Τοπικά

Καραβάνι αλληλεγγύης για τις Σκουριές Χαλκιδικής

ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Στο Βόλο κάνει στάση την ερχόμενη Κυριακή 24 Νοεμβρίου, το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης των πολιτών για την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Το καραβάνι περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και με στόχο να διευρύνει το μέτωπο αντίδρασης και συμπαράστασης των κατοίκων στις Σκουριές.

Σήμερα στις 11 το πρωί, μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης κατοίκων της Χαλκιδικής παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών. Στη συνέντευξη θα παρευρίσκεται και μέλος των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής. Θα γίνουν και ανακοινώσεις για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα «Κορδάτος» του παραλιακού κτιρίου «Παπαστράτος» στο Βόλο.

Όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου, «ο αγώνας κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική έχει από καιρό κλιμακωθεί σε αγώνα για τη Δημοκρατία και για τη διεκδίκηση της περιοχής από τους κατοίκους της στους οποίους ανήκει. Δηλαδή σε αγώνα για το αυτονόητο, που δεν είναι πια εξασφαλισμένο. Η προσπάθεια της εταιρείας και της κυβέρνησης να επιβληθούν στην περιοχή με αυταρχικές και βίαιες μεθόδους, που έφτασαν ώς και τη δίωξη για ηθική αυτουργία γνωστών ενεργών πολιτών του κινήματος κατά των μεταλλείων, αλλά και στην πρόσφατη κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που βασίζεται στη θεωρία των δύο άκρων, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας, του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας για κάμψη των αντιστάσεων απέναντι στο καταστροφικό έργο κυβέρνησης και εταιρείας, κάτι που γίνεται μεθοδευμένα και με τη συμβολή της ΕΛΑΣ, που ώς τώρα έδειχνε να ενεργεί ως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής – και όχι μόνο – συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού και να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να έχει λόγο στη χάραξη πολιτικής για την ανάπτυξη της περιοχής και την υποχρέωσή της να υπερασπίζεται το μέλλον και τη βιωσιμότητα του τόπου της. Με βαθιά πίστη για το δίκιο τους και γνώση για την καταστροφή που θα επιφέρει η επένδυση, οι κάτοικοι της περιοχής χρόνια τώρα διαμαρτύρονται ειρηνικά μέσα από πορείες, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού. Και από όπου περνάνε το κίνημα κατά των μεταλλείων γιγαντώνει.

Έτσι, ήρθε η ώρα του καραβανιού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Κατερίνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Αθήνα) όπου θα σταματήσουν για να αναδείξουν το θέμα και να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αντίστοιχα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες των πόλεων αυτών. Κάτοικοι, λοιπόν, της Χαλκιδικής θα βρίσκονται στο Βόλο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και σε συνεργασία με φορείς της πόλης θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του Βόλου σχετικά με το θέμα των μεταλλείων χρυσού και παράλληλα να συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός τοπικού θέματος, αυτού της διαχείρισης των νερών του Πηλίου».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ-Τροτσκιστές) στηρίζει την εκδήλωση της Κυριακής, όπως και η Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς Α. Νεκταρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το