσα κυβέρνηση ακόμη 2,5 χρόνια. Όχι μόνο λόγω της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιου… ατυχήματος αλλά ακόμη εξαιτίας και των ίδιων των «γαλάζιων» βουλευτών που συχνά-πυκνά ζητούν πρόωρες εκλογές.

Φ.Σ.

 

 

Αιμορραγία

Πώς ν’ αντέξουν τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω της μεγάλης ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής; Το ΙΚΑ, τα μεγαλύτερο Ταμείο ασφαλισμένων ιδιωτικού τομέα, από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει απώλεια εσόδων γύρω στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι μειώθηκαν κατά 460.000 άτομα. Παράλληλα «ψαλίδι» υπήρξε και στην κρατική χρηματοδότηση του φορέα.

Προφανώς και η μάχη που θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση με την τρόικα για να μη γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις, θα είναι μεγάλη. Το ΙΚΑ αιμορραγεί, αλλά και οι συνταξιούχοι δεινοπαθούν ακόμη περισσότερο.

Φ.Σ.

 

 

Έκτη εβδομάδα

Τον απεργιακό τους αγώνα συνεχίζουν για έκτη εβδομάδα οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους εργαζόμενους να απογραφούν μόνοι τους και οι πρυτάνεις ζητούν να δουν την τρόικα για της εξηγήσουν, πόσο θα πληγούν τα ΑΕΙ με τη διαθεσιμότητα. Για τους υπαλλήλους πρόκειται για τον «υπέρ πάντων αγώνα» και δύσκολα θα καμφθούν, αφού κινδυνεύει η εργασία τους. Την ίδια στιγμή βέβαια το Πανεπιστήμιο έχει απορρυθμιστεί πλήρως, έστω και αν τα μαθήματα ξεκίνησαν. Ενδεικτικά κάποιοι παρακολουθούν τη διδασκαλία, μολονότι δεν εγγράφηκαν.

Φ.Σ.

 

 

Επάνοδος

Κάλεσμα για κάθοδο της ενιαίας Κεντροαριστεράς στις ερχόμενες εκλογές απευθύνουν 50 και πλέον πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, πρώην πολιτικοί και άλλοι. Στόχος να επανέλθει ξανά στο πολιτικό προσκήνιο με τρόπο οργανωμένο και ανανεωτικό η σοσιαλδημοκρατία που μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ υπέστη βαθύτατο πλήγμα. Το κενό στον ιδεολογικοπολιτικό χάρτη υπάρχει, γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια για να δοκιμαστεί το εγχείρημα στις ευρωεκλογές.

Φ.Σ.

 

 

Σωστή κίνηση

Ορθή η κίνηση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην εφαρμογή του απουσιολογίου για τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κατάσταση ήταν κάπως περίεργη. Δηλαδή πήγαινε ο καθηγητής για τρεις διδακτικές ώρες στο σχολείο και μετά έφευγε. Ωστόσο πλέον υπάρχουν και άλλες εργασίες που μπορεί να συνδράμει για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Τα πράγματα ζορίζουν και, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνονται και πιο σφιχτά.

Φ.Σ.

 

 

«Κρατημένο»

Η κόντρα της Κατερίνας Μπαρμπουδάκη με τον Απ. Παντσά που εκδηλώθηκε ανοιχτά την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή το κοινωνικό παντοπωλείο, είχε χθες και συνέχεια παρότι ο αντιδήμαρχος δεν ήταν παρών στο δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης, δεν ήταν παρών στο δημοτικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Κοντορίζος και η αντιπρόεδρος έσπευσε να καθήσει στο «θρανίο» του…

Η κ. Μπαρμπουδάκη καταψήφισε πρόταση της δημοτικής αρχής για κέτερινγκ στο Μουσικό Γυμνάσιο  προκαλώντας την αντίδραση του δημάρχου, που προφανώς της το είχε «κρατημένο».

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Του «πέρασε»

Δεν υπέγραψαν οι πέντε δήμαρχοι, μαζί τους και ο Πάνος Σκοτινιώτης, το κείμενο των 58 για την Κεντροαριστερά . Πέρασε ανοιχτά ο «εκβιασμός» Κουβέλη, ο οποίος ανοιχτά ξεκαθάρισε ότι δεν θα τους δώσει στήριξη στις αυτοδιοικητικές.

Είναι διεκδικητικός ο πρόεδρος της μεγάλης… ΔΗΜΑΡ. Του «περνά» ωστόσο…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Με 3.000 υπογραφές

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου σε ανοιχτή εκδήλωση στο «Volos Palace», στις 7 το απόγευμα , ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Βόλου ο Αρ. Κοπάνας.

«Βόλος – Νέα Εποχή» το όνομα του ψηφοδελτίου και η υποψηφιότητα θα συνοδεύεται από 3.000 υπογραφές, που συγκεντρώθηκαν από τις 16 Ιουλίου. Την υποψηφιότητα Αρ. Κοπάνα θα παρουσιάσουν 9 άτομα που θα εκπροσωπούν τις 9 περιοχές που αποτελούν τον ενιαίο Βόλο.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

«Υποδοχή»

Προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της παράταξης στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το όνομα του «αναπτυξιολόγου» της Νομαρχιακής κ. Σταμπουλή ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Στο άκουσμα του ενδεχόμενου της συγκεκριμένης υποψηφιότητας υπήρξε αντίδραση από μέλη της παράταξης  που μετέχουν ήδη στο αυτοδιοικητικό σχήμα.

Παραδέχτηκαν ότι το όνομα «παίζει» και αντέδρασαν ως εξής: «Δεν είμαστε με τα καλά μας…».

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Παρέλαση με χορηγία

«Η παρέλαση είναι προσφορά της τάδε εταιρείας πετρελαιοειδών» θα μπορούσε να είναι το σχόλιο των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι ιδιωτική εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν καύσιμα προκειμένου να μην υπάρξουν εκπτώσεις αλλά να γίνουν κανονικά τόσο οι διελεύσεις των μηχανοκίνητων μέσων, όσο και οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε τηλεφωνικά για τη συγκεκριμένη προσφορά και πλέον το ΥΠΕΘΑ φέρεται να εξετάζει σε νέο πλαίσιο το σχεδιασμό της παρέλασης κάτι που σημαίνει ότι αντί για ένα αεροσκάφος επίδειξης, τελικά θα πετάξουν 12 μαχητικά της Π.Α. όλων των τύπων. «Η παρέλαση θα γίνει όπως σχεδιάστηκε. Το όλο επιπλέον κόστος θα είναι 35.000 ευρώ. Αν είναι να τις κάνουμε μίζερα τις παρελάσεις καλύτερα να μην τις κάνουμε καθόλου.

Δεν μπορεί το πατριωτικό φρόνημα να κοστολογείται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι μέσα στις προθέσεις του για το μέλλον είναι, αντί για δύο παρελάσεις να γίνεται μία το χρόνο, εναλλάξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει δύο παρελάσεις το χρόνο, άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε μία το έτος, προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να κάνουμε πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. ΥΕΘΑ.

Μετά από την εξεύρεση χορηγών επικοινωνίας, θα αποδέχονται στο εξής δωρεές για καύσιμα, αναλώσιμα, λάδια κλπ;

Α.Φ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το