Πολιτισμός

Καραγκιόζης στην Παλιά Ηλεκτρική

«Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό του πύργου» από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών Λαμίας του Μιχάλη Χατζάκη μεθαύριο Κυριακή στην Παλιά Ηλεκτρική
«Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό του πύργου» από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών Λαμίας του Μιχάλη Χατζάκη μεθαύριο Κυριακή στην Παλιά Ηλεκτρική

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου (Στέκι Παιδιού της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και ΚΔΑΠ Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων που συνεχίζονται με την εκδήλωση «Ομήρου Οδύσσεια» αύριο Σάββατο και με το Παραμυθόδραμα από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών Λαμίας του Μιχάλη Χατζάκη «Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό του πύργου» μεθαύριο Κυριακή.

 

«Ομήρου Οδύσσεια»

Ώρα: 6.00 μ.μ., Παιδική Βιβλιοθήκη ΚΔΑΠ Νεάπολης.

Εκδήλωση για παιδιά από Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες θεατρικής έκφρασης, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και εργαστήριο εικαστικών θα αναβιώσουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο δύσκολο ταξίδι του μέχρι την Ιθάκη. Όσα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στις περιπέτειες και το ταξίδι του Οδυσσέα, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 24210-64336.

«Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό του πύργου»

Ώρα: 11.30 π.μ., Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, Είσοδος: 2 €.

Μουσική: Παναγιώτης Κατσικλής, κανονάκι.

Το «Στοιχειό του Πύργου» ή «Η Λυγερή κι ο Δράκοντας» είναι η παράσταση με τις μεγαλύτερες διεθνής διακρίσεις. Προσκλήθηκε από το φεστιβάλ μικροθεάτρου της Τσεχίας, παρουσιάστηκε επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, τιμήθηκε από τη Μπιενάλε του Αγ. Νικολάου Κρήτης και το Βαλκανικό φεστιβάλ Πρέβεζας, παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό μουσικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Χόρτο Μαγνησίας και απέσπασε το θαυμασμό του κρατικού παιδικού θεάτρου της Μόσχας. Εξακολουθεί να παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο στα ελληνικά φεστιβάλ και περιλαμβάνεται στον κύριο κορμό των παραστάσεων του «Θεάτρου Σκιών Λαμίας». Το «Ελληνικό Θέατρο Σκιών» ιδρύθηκε το 1982 από το Μιχάλη Χατζάκη και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά μικροθέατρα στην Ευρώπη. Διέσωσε και παρουσίασε ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων από τον παραδοσιακό «Καραγκιόζη» και έκανε γνωστή την Ελλάδα στο εξωτερικό κύρια με τις έντεχνες δημιουργίες του. Σε ό,τι αφορά στο παιδικό θέατρο, εισήγαγε το παραμυθόδραμα προσαρμοσμένο στη δυναμική του θεάτρου σκιών και παράλληλα τα επικά δράματα που αφορούν κύρια στους μεγάλους.

Ο Μιχάλης Χατζάκης πρωτογνώρισε τον «Καραγκιόζη» από τον παλιό μάστορα της τέχνης Γιώργο Κουτσούρη και κατόπιν μαθήτευσε για πολλά χρόνια στους μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες Γιώργο Χαρίδημο και Δημήτρη Μόλλα. Δίδαξε επί μία 20ετία στα Πανεπιστήμια Βόλου (τμήμα Νηπιαγωγών), Α.Π.Θ. «Θέατρο σκιών και παραμυθόδραμα» και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Λλαϊκή υποκριτική».

 

Η υπόθεση με λίγα λόγια

Ένας άρχοντας παραδομάχος και φιλάργυρος για να ξανακερδίσει την περιουσία του κλείνει μια συμφωνία με το ξωτικό του πύργου ή αλλιώς Στοιχειό. Αυτό ήταν η αιτία της πιο μεγάλης συμφοράς που θα μπορούσε να τον βρει, να χάσει το παιδί του.

Στην υπερβατική όμως έννοια του κακού έρχεται μια άλλη δύναμη το ίδιο ισχυρή και αναλλοίωτη να αντιπαραθέσει τις πελώριες διαστάσεις της, η έννοια του λαού με τη μορφή του Καραγκιόζη. Αφού πρώτα εκμηδενίζεται ο πλασματικός μύθος του άρχοντα που τα κατορθώνει όλα, τότε και μόνο παρουσιάζεται ο Καραγκιόζης Λαός. Τότε και μόνον τότε η έννοια του κακού δίνει και χάνει τον αγώνα.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το