Photo Gallery, Τοπικά

Μελέτη για την κρουαζιέρα Β. Αιγαίου

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τ. Μπασδάνης προσφέρει αναμνηστικό στο συνάδελφό του της Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τ. Μπασδάνης προσφέρει αναμνηστικό στο συνάδελφό του της Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas

Εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί η μελέτη που εκπονούν από κοινού τα Επιμελητήρια Μαγνησίας και Σμύρνης, για τη δημιουργία δρομολογίου κρουαζιέρας με αφετηρία το Βόλο και σταθμούς τα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου. Αυτό έγινε γνωστό χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ.κ. Τ. Μπασδάνη και Θαν. Σταυρίδη και την πρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου (ΕΑΕΜ) κ. Θέκλα Καμμένου. Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον κ. Μπασδάνη η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο με το ΤΕΕ Μαγνησίας, για την προβολή και ανάδειξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδας (Ν. Αγχίαλος).

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της διήμερης ελληνοτουρκικής συνάντησης που έγινε στο Βόλο και από την οποία προέκυψαν

η δημιουργία δρομολόγιου κρουαζιέρας στα ίχνη της Αργοναυτικής Εκστρατείας, που θα προωθήσουν μαζί  Έλληνες και Τούρκοι στις διεθνείς εκθέσεις κρουαζιέρας, καθώς και η δημιουργία ακόμη ενός ελληνοτουρκικού «πακέτου» κρουαζιέρας στο Βόρειο Αιγαίο από Βόλο μέχρι Σμύρνη.

Επίσης, ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε στην απόφαση να ηγηθεί ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ) μιας «πλατφόρμας» (Cruise in Greece), που θα προωθήσει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και η οποία θα λειτουργεί όπως η αντίστοιχη τουρκική «Cruise Turkiye» και η ιταλική.

Η ίδρυση της εν λόγω «πλατφόρμας» θα συζητηθεί και αναμένεται να αποφασιστεί στη γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ στη Χίο, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω Όμιλο συμμετέχει και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Η πρόταση της κ. Κρύσσης Παλάσση, στελέχους της Hellas Internatinal Cruise Consultans, για τη δημιουργία κρουαζιέρας Βορείου Αιγαίου, με αφετηρία το λιμάνι του Βόλου, βρήκε αποδοχή από την τουρκική πλευρά. Μάλιστα Έλληνες και Τούρκοι θα προβάλουν αυτήν την κρουαζιέρα στη διεθνή έκθεση στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, 11-14 Μαρτίου, όπου θα συμμετάσχει και ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου.

Η κρουαζιέρα Β. Αιγαίου θα ξεκινά από το Βόλο και θα περιλαμβάνει περίπλου σε Άγ. Όρος, Καβάλα, Σμύρνη, Μυτιλήνη και Χίο. Αποτελέσματα πάντως από τις πρωτοβουλίες αυτές δεν αναμένονται πριν την πάροδο διετίας.

Η κρουαζιέρα στα ίχνη των Αργοναυτών θα έχει λιμάνι αφετηρίας τον Πειραιά και κατόπιν Βόλο, Λήμνο, Τσανάκαλε, Ίμβρο, Δαρδανέλια, Κωνσταντινούπολη, διάπλους του Βοσπόρου, Σινώπη στη Μ. Θάλασσα, Μπατούμι και επιστροφή Σινώπη, Κωστάντζα, Βάρνα, Μυτιλήνη, Μποντρούμ και Σμύρνη.

Η εν λόγω κρουαζιέρα θα είναι δύο 7ήμερα ή ένα 15ήμερο και θα προβληθεί και αυτή στο Μαϊάμι.

Ο κ. Μπασδάνης πρόσθεσε  ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας πρότεινε τη δημιουργία φορέα προώθησης του λιμανιού του Βόλου, σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Πόλη και ότι στα δέκα σημεία που έθεσε στο συνάδελφό του της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ήταν και η συνεργασία στον τουρισμό.

Όπως τόνισε η κ. Καμμένου, «εμείς προσπαθούμε να κλέψουμε τεχνογνωσία από τους Τούρκους κι εκείνοι «μπραντ νέιμ» από εμάς».

Ο κ. Σταυρίδης τόνισε από την πλευρά του πως πρέπει να «πιέσουμε τον ΟΛΒ, το Δήμο Βόλου και την περιφέρεια, ώστε να προωθηθούν τα έργα ολοκλήρωσης του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι, η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και ο καλλωπισμός του παραλιακού μετώπου, που δεν κοστίζουν πολύ».

Από το Επιμελητήριο εκδόθηκε χθες ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της διήμερης συνάντησης, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas δεσμεύτηκε για τη διάνοιξη προοπτικών πληροφοριακών και εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα δύο Επιμελητήρια και για την υποστήριξη αυτής της κοινής παρουσίας στο κομμάτι της κρουαζιέρας στο Αιγαίο. Ως πρόεδρος της τουρκικής πλατφόρμας κρουαζιέρας, Cruise Turkiye αναφέρθηκε στο ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών βίζας των επιβατών τρίτων χωρών, τονίζοντας πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις αρμόδιες πολιτικές αρχές για να λυθεί άμεσα ώστε να  πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κοινή πλατφόρμα κρουαζιέρας στο Αιγαίο».

Στο τέλος της στρογγυλής τράπεζας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σφραγίζοντας τη συνεργασία με τον κ. Ekrem Demirtas του δώρισε αντίγραφο ενός κλάδου ελιάς, ενώ ο κ. Demirtas έναν πίνακα με το Ρολόι, σύμβολο της πόλης της Σμύρνης.

Εξάλλου ο κ. Σταυρίδης ανακοίνωσε χθες, στο περιθώριο της συνάντησης, τη διενέργεια σεμιναρίων για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το