Πολιτική

“Παιχνίδι” για γερά νεύρα μέχρι τέλους

Αποφάσεις, ίσως, στο Eurogroup της Τρίτης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Το δανεισμό της Ελλάδος με μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα φέρεται να εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.

Σημερινά (χθεσινά) δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο παρουσιάζουν παραλλαγές των λύσεων που εξετάζει η ζώνη του ευρώ για την Ελλάδα και οι οποίες επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ.

Η Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την απευθείας μεταβίβαση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δάνεια που παρέχονται από τον EFSF θα μπορούσαν να προσφέρονται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, περίπτωση στην οποία τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά.

Η Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει ακόμη πως η ΕΚΤ εξετάζει να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία απέκτησε σε χαμηλές τιμές.

Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμά της πως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014.

Επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζει η εφημερίδα αναφέρει πως το χρηματοδοτικό κενό ύψους 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό. Προσθέτει, δε, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα φέρουν την επόμενη Τρίτη προς συζήτηση το ζήτημα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά από το 2014.

Δήλωση Σόιμπλε

Η συμφωνία των 17 της ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, δήλωσε την Πέμπτη (χθες) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικα δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.

«Αυτό είναι το βασικό έργο που πρέπει να γίνει και θα το έχουμε λύσει ως την επόμενη Τρίτη» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε: «Θα υπερβούμε την ευρωπαϊκή κρίση, αυτή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, θέλουμε μια λύση για την Ελλάδα που θα κρατήσει για κάποιο καιρό».

Η Λαγκάρντ  

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, θα συντομεύσει την επίσκεψή της στην Ασία, προκειμένου να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, εν μέσω διαφωνιών με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Η διευθύντρια θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, όπως κάνει συνήθως, και αυτό σημαίνει πως θα συντομεύσει το τρέχον ταξίδι της στην Ασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Η διαφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους δημοσιοποιήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί περιθώριο στην Ελλάδα ως το 2022 για να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία στη συνέντευξη καθόταν δίπλα στον κ. Γιούνκερ, διαφώνησε και επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το στόχο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο επίσκεψής της στη Νοτιοανατολική Ασία, επρόκειτο να συμμετάσχει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε συνάντηση των χωρών-μελών της ASEAN στην Καμπότζη.

Αντί γι’ αυτό όμως, θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση στις 20 Νοεμβρίου του Eurogroup, το οποίο θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στη Μαλαισία, η κ. Λαγκάρντ επέμεινε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της για να αποφύγει μια παρατεταμένη κρίση και ενδεχομένως και άλλες διασώσεις.

Το ΔΝΤ θέλει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του χρέους της Ελλάδας για να το καταστήσουν πιο διαχειρίσιμο.

Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος που εκκρεμεί. Θα μπορούσε επίσης να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων.

«Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία»

Μέσα σε δύο χρόνια από τη σύναψη του πρώτου μνημονίου, η Γερμανία έχει αποκομίσει κέρδη ύψους 400 εκατ .ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται από την ομάδα των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες καλούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «να μην παρακρατήσουν τα πλεονάσματα που προκύπτουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας», ουσιαστικά δηλαδή να συνεχίσουν το δανεισμό προς την Ελλάδα χωρίς να αποκομίζουν κέρδη πλουτίζοντας από τη δυστυχία των άλλων.

«Η Γερμανία, για παράδειγμα, μετράει ήδη κέρδη ύψους 400 εκατομμυρίων Ευρώ από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, αφού τα δάνεια είχαν αρκετά υψηλότερο επιτόκιο», επισημαίνουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχα στην Ελλάδα, πάντα υποστήριζα ότι αυτοί που σήμερα παραπονιούνται είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα καρφώνοντας την γερμανική κυβέρνηση. Κατά τον κ. Σβόμποντα, «η πρόταση Σόιμπλε για επιστροφή τοκοχρεολυσίων δεν είναι μόνο θετική, αλλά έρχεται με καθυστέρηση και προφανώς την υποστηρίζουμε».

Ο Αυστριακός επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών τονίζει πως «άλλα κόμματα και ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή και να προβούν σε θαρραλέες πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση των αναγκαίων όσο και επειγουσών μεταρρυθμίσεων» και χαρακτηρίζει σωστή την επιλογή των απευθείας μεταβιβάσεων.

«Αυτό που είναι απαραίτητο άμεσα είναι η οικονομική ασφάλεια ώστε να συνεχίσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ο ελληνικός λαός να λάβει διαβεβαιώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι βέβαιος ότι οι φορολογούμενοι των χωρών που συνεισφέρουν θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μια επένδυση στην Ευρώπη, με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλες τις χώρες και, τελικά, τους πολίτες», αναφέρει ο κ. Σβόμποντα.

«Εάν αυτή η πρόταση μετουσιωθεί σε πράξη, θα συνιστούσε ένα θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», τονίζει από την πλευρά της η Μαριλένα Κοππά, επικεφαλής της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την κυρία Κοππά, «αυτό που σήμερα χρειάζεται η Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά μηνύματα και πολιτικές από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από την Γερμανία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το