Κόσμος

Οι τράπεζες στην Κύπρο ανοίγουν, οι ξένες κάμερες έχουν πάρει θέσεις

Κύπρος

Ο ξένος τύπος δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για την Κύπρο εν όψει του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών την Πέμπτη, μετά από «διάλειμμα» μίας και πλέον εβδομάδας: Στις 12 το μεσημέρι, τα υποκαταστήματα ανοίγουν και σχεδόν σε κάθε είσοδο υπάρχει και από μία κάμερα ξένων δικτύων.

Με το χτύπημα του ρολογιού, τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα -CNN, BBC, Bloomberg και Al Jazeera- ξεκίνησαν με την είδηση «άνοιξαν οι κυπριακές τράπεζες».

Tο ΒΒC συνδεόταν από το πρωί ανά τακτά διαστήματα με τον ανταποκριτή του στη Λευκωσία, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους και συνομιλεί με Κυπρίους. Κάποιες φορές μιλά με καταθέτες που του επαναλαμβάνουν τα γνωστά, άλλες δείχνει παππούδες να παίζουν τάβλι: Η ψυχραιμία στους κυπριακούς δρόμους δεν πτόησε πάντως τον ανταποκριτή, ο οποίος συνεχίζει να περιμένει το άνοιγμα των τραπεζών.

Στον ιστότοπό του, το BBC έχει πρώτο θέμα το μεσημέρι το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών με τίτλο «σε ετοιμότητα η αστυνομία ενώ οι τράπεζες ανοίγουν». Το κείμενο αναφέρεται εκτενώς στην περίφημη «νυχτερινή» χρηματαποστολή στη Λευκωσία, αλλά επισημαίνει ότι μέχρι και πριν το άνοιγμα δεν υπήρχαν σημάδια για μεγάλες ουρές στις τράπεζες.

Το πρωί, και το αμερικανικό CNN μετέδιδε πλάνα από τις εισόδους των καταστημάτων. Στο site του, ο τίτλος για το σχετικό κομμάτι αναρωτιέται πώς θα υποδεχθούν οι αγορές το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών.

Λεπτομερέστερη περιγραφή δίνουν οι New York Times στο κομμάτι με τίτλο «Η ηρεμία βασιλεύει στην Κύπρο ενώ οι τράπεζες ετοιμάζονται να ανοίξουν»: «Σακούλες με νομίσματα στοιβάζονται στο γραφείο ενός τραπεζοϋπαλλήλου, ένας μάνατζερ με σκούρο κοστούμι στέκεται στην είσοδο διώχνοντας με νεύμα έναν συνταξιούχο που προσπαθεί να μπει» γράφει η εφημερίδα.

«Η αστυνομία περιπολεί μπροστά από τις κυπριακές τράπεζες» γράφει στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του το μεσημέρι και το γερμανικό Spiegel, εξηγώντας μάλιστα πως «όλη η Ευρώπη κοιτά με αγωνία στην Κύπρο, όπου στις 12 ανοίγουν οι τράπεζες».

Η οικονομική Handelsblatt, από την πλευρά της, με υπέρτιτλο «φόβος για χάος», μιλά για «μία στιγμή που όλοι Κύπριοι περίμεναν με ανυπομονησία» και αναφέρεται στην αστυνομική επαγρύπνηση υπό την οποία ανοίγουν τα κυπριακά ιδρύματα.

Το θέμα είναι πρώτη είδηση το μεσημέρι και στην ιστοσελίδα της ισπανικής El Pais: «Οι τράπεζες στην Κύπρο επιτρέπουν ανάληψη μόνο 300 ευρώ την ημέρα», λέγοντας πως τα υποκαταστήματα ανοίγουν με «μεγάλους περιορισμούς».

Πιο χαμηλά στις προτεραιότητές της, αλλά πρώτη είδηση στα διεθνή, η ιστοσελίδα της γαλλικής Monde βάζει την είδηση «Κύπρος: ξανάνοιγμα των τραπεζών και περιορισμός στις αναλήψεις», στο οποίο αναφέρεται επίσης στα μέτρα ασφαλείας.

Λίγο πιο χαμηλά το θέμα στην ιστοσελίδα της ιταλικής Repubblica (η οποία έχει να ασχοληθεί με το μείζον ζήτημα του πολιτικού αδιεξόδου στη Ρώμη), με τίτλο «ένοπλοι φρουροί για το ξανάνοιγμα των τραπεζών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το