Photo Gallery, Τοπικά

Θα εξετάζουν δωρεάν τους άπορους

Ανοικτά για άπορους και ανασφάλιστους θα είναι κάθε Τετάρτη τα νοσοκομεία της χώρας

 

Ανοικτά για άπορους και ανασφάλιστους θα είναι κάθε Τετάρτη τα νοσοκομεία της χώρας και αφού όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι σύμφωνοι με την εν λόγω πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), και σύμφωνα με αυτή δεν θα υπάρχει καμία χρέωση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. «Είναι ανάγκη, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, να κάνουμε ένα άνοιγμα προς την κοινωνία» τονίζει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας κ. Νίκος Χαυτούρας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να ανοίξουν τα νοσοκομεία στους άπορους και ανασφάλιστους κάθε Τετάρτη στην αρχή, και στη συνέχεια περισσότερες μέρες της εβδομάδας και ζητούν τη στήριξη όλων των κοινωνικών φορέων, ώστε να υλοποιήσουν αυτό το δύσκολο, αλλά αναγκαίο εγχείρημα για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας, τη στιγμή που πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τις ιατρικές επισκέψεις, τις εξετάσεις ή το εισιτήριο των νοσοκομείων. «Η αλήθεια είναι πως το να ανοίξουν τα νοσοκομεία, ακούγεται εδώ και κάποιες μέρες, όμως τίποτα ακόμη δεν είναι επίσημο. Η δική μας θέση ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με αυτή την πρωτοβουλία και θα τη στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο», υπογραμμίζει ο κ. Νίκος Χαυτούρας. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, στόχος όλων των νοσοκομειακών γιατρών, είναι η εφαρμογή τέτοιων προτάσεων και πρακτικών διότι «πρέπει να ανοιχθούμε στην κοινωνία, να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο των γιατρών. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως πολύς κόσμος ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, βιώνει την ανέχεια, την ανασφάλεια και την ανεργία και εμείς θα σταθούμε πλάι του». Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες, ως αντίδραση των γιατρών στην επιβολή «εισιτηρίου» 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ. Ο κ. Ν. Χαυτούρας λέει πως «ενώ η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30% και ο μισός πληθυσμός δεν διαθέτει πλέον υγειονομική κάλυψη, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε εισιτήριο της τάξεως των 25 ευρώ για κάθε άνθρωπο, που πάσχει και έχει ανάγκη νοσηλείας».

Στον ίδιο ασθενή θα κοστολογήσουν και τη νοσηλεία του, σύμφωνα με τα υπέρογκα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και σε περίπτωση που αδυνατεί να καταβάλει το κόστος, θα στείλουν το λογαριασμό στο δημόσιο ταμείο, ώστε να γίνει αναγκαστική είσπραξη ή κατάσχεση της περιουσίας του! Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι «στόχος των μέτρων είναι να καταστήσουν τα νοσοκομεία απροσπέλαστα στους φτωχούς και αδύναμους συνανθρώπους μας, τους οποίους θα αναγκάζουν σε αυτοσχέδιες κατ΄ οίκον θεραπείες και οδυνηρό τέλος από τα εγκόσμια». Σχετικά με το…  εισιτήριο των 25 ευρώ, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών προσθέτει ακόμη πως «τέτοιες αποφάσεις οδηγούν στο βάλτο τη δημόσια υγεία. Προσπαθούν να μετατρέψουν τη δημόσια υγεία σε ιδιωτική, το μόνο όμως που καταφέρνουν, είναι να αυξάνουν τη δουλειά στα ιδιωτικά νοσοκομεία, να σπρώχνουν τον κόσμο σε ιδιωτικές κλινικές». Με γνώμονα πως η υγεία δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Χαυτούρας καταλήγοντας τόνισε πως «επιβάλλεται όλοι οι γιατροί να δείξουμε με κάθε τρόπο, αν είναι ανάγκη και παραβαίνοντας τους νόμους κάποιες φορές, πως εμείς στεκόμαστε δίπλα στους ασθενείς μας». Οι γιατροί θα συνεργαστούν με τις ιατρικές οργανώσεις της χώρας και τα σωματεία των εργαζομένων των νοσοκομείων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, ζητούν την υποστήριξη των δήμων και των εργατικών κέντρων.

Γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί του Βόλου, όπου θα συζητηθούν τα εξής θέματα: Ενημέρωση για συγκρότηση σώματος του Δ.Σ., Νομική εκπροσώπηση ΕΙΝΚΥΜ,  Οικονομικά ΕΙΝΚΥΜ,  Θέσεις και προτάσεις για δυσλειτουργία Νοσοκομείου-εφημερίες.

Ψυχική υγεία και οικονομική κρίση

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου διοργανώνει στις 14 Νοεμβρίου στις 7  το απόγευμα στο Ξενοδοχείο «Park» συνάντηση με τον συμπολίτη ψυχολόγο κ. Αργύρη Μπισακό, που θα μιλήσει για την «Ψυχική υγεία και την οικονομική κρίση». Ο κ. Μπισακός σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Metropolitan της Αγγλίας και μετεκπαιδεύτηκε στο City.

Δωρεάν εξετάσεις για διαβήτη 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, την ερχόμενη Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου θα πραγματοποιήσει δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες. Οι εξετάσεις θα γίνονται από τους ενδοκρινολόγους της πόλης και θα πραγματοποιηθούν από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου, επί της οδού Ερμού.

Ομιλία με θέμα την άμβλωση

Η ομάδα Νέων Γυναικών ΧΕΝ Βόλου, προβάλει το θέμα: «Άμβλωση, συνέπειες και πρόληψη», στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος «Υγεία και σεξουαλική υγιεινή των γυναικών». Ομιλητές θα είναι ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος και διδάκτωρ του Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος  Βενέτης, η διακεκριμένη ψυχολόγος και ενεργό μέλος της ΧΕΝ κ. Δήμητρα Γεωργοσοπούλου  και ο ιερέας πάτερ Ιωάννης Αναστασίου. Την παρουσίαση συντονίζει η υπεύθυνη της ομάδας Νέων Γυναικών ΧΕΝ Βόλου Άννα-Μαρία Τσικρικώνη-Κατσαρού. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στον πολυχώρο Τέχνης «Φουντούλη» (Αντωνοπούλου 17, Βόλος) και ώρα 7 μ.μ.

Το Ομοιοπαθητικό Κέντρο

Το Ομοιοπαθητικό Κέντρο Βόλου διοργανώνει την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο Domotel Ξενία Βόλου  «Ομιλία – συζήτηση με το κοινό», με προσκεκλημένο ομιλητή τον κύριο Παπανδρέου Νίκο, γενικό ιατρό Ολιστικής Ιατρικής, και θέμα  «Γιατί αρρωσταίνουμε; Η ενεργειακή προσέγγιση των ασθενειών». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του κύκλου συναντήσεων, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ευρύτερης υγείας.

Η κλινική ΙΑΣΩ

Η κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, οργανώνει δωρεάν μαθήματα «Μαιευτικής Φροντίδας κατά τη διάρκεια του τοκετού και της λοχείας» και μαθήματα «Μητρικής Τέχνης» ως εξής: Αύριο Τρίτη (13 Νοεμβρίου 2012) – Ημέρα 1η: Γνωριμία, φιλική συζήτηση και εισαγωγή στους σκοπούς της ψυχοπροφυλακτικής. Τετάρτη (14 Νοεμβρίου 2012) -Ημέρα 2η: Ενημέρωση για την περίθαλψη και βοήθεια της εγκύου κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του τοκετού. Πέμπτη (15 Νοεμβρίου 2012) -Ημέρα 3η: Μητρική Τέχνη (Θηλασμός και Φροντίδα Νεογέννητου). Όσα ζευγάρια ενδιαφέρονται να παραβρεθούν, να τηλεφωνήσουν στο 2410 996000 και να δηλώσουν συμμετοχή. ‘Όλα τα μαθήματα αρχίζουν στις 5 μμ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το