Photo Gallery, Τοπικά

Καθυστερεί η έκδοση της απόφασης για επαναλειτουργία των ΕΠΑΕ


Συνεχίζονται τα παράπονα μηχανικών και ιδιωτών για τις οικοδομικές άδειες

Νέοι φάκελοι με οικοδομικές άδειες κατατίθενται, αλλά η ΕΠΑΕ δεν λειτουργεί

Κενό νόμου και για την κύρωση πράξεων εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης

Έντονα είναι τα παράπονα μηχανικών και ιδιωτών από την καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την παράταση λειτουργίας των Επιτροπών Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), καθώς οι αιτήσεις συσσωρεύονται στις Πολεοδομίες και οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2010 παραμένουν στο γραφείο όπου στεγαζόταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Η ΕΠΑΕ είναι η επιτροπή που εξέταζε και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, τους φακέλους για νέες οικοδομές, επιδιορθώσεις κτιρίων για όλη την περιοχή του Πηλίου, Βορείων Σποράδων, στους δήμους Βόλου και Νέας Αγχιάλου για οικοδομές και μέχρι 100 μέτρα από την θάλασσα. Βάση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) αποτελούνταν από έναν υπάλληλο της Πολεοδομίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που οριζόταν από τον τότε νομάρχη ως πρόεδρος της επιτροπής, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου Αρχιτεκτόνων και από έναν  εκπρόσωπο του ΤΕΕ Μαγνησίας και της ΤΕΔΚ Μαγνησίας. Η θητεία της επιτροπής αυτής έληγε τον Μάιο του 2011. Όμως από την 1η Ιανουαρίου 2001 έρχεται ο «Καλλικράτης», που δεν προέβλεπε παράταση λειτουργίας της επιτροπής αυτής, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη μέρος της παλιάς Πολεοδομίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης φιλοξενείται σε κτίριο της παλιάς νομαρχίας – νυν Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας – νέοι φάκελοι με οικοδομικές άδειες κατατίθενται στα γραφεία της, οι υπάλληλοι τους πρωτοκολλούν και δεν έχουν πού να τους στείλουν για να εξεταστούν, να γίνουν ενδεχομένως οι όποιες παρατηρήσεις και να προχωρήσει η υπόλοιπη διαδικασία, ελέγχου της στατικότητας κ.λπ. και να δοθεί η άδεια οικοδόμησης και να κινηθεί και η αγορά.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ρυθμιστική εγκύκλιο αναμένεται να εκδώσει, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία θα επιλύει – προς το παρόν – το πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω «Καλλικράτη» με τη λειτουργία των Επιτροπών Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και των Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ). Στην εγκύκλιό του, το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να παρατείνει τη λειτουργία των ΕΠΑΕ και των ΣΧΟΠ με τη σημερινή τους μορφή (μέχρι 31.12.10 υπάγονταν στις νομαρχίες), μέχρι τον ορισμό νέων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ΕΠΑΕ αναμένεται να υπαχθούν στις περιφέρειες, ενώ τα ΣΧΟΠ στους δήμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη λειτουργία των δύο αυτών οργάνων έχει πλήξει άμεσα τον τομέα της οικοδομής, και αυτό διότι στον «Καλλικράτη» δεν προβλέφθηκε καμία διαδικασία συγκρότησης επιτροπών, όπως η ΕΠΑΕ, το ΣΧΟΠ, με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει ο κλάδος της οικοδομής, καθώς δεν μπορούν να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις. Επιπλέον, την άμεση λειτουργία των ΣΧΟΠ και ΕΠΑΕ ζήτησαν πριν λίγες ημέρες με ανακοίνωσή τους οι 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Οι πράξεις εφαρμογής

πολεοδομικής μελέτης

Να αντιμετωπιστεί το κενό νόμου όσον αφορά την αρμοδιότητα της κύρωσης πράξης εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης και τη διόρθωση κυρωμένων πράξεων εφαρμογής, ζητεί ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας του Δήμου Βόλου κ. Ν. Μόσχος με επιστολή του προς του Υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα καθώς οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Νομό Μαγνησίας ξεπερνούν τις εκατό. Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Με τη δημοσίευση, στο Φ.Ε.Κ.87/Α’/7-10-2010, του Ν.3852/10 του προγράμματος «Καλλικράτης», με τον οποίο σχεδιάστηκε η διάρθρωση των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ρυθμίστηκαν εκ νέου οι αρμοδιότητες, που θα ασκούνται από τους νέους φορείς.

Συγκεκριμένα η αρμοδιότητα της κύρωσης πράξης εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.1337/83 (καθώς επίσης και η αντίστοιχη απόφαση για διόρθωσή της) θα ασκείται από την Αιρετή Περιφέρεια (άρθρ. 186, παρ. ΙΙ, ΣΤ αρ. 40). Πιο κάτω και στο άρθρο 280 παρ. ΙΙ αρ. 18 αναφέρεται η κύρωση πράξης εφαρμογής ως αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Εκ παραδρομής, προφανώς, έγινε διπλή εγγραφή της συγκεκριμένης πράξης, διότι με τη δημοσίευση, στο Φ.Ε.Κ.τ182/Α’/14-10-2010, του Ν.3889/10, στο άρθρ. 30 παρ. 2.α), γίνεται διόρθωση με την κατάργηση της περίπτωσης 18 της παρ. ΙΙ του άρθρ. 280 του Ν.3852/10. Αφαιρείται λοιπόν, η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης και παραμένει στην αρμοδιότητα της Αιρετής Περιφέρειας.

Όμως με τον Ν.3905/10 (Φ.Ε.Κ.219/Α’/23-12-2010) περί «ενίσχυσης και ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» στο άρθρ. 51 και την παρ. 3.β) η αρμοδιότητα υπ’ αρ. 40 της παραγράφου ΙΙ,ΣΤ του άρθρου 186 του Ν. 3852/10 (Φ.Ε.Κ. 87 Α’) απαλείφεται. Καταργήθηκε έτσι και η πρώτη εγγραφή.

Συνεπώς σήμερα, όσον αφορά στην αρμοδιότητα της κύρωσης πράξης εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης ή και τη διόρθωση κυρωμένων πράξεων εφαρμογής υπάρχει κενό νόμου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία στελεχών της Υπηρεσίας με το ΥΠΕΚΑ, υπήρξε η πληροφόρηση, ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το