Photo Gallery, Τοπικά

Ζητούν τριμερή συνάντηση για την πρώην ΚΟΝΤΙ

ΛΕΖΑΝΤΑ: Χθες στο ΕΚΒ πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων στη ΚΟΝΤΙ  για να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις

 

Επιστολή ΕΚΒ και Σωματείου Εργαζομένων προς τον υπουργό κ. Κουτρουμάνη

 

 

 

 

Συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της μονάδας μεταλλικών κατασκευών «ArcelorMittal», πρώην ΚΟΝΤΙ, θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή στο χώρο του εργοστασίου οι εργαζόμενοι που χθες είχαν στο Εργατικό Κέντρο Βόλου ενημερωτικού χαρακτήρα συνέλευση για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις μετά την απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο. Εργαζόμενοι και Εργατικό Κέντρο Βόλου ζητούν με επιστολή τους από τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη την πραγματοποίηση τριμερούς σύσκεψης. Η εταιρεία ζητά από τους 85 εργαζόμενους να παραμείνουν μόνο 15 συντηρητές, το τμήμα λογιστηρίου και το γραφείο προσωπικού.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Απογοήτευση και αμηχανία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις επικρατεί στους εργαζόμενους της πρώην ΚΟΝΤΙ οι οποίοι το περασμένο Σαββατοκύριακο ειδοποιήθηκαν από τη διεύθυνση της εταιρείας ότι το εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου στη Β’ ΒΙΠΕ, πρόκειται να κλείσει.

Το εργοστάσιο είχε κλείσει εδώ και δεκαπέντε περίπου ημέρες για τις θερινές διακοπές και οι εργαζόμενοι επρόκειτο να επιστρέψουν σήμερα στη δουλειά. Αντί όμως γα εργασία βρίσκονται σε διεργασίες και επαφές, μήπως και μπορέσουν να πείσουν την εταιρεία να μην αναστείλει τη δραστηριότητά της. Περίπου 85 εργαζόμενοι της πρώην ΚΟΝΤΙ κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Και όμως πριν μερικά χρόνια, όταν το εργοστάσιο διέθετε 200 περίπου άτομα ως προσωπικό, τίποτα δεν προμήνυε τη σημερινή εξέλιξη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Τριαντάφυλλος Καρατζιώλης, αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με διευθυντικό στέλεχος και εκπρόσωπο της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας. Εκεί θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι αρμόδιοι ότι το εργοστάσιο δεν πρέπει να κλείσει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει επηρεάσει στη δυναμική της εταιρείας, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υποχρεώνεται η εταιρεία να κλείσει το εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι ελπίζουν μήπως η εταιρεία αλλάξει άποψη, αλλά γνωρίζουν πως τα περιθώρια δεν είναι πολλά. Πάντως είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια.

Χθες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων για να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις. Άλλωστε αρκετοί ήταν αυτοί που βρίσκονταν σε διακοπές όταν ενημερώθηκαν για το επικείμενο λουκέτο στο εργοστάσιο.

 

Αίτημα

για τριμερή

Προχθές το βράδυ το σωματείο των εργαζομένων είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όπου συντάχθηκε επιστολή η οποία εστάλη στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και με την οποία ζητείται η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης.

Ειδικότερα το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Η Διεύθυνση του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου (που ανήκει στην εταιρεία Arcelor Mital Hellas) ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδιαστικά και μέσω εξωδίκων της προς το Σωματείο την απόφασή της για την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου και των πωλήσεων και την απόλυση του προσωπικού του (85 ατόμων) στο τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Ειδικότερα η εταιρεία αξιώνει:

1. Μέσα σε ένα μήνα (από 25 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου) να αποχωρήσει όλο το προσωπικό.

2. Να σταματήσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου.

3. Να σταματήσουν όλες οι πωλήσεις.

4. Να παραμείνουν από τους 85 εργαζομένους μόνο 15 συντηρητές, το τμήμα Λογιστηρίου και το Γραφείο Προσωπικού, καθώς η εταιρική σύσταση της ΚΟΝΤΙ θα συνεχίσει να υφίσταται και το 2012.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας με τελεσιγραφικό τρόπο αξιώνει επίσης οι όποιες αντιπροτάσεις κατατεθούν να «διασφαλίζουν το μηδενισμό του λειτουργικού κόστους του εργοστασίου», κλείνοντας ουσιαστικά κάθε εναλλακτική λύση για να κρατηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο.

Εξαιτίας των τραγικών αυτών εξελίξεων, που έρχονται ως το φυσικό επακόλουθο της μέχρι τώρα αρνητικής στάσης της εταιρείας να εξευρεθεί καλόπιστη και βιώσιμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο, με αποκλειστική, όμως, υπαιτιότητα της ίδιας (καθόσον η στάση των εργαζομένων υπήρξε πάντα καλοπροαίρετη), σύσσωμη η κοινωνία του Βόλου και του Ν. Μαγνησίας είναι ανάστατη και αξιώνει να υπάρξει άμεση και αποφασιστική πολιτική λύση για να σταματήσει το νέο αυτό εργατικό και κοινωνικό έγκλημα σε βάρος τόσων οικογενειών.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε να συγκαλέσετε άμεση τριμερή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προσωπική παρουσία σας, στην οποία ενώπιον του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της ΠΟΕΜ και του Σωματείου Εργαζομένων, η εταιρεία να κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες της».

 

Ο κ. Καρτάλης

Σε γραπτή επικοινωνία του με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, επισημαίνει την άμεση ανάγκη για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης  ώστε να εξετασθεί το πρόβλημα της διακοπής της λειτουργίας της ΚΟΝΤΙ. Όπως ανέφερε: «Δυστυχώς η εταιρεία αποτυπώνει για μία ακόμη φορά ένα εξαιρετικά αρνητικό πρόσωπο καθώς οδηγεί στην ανεργία, με συνοπτικές διαδικασίες, 85 οικογένειες. Και στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί προβλήματα αλλά είχαν ξεπεραστεί με την καλλιέργεια κλίματος συναντίληψης που βασίσθηκε στην αποδοχή από μέρους των εργαζομένων των νέων όρων που είχε θέσει η εταιρεία. Και όλα αυτά τη στιγμή που η μητρική εταιρεία ARCELOR MITTAL ανακοίνωσε σημαντικά κέρδη και για το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι η απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας στο Βόλο δεν δικαιολογείται από οικονομικούς όρους. Η Μαγνησία δεν αντέχει να χάσει μία ακόμη βιομηχανική μονάδα. Το υπουργείο Εργασίας οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και για το θέμα της ΚΟΝΤΙ αλλά και για τη συνολική ανάσχεση της αποβιομηχάνισης στη Μαγνησία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το