Κόσμος

Με αντίπαλο τον καιρό και την αποχή επιστρέφουν οι Ιταλοί στις κάλπες

Ιταλία-εκλογές

Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, παρά την ασύγκριτα μεγαλύτερη κρισιμότητα των συνθηκών, οι Ιταλοί προσέρχονται για δεύτερη και τελευταία ημέρα στις κάλπες. Η κακοκαιρία φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της συμμετοχής, αν και στις περιφερειακές εκλογές σε Ρώμη και Μιλάνο η προσέλευση παρουσίασε άνοδο.

Σύμφωνα με τα βραδινά στοιχεία για την προσέλευση την Κυριακή, στις κάλπες είχε προσέλθει το 55,18% των ψηφοφόρων -έναντι 62,55% στο «ημίχρονο» των προηγούμενων εκλογών.

Τα τελικά συμπεράσματα θα αντληθούν μόνο όταν κλείσουν οι κάλπες στις 16:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά εάν η τάση της προσέλευσης διατηρηθεί θα πρόκειται για μία από τις εκλογικές αναμετρήσεις με τη χαμηλότερη προσέλευση στην ιταλική ιστορία.

Το «παρών» πάντως έδωσαν και αυτή τη φορά οι ακτιβίστριες της Femen. Στο εκλογικό τμήμα που ψήφιζε ο Καβαλιέρε, οι ακτιβίστριες εμφανίστηκαν γυμνόστηθες με βαμμένα αυτή τη φορά συνθήματα όπως «Φτάνει με τον Μπερλουσκόνι».

Η έκβαση της μάχης είναι αβέβαιη: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, προ δύο εβδομάδων, δίνουν μεν προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αλλά το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος με την περιπλοκή που επιφέρουν οι συνασπισμοί στη Γερουσία και ο αστάθμητος παράγοντας των νέων κομμάτων καθιστούν αμφίβολο το εάν ο Μπερσάνι, ακόμη και μαζί με τον Μόντι, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση βασιζόμενος σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Καραδοκεί φυσικά πάντα ο Μπερλουσκόνι: Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ δεν έχουν κρατήσει σε αυτές τις εκλογές ούτε τα προσχήματα και παρουσιάζουν το ενδεχόμενο εκλογής του Καβαλιέρε ως «εφιάλτη για την Ευρώπη». Οι περισσότερες κυβερνήσεις κρατούν αποστάσεις και αποφεύγουν να πάρουν επίσημα θέση, ευελπιστώντας ότι στην Ιταλία θα επικρατήσει η λογική.

Ενδεικτικά, το Βερολίνο απέφυγε τις τελευταίες ημέρες οποιαδήποτε αναφορά λέγοντας, τόσο από πλευράς Μέρκελ όσο και από πλευράς Σόιμπλε, πως δεν θα παρέμβει στις ιταλικές εκλογές -γνωρίζοντας, όπως σχολιάζουν τα ΜΜΕ, πως οτιδήποτε άλλο από γερμανική σιωπή θα γινόταν όπλο στα χέρια του Μπερλουσκόνι που παρουσιάζεται, εσχάτως, ως «φύλακας» της Ιταλίας από τους βόρειους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το