Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εντοπίστηκε η σπείρα των αδίστακτων ληστών ηλικιωμένων

Βολιώτης επαγγελματίας έδινε πληροφορίες για τα υποψήφια θύματα
Βολιώτης επαγγελματίας έδινε πληροφορίες για τα υποψήφια θύματα

Εγκληματική οργάνωση που συγκροτούσαν πέντε άτομα και λήστευαν μοναχικά, ηλικιωμένα άτομα το τελευταίο οκτάμηνο στο Βόλο εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία. -Ανάμεσά τους και ένας 40χρονος βολιώτης, ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος είχε την ειδική αποστολή του πληροφοριοδότη. Οι υπόλοιποι δράστες είναι από την Αργολίδα και το Ζεφίρη Αττικής (ΡΟΜ). Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αργολίδα για μια ανθρωποκτονία και ένοπλες ληστείες, οι άλλοι δύο αναζητούνται.

Στη Μαγνησία φέρονται να διέπραξαν τέσσερις ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, με ιδιαίτερη βιαιότητα και μια διάρρηξη σε σπίτι, ο ιδιοκτήτης του οποίου απουσίαζε εκείνη την ώρα. Ο βολιώτης συγκέντρωνε πληροφορίες για τα υποψήφια θύματα.

Επικοινωνούσε με έναν από τους συνεργούς του τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τη ληστεία. Εκείνοι, στη συνέχεια, έρχονταν στο Βόλο, επόπτευαν την περιοχή και το σπίτι του υποψήφιου θύματος μεσημεριανές κυρίως ώρες και τη νύχτα της ίδιας ημέρας έκαναν τη ληστεία.

Οι δράστες φέρονται ως ιδιαίτερα βίαια άτομα. Τα θύματά τους ζούσαν στα χέρια τους εφιαλτικές στιγμές. Σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθούσαν την ίδια μεθοδολογία. Εισέρχονταν στα σπίτια, αιφνιδίαζαν στον ύπνο τα ηλικιωμένα άτομα, τα κτυπούσαν, τα έδεναν, τα φίμωναν και έψαχναν το σπίτι για χρήματα και κοσμήματα. Φεύγοντας έκοβαν το καλώδιο του σταθερού τηλεφώνου. Σε μια περίπτωση οι δράστες πήραν 190.000 ευρώ(!) και πολλά κοσμήματα.

Τα τέσσερα μέλη της σπείρας φέρονται να έχουν πανελλαδική δράση. Στην Αργολίδα και τον Πειραιά φέρονται να έχουν διαπράξει πολλές ανάλογες ληστείες. Σε κάθε περιοχή, όπως φαίνεται, είχαν και τον πληροφοριοδότη τους…

Χθες το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας κ. Γιώργο Ταμβάκη και το διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κ. Βαγγέλη Βαϊράμη. Όπως αναφέρθηκε εξιχνιάσθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου περιστατικά ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων και διαρρήξεων οικιών, που έγιναν από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 στο Βόλο.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος πέντε συνολικά ατόμων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διάπραξης ληστειών και κλοπών.

Οι τέσσερις από τους δράστες έχουν ήδη κατηγορηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης ενόπλων ληστειών, που δρούσε σε Αργολίδα και Πειραιά, ενώ ο πέμπτος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας «περί όπλων».

Ειδικότερα, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης ληστειών και κλοπών, σε βάρος πέντε συνολικά ημεδαπών ηλικίας 36, 54, 21, 24 και 41 ετών.

Από αυτούς οι τέσσερις, ηλικίας 36, 54, 21 και 24 ετών έχουν ήδη κατηγορηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε Αργολίδα και Πειραιά και μάλιστα ο 36χρονος και ο 54χρονος συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, την 7-4-2013 στο Κρανίδι Αργολίδας. (σχετικό το από 8-4-2013 Δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου).

 

Το χρονικό

 

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, ο 41χρονος συνελήφθη προχθές το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, διότι κατελήφθη να κατέχει παράνομα μία απομίμηση (replica) πυροβόλου όπλου, με μεταλλική γεμιστήρα, εντός της οποίας υπήρχαν τρία φυσίγγια κρότου. Κατασχέθηκαν το όπλο (replica) με τα φυσίγγια, δύο κινητά τηλέφωνα και μία κάρτα SIM που είχε, επίσης, στην κατοχή του.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από τις αρχές Μαΐου του 2012 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2013, ο συλληφθείς συμμετείχε μαζί με τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους σε εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και διαρρήξεις οικιών στο Βόλο. Ο ειδικότερος ρόλος του συνίστατο στην παροχή πληροφοριών και υποδείξεων, ως προς την επιλογή των θυμάτων για τη διάπραξη των εγκλημάτων τους.

Μάλιστα, προηγούνταν τηλεφωνική προσυνεννόηση μεταξύ του συλληφθέντος και του 36χρονου, δύο έως τρεις μέρες πριν την τέλεση των αδικημάτων. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης έρχονταν στο Βόλο μεσημεριανές ώρες για κατόπτευση των στόχων, ενώ το βράδυ τις ίδιας μέρας επιχειρούσαν σε βάρος των θυμάτων τους.

Οι περιπτώσεις

Εξιχνιάσθηκαν οι παρακάτω περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων στο Βόλο:

-Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18-06-2012, οι δράστες έχοντας

καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου «full face», διέρρηξαν οικία 91χρονης ημεδαπής, την ακινητοποίησαν προσωρινά και με την απειλή μαχαιριού, αφού παράλληλα χρησιμοποίησαν σωματική βία (ράπισμα στο πρόσωπο), της αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό των 190.000 ευρώ και χρυσά κοσμήματα.

-Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11-11-2012 οι δράστες εισήλθαν στην

οικία 69χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, προξενώντας της σωματικές βλάβες, αφαίρεσαν μια χρυσή βέρα κι ένα δακτυλίδι (φο-μπιζού).

-Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23-11-2012 οι δράστες εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα στην οικία 68χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν σε πολυθρόνα, δένοντάς τη με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 680 ευρώ.

-Το βράδυ της 1-12-2012 οι δράστες διέρρηξαν μονοκατοικία, στην οποία διέμεναν μία 77χρονη ημεδαπή κι ένας 69χρονος ημεδαπός, χτύπησαν τους ηλικιωμένους, προξενώντας τους σωματικές βλάβες και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 10.400 και κοσμήματα.

-Το μεσημέρι της 28-02-2013 οι δράστες διέρρηξαν οικία 59χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή των δραστών και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Ο 40χρονος από το Βόλο χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα υπηρεσίας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για την παράνομη κατοχή όπλου. Παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές για να δικαστεί. Για τις ληστείες θα παραπεμφθεί στον Ανακριτή για να απολογηθεί και να κριθεί η προφυλάκισή του ή όχι.

Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς παραμένουν ανεξιχνίαστες τρεις ακόμη περιπτώσεις ληστείας ηλικιωμένων ατόμων.

Στις ανεξιχνίαστες περιπτώσεις περιλαμβάνεται και η τελευταία ληστεία, στον Άνω Βόλο, με θύμα 79χρονη.

Όλες οι περιπτώσεις έχουν την ίδια μεθοδολογία.

 

Στα χνάρια της σπείρας των αλβανών

Οι ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με τη βίαιη αυτή μεθοδολογία, άρχισαν να σημειώνονται στη Μαγνησία πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. Μετά πολύμηνες έρευνες και αφού είχαν βρει το θάνατο στα χέρια των αδίστακτων ληστών τέσσερα άτομα, ενώ άλλα 20 έζησαν εφιαλτικές στιγμές πριν τη ληστεία, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν σπείρα αλβανών με αρχηγό έναν 26χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρις ισόβια και σήμερα παραμένει δραπέτης από τις φυλακές Τρικάλων, μετά την πρόσφατη απόφαση των 11 επικίνδυνων κακοποιών.

Και άλλοι δράστες, αλβανοί κυρίως, αντέγραψαν τη μεθοδολογία και διέπραξαν ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, που στο μεταξύ συνελήφθησαν. Κατά καιρούς δράστες ληστειών στοχεύουν ηλικιωμένους, καθώς θεωρούν πως έχουν φυλαγμένα στα σπίτια τους χρήματα και παλιά κοσμήματα…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το