Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Οι έφηβοι επιμένουν ελληνικά στα ερτζιανά

Έρευνα για τη σχέση των νέων με το ραδιόφωνο και τα ακούσματά τους
Έρευνα για τη σχέση των νέων με το ραδιόφωνο και τα ακούσματά τους

Ακούν ως επί το πλείστον ελληνικά τραγούδια, ενώ προτιμούν το συμβατικό ραδιόφωνο και όχι μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας με αφορμή τη λειτουργία του πρώτου διαδικτυακού ραδιοφώνου στο σχολείο.

Η σχέση του έφηβου με το ραδιόφωνο είναι ιδιαίτερη και διαχρονική. Μέσω του ραδιοφώνου ο έφηβος χαλαρώνει, διασκεδάζει, «επικοινωνεί» μέσα από αφιερώσεις, ενώ μπορεί να συνδυάσει και άλλες δραστηριότητες, όπως ακόμη και τη μελέτη.

Τη σχέση αυτή αναδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όπου προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Συστημάτων του σχολείου, καθηγητή ηλεκτρονικών, κ. Κώστα Αμυγδαλίτση, ενώ συνέδραμαν οι καθηγητές κ.κ. Αντώνης Ανδριανίδης (τομεάρχης του τομέα ηλεκτρονικών), Δημήτρης Παπαναστασίου. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε από τους μαθητές της Γ’ Τάξης του τομέα Ηλεκτρονικών. Στην έρευνα συμμετείχαν 200 μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης.

«Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε για την παρουσίαση του διαδικτυακού ραδιοφώνου, το οποίο λειτουργεί στο σχολείο μας. Σκοπός ήταν να διερευνηθεί η σχέση των μαθητών στις ηλικίες 15-17 ετών με το ραδιόφωνο, συμβατικό ή διαδικτύου. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι έφηβοι χειρίζονται το ραδιόφωνο αποκλειστικά για την ψυχαγωγία τους. Επίσης από συζητήσεις που είχαμε με τους μαθητές, διαπιστώθηκε ότι το ραδιόφωνο είναι σημαντικός σύντροφος στην καθημερινότητά τους και το χρησιμοποιούν σε ανύποπτες στιγμές» τόνισε ο κ. Αμυγδαλίτσης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 58% των αγοριών ακούει το συμβατικό ραδιόφωνο και το 42% από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης το 72% των κοριτσιών ακούει το συμβατικό ραδιόφωνο και το 28% μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σχετικά με το είδος των ραδιοφωνικών εκπομπών από τα αγόρια το 70% ακούει τις μουσικές εκπομπές, το 29% τις αθλητικές και το 1% τις ενημερωτικές. Αντίστοιχα στα κορίτσια το 98% ακούει τις μουσικές εκπομπές και το 2% τις ενημερωτικές.

Από την έρευνα διαπιστώνεται και μια νέα τάση των εφήβων, καθώς ένα ποσοστό 71% των αγοριών και ένα ποσοστό 67% των κοριτσιών τους αρέσει να επικοινωνεί με τον παραγωγό της εκπομπής μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος ή και chat. Επίσης ένα ποσοστό 27% για τα αγόρια και 33% για τα κορίτσια αρέσκονται μόνο να ακούν την εκπομπή.

Επίσης το 83% των αγοριών και το 78% των κοριτσιών σημείωσε ότι το ενοχλεί, όταν ο παραγωγός μιας μουσικής εκπομπής «μιλά» πάνω στα τραγούδια.

Στο ερώτημα «Πώς σχολιάζεις να ακούγονται υβριστικά σχόλια από παραγωγούς ειδικότερα ραδιοφωνικών εκπομπών» το 23% των αγοριών απάντησε «μου αρέσει, αν ο εκφωνητής υποστηρίζει την ομάδα μου», το 13% είπε «με ενοχλεί, αν ο εκφωνητής κατηγορεί την ομάδα μου», το 32% απάντησε «μου αρέσει γενικώς» και το 32% απάντησε «με ενοχλεί γενικώς».

Αναφορικά με το είδος μουσικής που προτιμούν να ακούν, η έρευνα έδειξε ότι τα αγόρια προτιμούν μουσικές εκπομπές με παρουσιάσεις μόνο των επιτυχιών είτε ελληνικών είτε ξένων, ενώ τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εκπομπές με τραγούδια και αφιερώσεις.

Πιο αναλυτικά το 39% των αγοριών απάντησε πως ενδιαφέρεται να ακούει μουσικές εκπομπές με παρουσιάσεις μόνο επιτυχιών είτε ελληνικών είτε ξένων, ένα 28% προτιμά εκπομπές που συνδυάζουν διάφορα είδη μουσικής, ένα 27% με τραγούδια και αφιερώσεις, ενώ ένα 6% με αφιερώματα σε καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Από την πλευρά τους τα κορίτσια προτιμούν περισσότερο σε ποσοστό 35% τις εκπομπές που έχουν τραγούδια και αφιερώσεις. Επίσης ένα ποσοστό 33% προτιμά εκπομπές που συνδυάζουν διάφορα είδη μουσικής και ένα ποσοστό 32% με παρουσιάσεις μόνο επιτυχιών είτε ελληνικών είτε ξένων.

Σχετικά με το είδος του μουσικού ρεπερτορίου τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια στρέφονται περισσότερα στο ελληνικό ρεπερτόριο.

Ειδικότερα το 53% των αγοριών προτιμά το ελληνικό ρεπερτόριο και το ξένο το 47%. Επίσης στα κορίτσια το 79% επιλέγει τα ελληνικά τραγούδια και το 21% τα ξένα τραγούδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το