Πολιτική

Οριακή δοκιμασία

Για τους κυβερνητικούς εταίρους ενόψει οριστικοποίησης του σκληρού πακέτου των μέτρων

Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εν όψει των δύσκολων αποφάσεων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ και λίγες ώρες πριν τη νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους υπουργούς συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης τους.

Η κ. Γεννηματά τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ “πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η σπατάλη στο κράτος” και τάσσεται κατά των οριζόντιων μέτρων, γιατί -όπως επισημαίνει- “δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία”.

“H κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω 2 δισ. από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο”, αναφέρει η κ. Γεννηματά και σηκώνει ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά της ΝΔ, σημειώνοντας πως “δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που εκτόξευσε το χρέος”.

Αντίθετα -προσθέτει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- η ΝΔ “φόρεσε τον αντιμνημονιακό μανδύα, τον οποίο πέταξε αυτομάτως όταν έγινε ξανά κυβέρνηση”.

Η απάντηση ήρθε σε οργισμένο ύφος από τη ΝΔ -και όχι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει την εικόνα ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στους εταίρους- δείχνοντας πόσο δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση.

“Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν την κάθε τους λέξη” αναφέρει η ΝΔ.

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν: “Δεν καταλαβαίνουμε την γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί 8,5 -9,5 δισ. κι ενώ ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του παλεύουν για τα υπόλοιπα, δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια”.

Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, λέγοντας ότι “η άποψη ότι έχουμε πάρει τα μέτρα προσβάλλει τη νοημοσύνη”. “Αν κάποιος μου έχει δώσει αναλυτικά 11,5 δισ. μέτρα, να βγει επίσημα και να το πει. Έχω μια λίστα η οποία δεν ισχύει” τόνισε και μίλησε για ανατροπή της εσωτερικής κατανομής των μέτρων που προέβλεπε η πρόταση της κυβέρνησης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι υπάρχουν υπουργεία που δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Πάντως, παρά την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα κόμματα υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί, ενώ τα στελέχη τους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας, γιατί κανείς δεν θέλει να ρισκάρει τη χρεοκοπία της χώρας.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση βάζει όλο και περισσότερο στο στόχαστρο τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο πλησιάζει η οριστικοποίηση του πακέτου. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη διαβούλευση ως θέατρο και απάτη και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ πυρά εκτόξευσαν και τα άλλα κόμματα.

Τελικές συσκέψεις

Στις δυο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη (σήμερα) και την Κυριακή παραπέμπονται οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-14.

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις, η τρόικα δείχνει να επιμένει στην σκληρή γραμμή και να προτείνει μέτρα σίγουρης απόδοσης για την εξοικονόμηση των πρόσθετων 4 δισ. ευρώ, αφού έχουν ήδη συμφωνηθεί μέτρα περικοπών ύψους 7,5 δισ. ευρώ, με τα 7 εξ αυτών να προέρχονται ήδη από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

“Το βάρος του πακέτου να επιμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προσπαθούμε το μείγμα να πλήξει όσο λιγότερο γίνεται τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας”, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ενημερωτικό σημείωμα για τα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει αναμένεται να φθάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων αύριο (σήμερα) το πρωί, ενώ από το ΠΑΣΟΚ μεταφέρεται κλίμα δυσφορίας για έλλειψη ενημέρωσης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι το πακέτο δεν θα κλείσει πρόχειρα.

“Θέλω τώρα να τονίσω ότι κανείς μα κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Κανείς δεν θα προκαταλάβει, την λειτουργία της κυβέρνησης και την λειτουργία της Βουλής. Η επιτάχυνση όμως δεν σημαίνει κάμψη της διαπραγματευτικής προσπάθειας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όπως όπως και όσο όσο”, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα γίνει αύριο (σήμερα) στις 13:00, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, κατόπιν πιέσεων από τους κυβερνητικούς εταίρους που ήθελαν να έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό ενημέρωσης πριν από την Κυριακή που είναι και η καταληκτική ημερομηνία -όπως είπε και ο Γιάννης Στουρνάρας- συμφωνίας για τα μέτρα. Στην αυριανή (σημερινή)σύσκεψη είναι πιθανόν να παραστεί και ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα μεταβεί στην Ρώμη είτε την Πέμπτη(σήμερα)  το απόγευμα είτε την Παρασκευή το πρωί για να συναντήσει τον Μάριο Μόντι κα να έχει συνομιλίες και με άλλους Χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς όπως της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ουγγαρίας.

Θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου και αφού θα έχει συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο πριν οι πολιτικοί αρχηγοί συναντηθούν εκ νέου την Κυριακή, με τον Γιάννη Στουρνάρα να συνεχίζει στο μεταξύ τις επαφές με την τρόικα.

Στα 2 δισ. η ψαλίδα  

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον το ποσό που λείπει για να κλείσει το πακέτο μέτρων 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε το απόγευμα της Τετάρτης (χθες) νέα συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και αύριο (σήμερα) θα ενημερώσει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Ωστόσο, οι επώδυνες περικοπές εξελίσσονται σε οριακή δοκιμασία για τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων και λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε πρωθυπουργική παρέμβαση σε υπουργούς για να βρεθούν 2 δισ. ευρώ από ισοδύναμα, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ και κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ελεγκτές φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνήσει για μέτρα 7,5 δισ. από μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και ζητούν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη προκειμένου να εξοικονομηθεί 1 δισ., αλλά και ένα μέτρο άμεσης απόδοσης από περικοπές μισθών που θα εξοικονομήσει 1-1,5 δισ. ευρώ.

Μόνο έτσι, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα δεχθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών τις περικοπές λειτουργικών δαπανών σε Υγεία -Άμυνα – ΟΤΑ και Δημόσιο, που τώρα αμφισβητούν.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα που έχουν γίνει αποδεκτά είναι:

– Η κατάργηση των δώρων σε μισθούς του Δημοσίου, κύριες και επικουρικές συντάξεις

– Οι μειώσεις στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ

– Η μείωση του εφάπαξ και η επιβολή αναδρομικής εισφοράς σε όσους έλαβαν υψηλά εφάπαξ τα τελευταία χρόνια

– Η αύξηση των ενσήμων για την κατώτατη σύνταξη σε 6.000 από 4.500

– Η μεσοσταθμική μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια

– Το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ

– Η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

– Οι περικοπές σε κοινωνικά-προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα

– Η καταβολή του ΕΚΑΣ μετά τα 64 ή 65 έτη.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το