Πολιτισμός

Η διαδρομή του Γ. Νταλάρα από το Μουσικό Σχολείο

Μεγάλη συναυλία σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου

Σήμερα και ώρα 8 μ.μ., στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Βόλου, Πεδίο Άρεως, το Μουσικό Σχολείο Βόλου, παρουσιάζει τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει για τη σχολική χρονιά 2010-11 με θέμα: «Δεκαπέντε έλληνες συνθέτες – Μια φωνή».  Η φωνή είναι εκείνη του Γιώργου Νταλάρα. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου αποδίδουν είκοσι επτά τραγούδια που διατρέχουν όλη τη μουσική διαδρομή του αγαπημένου έλληνα τραγουδιστή, τραγούδια που ο κόσμος αγάπησε, μέσα από τις πρώτες δικές του εκτελέσεις και που συνέδεσε άρρηκτα με το όνομα και τη φωνή του.

Η συναυλία, με πρόγραμμα έντεχνης λαϊκής μουσικής και τραγουδιών, περιλαμβάνει έργα σπουδαίων ελλήνων συνθετών, ποιητών και στιχουργών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Απόστολος Καλδάρας, η Ελένη Καραΐνδρου, κ.ά. Όλοι αυτοί οι δημιουργοί εμπιστεύτηκαν τα έργα τους στον Γιώργο Νταλάρα κι εκείνος μας έκανε να τα αγαπήσουμε, να τα σιγοτραγουδήσουμε και σήμερα πια να τα θεωρούμε κλασικά και ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και του πολιτισμού μας.

Η Συμφωνική και Λαϊκή Ορχήστρα του Σχολείου, σολίστ και πολυμελής χορωδία θα επιχειρήσουν αυτό το μουσικό «ταξίδι» με οδηγούς τους καταξιωμένους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, όπως ο Ζαφείρης Κουκουσέλης, μαέστρος και ενορχηστρωτής της Συμφωνικής Ορχήστρας του σχολείου, αλλά και της χορωδίας, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, μαέστρος της Λαϊκής Ορχήστρας, εμπνευστής και «καλλιτεχνικός διευθυντής» της συναυλίας, η Κερασία Σιάρα και η Ιωάννα Χατζάκη, υπεύθυνες για τη διδασκαλία και την προετοιμασία της χορωδίας.

Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το σχολείο και τους συντελεστές, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση. Συγκινημένος ο καλλιτέχνης από την προσπάθεια των μαθητών αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση του σχολείου και υποσχέθηκε ότι θα παρευρεθεί στη συναυλία αυτοπροσώπως.

Πληροφορίες-προσκλήσεις για τη συναυλία, στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ τέρμα, τηλ. 24210-71096 και 24210-47155.

Μουσικό αφιέρωμα από

τον «Ίαμβο» στη Μελίνα

Tο Μουσικό Σύνολο «Ίαμβος» ([email protected]) που αποτελούν οι Κωνσταντίνος Γράβος (τρομπέτα), Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη (πιάνο) και Ζαφειρούλα Χαντή (βιολοντσέλο), την Τρίτη 8 Μαρτίου, ανήμερα του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα παρουσιάσει μία μουσική βραδιά με παράλληλη προβολή οπτικο – ακουστικού υλικού (που εμπιστεύτηκε και παραχώρησε στον «Ίαμβο» το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη), αφιερωμένη στην αξέχαστη Μελίνα (το Σάββατο 6 Μαρτίου 2011 συμπληρώνονται 17 χρόνια από το θάνατό της), με αγαπημένες μελωδίες που η ίδια ερμήνευσε, με τίτλο «Μελίνα: τα τραγούδια που αγάπησα», στον Πολυχώρο Τέχνης Ωδείου Φουντούλη, στις 9 μ.μ. Είσοδος 5€.

«Μελίνα: τα τραγούδια που αγάπησα» με αγαπημένες μελωδίες των George Moustaki, Mάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Μίκη Θεοδωράκη κ.ά., που η ίδια ερμήνευσε στον κινηματογράφο και το θέατρο. Έργα που υπέγραψαν σκηνοθετικά οι Jules Dassin, Μιχάλης Κακογιάννης, Κάρολος Κουν, Νίκος Κούνδουρος, Ηλίας Καζάν, Αλέξης Σολωμός κ.ά. Θα ακουστούν μουσικά έργα από τις ταινίες Φαίδρα, Στέλλα, Ποτέ την Κυριακή, Ζορμπάς, America-America και τα θεατρικά Λεωφορείο ο Πόθος, Οδός ονείρων, Μαγική Πόλη κ. ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το