Photo Gallery, Τοπικά

Κωλύματα στις πράξεις εφαρμογής Αγ. Παρασκευής και Νέων Παγασών

 

Γενική συνέλευση για να «μπλοκάρουν» την Πράξη Εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής δρομολογούν οι κάτοικοι αμέσως μετά τις εκλογές, ωστόσο το Υπουργείο έχει διαμηνύσει στον Δήμο Βόλου αλλά στην επιτροπή κατοίκων ότι τα σχέδια θα προχωρήσουν ως έχουν καθώς τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί είναι ανεδαφικά και ανεφάρμοστα.

Την ίδια ώρα με ρυθμούς «χελώνας» προχωρά το ρυμοτομικό σχέδιο των Νέων Παγασών καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι δημότες δεν μπορούν να καταβάλλουν εισφορές σε χρήμα αλλά και ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Το ρυμοτομικό σχέδιο των Ν. Παγασών εγκρίθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 15-1-1988.

Στη συνέχεια, το 1994, συντάχθηκε η Πράξη Εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης των Ν. Παγασών, η οποία κυρώθηκε με απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας και μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο. Το 1995 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε μέρος του σχεδίου πόλης των Ν. Παγασών σε περιοχές (θύλακες) που κρίθηκαν ότι είναι ζώνες υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας.

Στη συνέχεια, το 2004, με αρκετά χρονοβόρες διαδικασίες, λόγω της αλλαγής των αρμοδιοτήτων μεταξύ Νομαρχιών, Περιφερειών και Υπουργείου, επανεγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης στους παραπάνω θύλακες των Ν. Παγασών που είχαν τεθεί εκτός σχεδίου πόλης με απόφαση Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Στο διάστημα μεταξύ της κύρωσης της Πράξης Εφαρμογής και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχαν γίνει διαδικασίες εφαρμογής της κυρωμένης πράξης εφαρμογής, δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, είχαν αφαιρεθεί από τις ιδιοκτησίες οι κοινόχρηστοι χώροι, τα νέα οικόπεδα και είχε καταβληθεί η εισφορά σε γη και χρήμα. Επίσης είχαν γίνει αγοροπωλησίες οικοπέδων στις περιοχές που εξαιρέθηκαν του σχεδίου πόλης.

Ο Δήμος Βόλου, ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες προκήρυξης της μελέτης επανασύνταξης της πράξης εφαρμογής και ανάθεσης σε ιδιώτη, αλλά οι συνεχείς προσφυγές μεταξύ των μελετητικών γραφείων, καθυστέρησαν την διαδικασία και τελικά το πρόβλημα λύθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Με την επανασύνταξη της Πράξης Εφαρμογής, που με αργά βήματα εφαρμόζεται θα υπάρξει απελευθέρωση των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή τους, αλλά και θα μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες στους θύλακες που είχαν εξαιρεθεί από το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης και μετά επανεντάχθηκαν.

Η αμοιβή της μελέτης, ανέρχεται σε 145.200 ευρώ και ο μελετητής ακόμη διεκδικεί τα χρήματά του.

Διάνοιξη δρόμου στην περιοχή του Αναύρου

Στην κατεδάφιση παλαιάς οικίας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γαλλίας και Φιλιππίδη, πρόκειται να προχωρήσει σήμερα ο Δήμος Βόλου.

Πιο συγκεκριμένα, το οικόπεδο με παλαιά οικία, στην διασταύρωση της οδού Γαλλίας και του παρόχθιου δρόμου του Αναύρου (Φιλιππίδη), ρυμοτομείται πλήρως σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης του 1930, όπως και όλα τα όμορα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το προβλεπόμενο πλάτος της παρόχθιας οδού Φιλιππίδη. Οι χρονοβόρες διαδικασίες απαλλοτρίωσης, καθώς και η σημερινή οικονομική κατάσταση, καθιστούσαν αδύνατη την διάνοιξη. Το πρόβλημα δυσχεραίνει σημαντικά την κυκλοφορία στην περιοχή, τόσο των οχημάτων, όσο και των πεζών, αφού στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει πεζογέφυρα η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά από μαθητές για τα κοντινά Γυμνάσια και Λύκεια. Η ύπαρξη των παλαιών κτισμάτων μειώνει σημαντικά την ορατότητα, με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών.

Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης αποζημίωσης τους, κάνοντας χρήση νόμιμες διατάξεις, προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να εκδοθεί απόφαση άρσης της απαλλοτρίωσης, με σκοπό να οικοδομήσουν στο οικόπεδό τους.

Ο Δήμος Βόλου, μπροστά στον κίνδυνο αυτό, που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων και θα ήταν μια εξέλιξη σε βάρος της ασφάλειας διέλευσης των πεζών και μαθητών, προχώρησε στην ανταλλαγή του οικοπέδου με άλλο οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Δήμου, καθώς και στην καταβολή της χρηματικής διαφοράς, την οποία φυσικά αποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα το οικόπεδο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Έτσι, σήμερα προχωράει στην κατεδάφιση της παλαιάς οικίας, ώστε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής και των περιοίκων.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το