Οικονομία

Μείωση φόρων σε εστίαση και καύσιμα

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών
Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα τεθεί στις επόμενες επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Να σημειωθεί ότι, μιλώντας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα και στην εστίαση εφόσον βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η κυβέρνηση προωθεί επίσης ρύθμιση, η οποία θα περιορίζει τη σημασία των ετών προϋπηρεσίας που έχει κάποιος στο Δημόσιο για να μπορέσει να προαχθεί σε ανώτερη βαθμίδα.
«Θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τώρα μένει η υλοποίηση. Η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου δεν συνεπάγεται νέες αποχωρήσεις, αλλά μια διαρκή διαδικασία βελτίωσης» δηλώνει για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αφελληνισμού τους, ενώ για την Εθνική και τη Εurobank σημειώνει ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το εάν θα καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση.
«Πρωταρχικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή» τονίζει ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στην ουσία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ φορολογικής πολιτικής, που ασκείται από το ΥΠΟΙΚ, και εφαρμογής της πολιτικής, που ασκείται από το νέο γενικό γραμματέα Εσόδων που, όπως αναφέρει, «χαίρει πλέον ουσιαστικής ανεξαρτησίας στην άσκηση των καθηκόντων του».

Ρύθμιση-σκούπα για τα 8,8 δισ. ευρώ

Εξάλλου, σε μία ρύθμιση για όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις πριν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από το πακέτο βοήθειας, προωθεί η κυβέρνηση. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας ώστε να ψηφιστεί ώς την Κυριακή, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές του Πάσχα και πριν το Eurogroup του Μαΐου.
Σύμφωνα με το Mega, η ρύθμιση περιλαμβάνει:

  • Το θέμα του Δημοσίου, δηλαδή τις αποχωρήσεις, αλλά και τον κανόνα 1:1 σε ό,τι αφορά στις απολύσεις.
  • Τη συνέχιση και το 2013 της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  • Την υιοθέτηση νέου φόρου ακινήτων από το 2014.
  • Τις ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις.
  • Θέματα επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, όπου περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Κυριακές.
  • Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το