Οικονομία, Πολιτική

Μειώσεις τιμών σε 661 προϊόντα

Ανακοίνωσε ο κ. Μ.  Χρυσοχοϊδης, μετά τη συνάντηση με επιχειρηματίες

ΑΘΗΝΑ, 16.

Mειώσεις τιμών σε ποσοστό από 0,71% έως 37,9% σε 661 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, έχουν ξεκινήσει στην αγορά αρκετές εταιρίες αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των μειώσεων των τιμών θα φανεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως προέκυψε από τις επαφές που είχε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.
Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καταδεικνύουν πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 θα υπάρξουν μειώσεις τιμών σε 661 βασικά προϊόντα οι οποίες θα κυμαίνονται από 0,71 % ως 37,9%.
Επί συνόλου 661 προϊόντων, θα επέλθουν μειώσεις έως και 5% στα μισά περίπου εξ αυτών, μειώσεις από 5% έως 10% στο 32% των προϊόντων και μειώσεις μεγαλύτερες του 10% στο 15% περίπου του συνόλου των προϊόντων με μειωμένες τιμές.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων τιμών στα προϊόντα (περίπου 66%) θα ισχύσει από την 1/1/2011, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 16% περίπου, θα ξεκινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011.
Στη γενική κατηγορία «προϊόντα τροφίμων/μαγειρικής», συγκεντρώνονται τα περισσότερα προϊόντα με μειωμένες τιμές (31%), ενώ ακολουθούν η κατηγορία της «προσωπικής υγιεινής» με 18% του συνόλου των προϊόντων.

Τα προϊόντα που ανήκουν στη γενική κατηγορία «Αλλαντικά», σημειώνουν τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση τιμών, ενώ έπονται «Προϊόντα Ζαχαροπλαστικής», «Απορρυπαντικά-Καθαριστικά», «Βασικά Προϊόντα Τροφίμων» και «Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής». Οι μεγαλύτερες μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών, παρατηρούνται στις ειδικές κατηγορίες «Άλευρα», «Ζάχαρη», «Παιδικές Τροφές», «Αλλαντικά», «Ζυμαρικά» και «Γάλατα».
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, άμεση ανταπόκριση στο κυβερνητικό κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης έδειξαν 36 εταιρείες παραγωγής, αλλά και προμηθευτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεσμεύθηκαν πως θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε 468 επώνυμα προϊόντα. Πολλές εκ των εταιρειών δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων).
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με 40 επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τόνισε ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές είναι υπαρκτή και αποτελεί στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του κράτους και των επιχειρήσεων. “Σε αυτό το κάλεσμα βρήκαμε συμπαραστάτες δεκάδες επιχειρήσεις και η πρωτοβουλία που αναλάβαμε μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα”, δήλωσε.
“Τριανταέξι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρούν σε μειώσεις μέχρι 38% σε 661 κωδικούς επώνυμων προϊόντων”, είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι πρόκειται για μειώσεις σε προϊόντα που αποτελούν το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς και από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει έως και 50 ευρώ όφελος μηνιαίως για μία τετραμελή οικογένεια.
Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται για μειώσεις και όχι για προσφορές. Για πραγματικές μειώσεις τιμών που θα ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 από τον κλάδο των προμηθευτών της βιομηχανίας αλλά και του λιανεμπορίου με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και θα επακολουθήσουν και άλλες μειώσεις, ενώ ζήτησε από την άλλη πλευρά και οι πολίτες να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η πολιτεία όπως το παρατηρητήριο τιμών.
“Ελάχιστες στα δάχτυλα ενός χεριού ήταν αυτές οι επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν”, είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, “αλλά ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει όλους σε μειώσεις”, συμπλήρωσε.
Ο υφυπουργός κ. Ντ. Ρόβλιας ανέφερε ότι η πρωτοβουλία είναι μια εθνική συμβολή για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων.

Οι αιτίες των υψηλών τιμών

Δημόσια Διαβούλευση έως τις 28η Φεβρουαρίου διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με θέμα την κατάθεση απόψεων για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και τα αίτια που οδηγούν βασικά είδη διατροφής να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στη λιανικής πώλησης. Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσιοποίηση της επιτροπής, έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι λιανικές τιμές ορισμένων προϊόντων βασικής διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης στην Ελλάδα είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, υψηλότερες από αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σημαντική, επίσης, διαφορά παρατηρείται για ορισμένα προϊόντα, μεταξύ των τιμών παραγωγού και τελικών τιμών καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ανωτέρω συντελούνται σε περιβάλλον το οποίο κυριαρχείται σε αυξανόμενο βαθμό από μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων και ειδών καθημερινής κατανάλωσης. Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις ή και μεμονωμένα πρόσωπα, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, να καταθέσουν τις απόψεις τους. Για την καλύτερη διαχείριση των στοιχείων, προκρίνεται η ηλεκτρονική αποστολή των θέσεων των συμμετεχόντων προσώπων στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: [email protected] . Τυχόν στοιχεία που διαθέτετε μπορούν να κατατεθούν στο γραφείο Πρωτοκόλλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Κότσικα 1Α και 28ης Οκτωβρίου, Τ.Κ. 104 34 σε φάκελο με την ένδειξη «Δημόσια Διαβούλευση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το