Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Πήραμε τη δόση-Απολύονται 500 εργαζόμενοι στα ΕΑΣ

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ -που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο για την Ελλάδα- από το Euroworking Group. Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκταμίευση, εντός της εβδομάδας, της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά και για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που συνδέονται με αυτήν.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και συνεχίζει επισημαίνοντας:

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκταμιεύσει τη δεύτερη υποδόση της πέμπτης δόσης, η οποία ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση θα γίνει εντός της εβδομάδος. Με αυτή την εκταμίευση απελευθερώνεται το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα ομόλογα που κατέχουν τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012 που θα εκταμιευθούν στον κλειστό λογαριασμό της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει «πεπεισμένος» ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι τα προαπαιτούμενα που ικανοποιήθηκαν περιλάμβαναν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Πρώτον, η Ελλάδα έθεσε πάνω από 12.500 δημοσίους υπαλλήλους στο πρόγραμμα κινητικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Δεύτερον, η Ελλάδα έλαβε κατάλληλα μέτρα για τη ριζική αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τριών δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες επρόκειτo να ιδιωτικοποιηθούν. Τρίτον, ο κώδικας των δικηγόρων υιοθετήθηκε, προκειμένου να διευθετηθεί η λειτουργία του κλειστού επαγγέλματος.

Τέλος, η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των δύο κυριότερων εταιρειών ύδρευσης, αποπληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

Ειδικότερα για το προαπαιτούμενο της δόσης που ήταν η αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών συστημάτων όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα ΕΑΣ συρρικνώνονται και απομακρύνονται με εθελούσια έξοδο περίπου 500 εργαζόμενοι.

Πηγές αναφέρουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα είναι αυτόματη, δεδομένου ότι η δόση έχει εγκριθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα υπέβαλε θετική γνωμοδότηση για τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου.

Η έκθεση επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις δράσεις «ορόσημα» για:

-Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

-Την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

-Την τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

-Την κατάρτιση του νέου κώδικα για τους δικηγόρους.

Αναμένεται, πλέον, η τυπική έγκριση του Eurogroup το απόγευμα, το οποίο και θα αποφασίσει την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το