Κόσμος

Οριακή η κατάσταση στην Κύπρο

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Χάρης Γεωργιάδης
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Χάρης Γεωργιάδης

Οριακή και δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και προειδοποίησε ότι αυτό τον μήνα εξαντλούνται τα δημόσια οικονομικά.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει «σχέδιο Β», επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, αλλά κυρίως η παραμονή της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι υπό συζήτηση.

Επίσης, τόνισε ότι έξοδος της Κύπρου από το ευρώ «ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο “κούρεμα” όχι μόνο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, αλλά σε ολόκληρη την οικονομία, και το βιοτικό επίπεδο θα οδηγηθεί αιώνες πίσω».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι είναι η ώρα της διόρθωσης λαθών του παρελθόντος και συγκεκριμένα «η ώρα που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό και η ώρα που θα ξοδεύουμε όσα σηκώνει η τσέπη μας».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τα υπουργεία θα είναι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ουσιαστικά, από μηδενική βάση.

Παράλληλα, τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Τράπεζα Κύπρου και να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο και διεύθυνση για ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει στις 18 Απριλίου με στάση πληρωμών και εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 966,7 εκατ. ευρώ.

Η κ. Γεωργίου επισήμανε ότι λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, τα αναμενόμενα ποσά που αφορούν τα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβλεφθούν, γι’ αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω.

Επίσης, σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους, όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος μήνας να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Η γενική λογίστρια τόνισε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα, ύψους 85 εκατ. ευρώ, δεν είναι επαρκές και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μη δημιουργηθεί στάση πληρωμών.

«Σε περίπτωση», είπε, «που σε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου» προσθέτοντας ότι αν δεν ανανεωθούν, τα ποσά μεγαλώνουν ανάλογα.

« Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην προκύψει πρόβλημα»

Η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στη Βουλή από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, αλλά κυρίως της Γενικής Λογίστριας, για στάση πληρωμών αυτό τον μήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως «η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, με τη συνεργασία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος Απριλίου».

Ο κ. Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της Γενικής Λογίστριας, Ρέας Γεωργίου, ότι υπάρχουν χρήματα μόνο για 15 ημέρες, είπε ότι «το μεγάλο πρόβλημα των κρατικών ταμείων είναι κάτι που κληρονόμησε η κυβέρνηση».

Σε παρατήρηση ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα πληρωμών ως τον Μάιο, ο Χρήστος Στυλιανίδης σχολίασε ότι οι πλείστες των διαβεβαιώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης φαίνεται ότι «δεν βρίσκονται εντός τροχιάς πραγματικών δεδομένων».

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ο τόπος βρίσκεται όντως σε πολύ δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση, που επιβάλλει ορθολογισμό, σύνεση και απόλυτη εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και των προοπτικών του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενδέχεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με τη σύναψη δανείου από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, που ανέρχονται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση για να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες θα χρειαστεί 80 εκατ. ευρώ και ελπίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα φέρει ένσταση για να αποφευχθεί ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το