Οικονομία

Μετωπική σύγκρουση για τον ΟΠΑΠ

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «διαγωνισμό – παρωδία» τη διαδικασία που εξελίχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να καταλήξει, όπως επεσήμανε, στη συγκεκριμένη μοναδική προσφορά και στο «εξευτελιστικό αυτό τίμημα».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ, «μέσω του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξευτελιστικό αυτό ποσό της προσφοράς περιλαμβάνονται, εκτός του 33% των μετοχών του οργανισμού, και τα βιντεοπαιχνίδια και τα κρατικά λαχεία, όταν από μόνη της η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 739 εκατομμύρια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να χαρίζει κερδοφόρους οργανισμούς σε φίλους και γνωστούς σαν να ήτανε κληρονομιά του, είναι γελασμένος».

Απαντώντας το υπουργείο Οικονομικών, καταλόγισε, ουσιαστικά, άγνοια στους οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ:

«Φτιάχνουν δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν. Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζοντας ότι «η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ» καθώς «επί τέσσερις μήνες τα στοιχεία της εταιρείας ήταν απολύτως προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους».

Το οικονομικό επιτελείο κάλεσε επιπλέον την αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει «ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες της, αλλά από τους κανόνες της αγοράς», κανόνες, που όπως λέει «τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα».

Επεσήμανε ακόμη πως από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο: «Εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών. Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, για τη χρήση του 2012 το Δημόσιο θα εισπράξει το Μάιο του 2013 112 εκατ. ευρώ φόρο και 62 εκατ. ευρώ μέρισμα από το 34% που κατέχει. Για το 2013 με το ειδικό φορολογικό καθεστώς εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο.

«Αυτή η απλή αριθμητική δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα μοντέλα Βόρειας Κορέας. Και ασφαλώς ο λαϊκισμός και η οπισθοδρομική κρατικιστική αντίληψη έχουν τα όρια τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στο ΥΠΟΙΚ ανταπάντησε με γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να ξεπουλήσει έναν κερδοφόρο οργανισμό τα έσοδα του οποίου χρηματοδοτούσαν δεκαετίες τώρα τον πολιτισμό, τα γράμματα και τον αθλητισμό στη χώρα, τομείς και προτεραιότητες οι οποίες στα πλαίσια της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής παραμελούνται και υποβαθμίζονται».

Απαντώντας δε στην αναφορά του ΥΠΟΙΚ περί «μοντέλων Βόρειας Κορέας», ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπονοεί πως «η υπεράσπιση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΟΠΑΠ ταιριάζει μόνο σε λάτρεις του οικονομικού μοντέλου της Βόρειας Κορέας, αγνοώντας ότι ο οργανισμός, ως κρατικός φορέας, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την συναίνεση της τότε κεντρώας αντιπολίτευσης».

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ όσο και των ανεξάρτητων εκτιμητών της αξίας των μετοχών έγιναν με πλασματικό τρόπο καθώς η κερδοφορία του οργανισμού, ενώ ήταν σταθερά επί χρόνια στα 500 – 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, πέρυσι με ειδική φορολογική ρύθμιση απομειώθηκε στα 150 εκατ. ευρώ.

«Συνεπώς», καταλήγει «οι υπολογισμοί για την αξία του οργανισμού έγιναν με βάση τα δεδομένα του 2012 και όχι με το μέσο όρο της περιόδου 2004 – 2012. Ο ορθολογικός, όμως, τρόπος υπολογισμού της αξίας του οργανισμού θα ήταν στη βάση της κερδοφορίας τουλάχιστον την τελευταία 5ετία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κανονική αξία του ΟΠΑΠ είναι τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και άρα το 33% εκτιμάται πάνω από 1 δισ. ευρώ, χωρίς τον συνυπολογισμό της μελλοντικής υπεραξίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το