Πολιτισμός

Κατανυκτική βραδιά με μελοποιημένη ποίηση

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ - ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ

Βραδιά αφιερωμένη σε Έλληνες ποιητές ετοιμάζουν η Έρρικα Πατρικίου και ο Ηλίας Χατζόγλου σε κλίμα κατάνυξης, τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου μετά τις 10 το βράδυ στο Salut de Platane στην πλατεία της Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου. Ο Ελύτης συναντά τον Κωνσταντίνο Καβάφη και η Μαρία Πολυδούρη το Νικηφόρο Βρεττάκο σε μουσικές μεγάλων Ελλήνων συνθετών αλλά και μελοποιήσεις σπουδαίων ποιημάτων από τον Ηλία Χατζόγλου. Στο πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα, «μπλέκονται» τα πιο λυρικά από τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, εκείνα που γεννήθηκαν μέσα από την καθ’ όλα ποιητική συνεργασία του συνθέτη με το Νίκο Γκάτσο.

«..Αυτός που κρέμασε τον ήλιο / στο μεσοδόκι τ’ ουρανού / κρέμεται σήμερα σε ξύλο / ίλεως Κύριε γενού! / Και στ’ ασπαλάθια της ερήμου / μια μάνα φώναξε «παιδί μου!»». γράφει ο Νίκος Γκάτσος. Ο Ηλίας Χατζόγλου με σεβασμό και μεγάλη αγάπη στους Έλληνες ποιητές, συνθέτει και εμπιστεύεται την ερμηνεία της Έρρικας Πατρικίου… «είπες εδώ και χρόνια / κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός» (Γ. Σεφέρης).

Η Έρρικα Πατρικίου είναι μουσικός, ερμηνεύτρια και μαζί με τον πιανίστα και συνθέτη Ηλία Χατζόγλου πραγματοποιούν αφιερωματικούς κύκλους σε Έλληνες στιχουργούς-ποιητές και συνθέτες, καθώς και συναυλίες σε μουσικές σκηνές και θεατρικούς χώρους στο Βόλο και σε όλη την Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο του 2012 προσκλήθηκαν από το θρυλικό Jazz Club «Half Note» στην Αθήνα να παρουσιάσουν αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς το αφιέρωμα παρουσιάστηκε στο θέατρο Badminton με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια παρουσιάσανε «Τα τραγούδια της απουσίας και της προσμονής» στο θέατρο Χυτήριο και Βραδιά μελοποιημένης ποίησης στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού «Αίτιον» κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Φέτος, τόλμησαν να δημιουργήσουν μια άρτια μουσική παράσταση, με έξυπνο και ιδιαίτερο μπλέξιμο μουσικής, ερμηνείας, πρόζας, ποίησης και υποκριτικής με σκηνοθετική και θεατρική επιμέλεια δική τους. Η παράσταση είχε τον τίτλο «Τραγικά Χαρούμενες Γυναίκες», παρουσιάστηκε στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής στο Βόλο στις 8 Μαρτίου και λόγω της τεράστιας επιτυχίας της πρόκειται να ταξιδέψει σε υπέροχους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Συνοδοιπόρος τους είναι η Μερόπη Βλαχογιάννη που χρωματίζει όλες αυτές τις ιδέες τους με το ακορντεόν της. Όσοι, λοιπόν, θα βρεθούν στην πλατεία της Πρόπαν (Καλαμάκι) του Πηλίου τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν μαζί με την ομορφιά που προσφέρει ο χώρος να σιγοτραγουδήσουν «Σ’ ευχαριστώ, σ’ ευχαριστώ ήσουν παιδί σαν το Χριστό».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το