Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Καταθέτουν πινακίδες για ασφάλιστρα και ΚΤΕΟ

Εκατοντάδες κάτοχοι δικύκλων στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Μαγνησίας
Εκατοντάδες κάτοχοι δικύκλων στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Μαγνησίας

Περισσότεροι από 300 κάτοχοι δικύκλων έχουν καταθέσει πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας από τις 8 Απριλίου, οπότε και έληξε η αρχική προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο, για τον τεχνικό έλεγχο των δικύκλων από ΚΤΕΟ. Οι μη έχοντες πλέον ασφάλιστρο οχήματος ή βεβαίωση ΚΤΕΟ ή κάρτα ελέγχου καυσαερίων ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα.

Χαμός γίνεται τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τα ΚΤΕΟ του Βόλου, που διαθέτουν γραμμές τεχνικού ελέγχου δικύκλων και στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Μαγνησίας, καθώς δεκάδες δικυκλιστές προσέρχονται καθημερινά και καταθέτουν άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες των οχημάτων τους. Λόγω της υποχρέωσης ελέγχου από ΚΤΕΟ, αλλά και της υποχρέωσης ασφαλιστικής κάλυψης του δίκυκλου, που πλέον θα επιβεβαιώνονται και μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί κάτοχοι προχωρούν σε οριστική διαγραφή του οχήματός τους από τα μητρώα της Διεύθυνσης.

«Έχουμε αυξημένη προσέλευση τις τελευταίες ημέρες, γιατί πολλοί κάτοχοι δικύκλων που δεν μπορούν να τα ασφαλίσουν ή να τα ελέγξουν από ΚΤΕΟ, αφού τα έχουν εγκαταλειμμένα, προχωρούν σε οριστική διαγραφή τους», σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Γ. Κανάτας.

Παράλληλα, προσέρχεται στη Διεύθυνση και μεγάλος αριθμός κατόχων ΙΧ αυτοκινήτων (περίπου 100 το τελευταίο διάστημα), που επίσης καταθέτουν άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς δηλώνουν αδυναμία καταβολής των ασφαλίστρων και φοβούμενοι πλέον μην κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα μέσω της Εφορίας.

Σύμφωνα με όσα τέθηκαν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, όταν εντοπίζεται οδηγός δίκυκλου να οδηγεί χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης, του επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ. Επίσης ο οδηγός τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως δώδεκα μήνες, ενώ αφαιρείται η άδεια για 30 ημέρες.

Επιβάλλεται πρόστιμο 400 ευρώ σε επαγγελματία οδηγό (φορτηγό ή λεωφορείο), εφόσον οδηγεί χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του για 30 ημέρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Κανάτας «σχολές οδηγών στο Βόλο διοργανώνουν ήδη σεμινάρια επιμόρφωσης επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων».

Σημειώνεται ότι οι οδηγοί, οι οποίοι απέκτησαν επαγγελματική άδεια οδήγησης πριν από την 10/9/2008 ή την 10/9/2009 αντίστοιχα και έχουν την υποχρέωση κατοχής ΠΕΙ, πρέπει να το αποκτήσουν, υποχρεωτικά, μέχρι 10/9/2013 ή τη 10/9/2014 αντίστοιχα, χωρίς εξετάσεις με τη διαδικασία της περιοδικής κατάρτισης,

Ακόμη επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 20 ευρώ για κάθε ένα έγγραφο, που ο οδηγός δεν έχει μαζί του. Ο οδηγός υποχρεούται να φέρει ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει: Τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη τελών κυκλοφορίας και κατά περίπτωση την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΑDR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Συμφωνία ADR του ν. 1741/1987, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, τη βελτίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση ή πιστοποιητικό απαιτείται, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος

Ακόμη, όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ εντοπίζονται να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα, θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, με το οποίο θα καλούνται εντός 8 ημερών, να προχωρήσουν στην ασφάλισή του, καταβάλλοντας και παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ. Εφόσον εντοπιστούν από έλεγχο των αστυνομικών αρχών, να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι, θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δέκα ημέρες και θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, εάν το ανασφάλιστο όχημα είναι επιβατικό ΙΧ, και πρόστιμο 250 ευρώ, εάν αφορά δίκυκλα. Εάν τα ανασφάλιστα οχήματα εμπλακούν σε ατύχημα, θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δυο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία έτη.

 

Τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Τσουχτερά πρόστιμα που θα ξεκινούν από τα 44 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 2.640 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν κάτοχοι ΙΧ οχημάτων, που φαίνεται πως «ξέχασαν» φέτος να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Αν δεν μπορέσουν να αμφισβητήσουν την οφειλή τους, είτε προσκομίζοντας αποδεικτικό πληρωμής, είτε βεβαίωση παράδοσης πινακίδων και δήλωση ακινησίας του οχήματος, τότε θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στα οχήματά τους «εις διπλούν», προσαυξημένα δηλαδή κατά 100%, αφού τα πρόστιμα είναι ισόποσα με τα τέλη, που δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα.

Τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη (για τις δημόσιες υπηρεσίες) ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής. Ακόμα και αν σπεύσουν όμως να θέσουν εκ των υστέρων το όχημα σε ακινησία, δεν γλιτώνουν το πρόστιμο παρά μόνο τα τέλη.

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

– Για οχήματα από 51 έως 300 κυβικά εκατοστά στα 44 ευρώ.

– Για οχήματα από 301 έως 785 κυβικά εκατοστά στα 110 ευρώ.

– Για οχήματα από 786 έως 1.070 κυβικά εκατοστά στα 240 ευρώ.

– Για οχήματα από 1.071 έως 1.357 κυβικά εκατοστά στα 270 ευρώ.

– Για οχήματα από 1.358 έως 1.548 κυβικά εκατοστά στα 480 ευρώ.

– Για οχήματα από 1.549 έως 1.738 κυβικά εκατοστά στα 530 ευρώ.

– Για οχήματα από 1.739 έως 1.928 κυβικά εκατοστά στα 600 ευρώ.

– Για οχήματα από 1.929 έως 2.357 κυβικά εκατοστά στα 1.320 ευρώ.

– Για οχήματα από 2.358 έως 3.000 κυβικά εκατοστά στα 1.760 ευρώ.

– Για οχήματα από 3.001 έως 4.000 κυβικά εκατοστά στα 2.200 ευρώ.

– Για οχήματα άνω των 4.001 κυβικών εκατοστών στα 2.640 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το