Photo Gallery, Τοπικά

Εντοπίστηκαν ληγμένα κρέατα και γαλακτοκομικά

Σε 46 αγορανομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους προχώρησε το Τμήμα Εμπορίου, ενώ διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν ακόμη πρόστιμα 500 ευρώ


Σε 46 αγορανομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους προχώρησε το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων τον περασμένο Απρίλιο. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πραγματοποίησαν ελέγχους στις περιοχές Βόλου, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς, Κατηχωρίου, Άλλης Μεριάς, Αλμυρού και Σκιάθου Μαγνησίας, ενώ διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις και επιβλήθηκαν ακόμη και πρόστιμα 500 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ, καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (ουζερί – μεζεδοπωλείο, ταβέρνα, τσιπουράδικα), πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά καταστήματα πώλησης ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων, κατάστημα πώλησης κατεψυγμένων προϊόντων, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, οπωροπαντοπωλεία και επιχειρήσεις χονδρικής εμπορίας κρεάτων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Εβδομάδα, συγκροτήθηκε μικτό κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, το οποίο αποτελούνταν από υπαλλήλους της Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και έκανε 26 ελέγχους.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, διαπιστώθηκαν οι εξής αναφερόμενες παραβάσεις:

– Τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί ή συντηρηθεί ή συσκευαστεί ή διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας: παραβάσεις μία. Αφορούσε σε προϊόντα κρέατος, τα οποία ήταν νωπά και είχαν καταψυχθεί, στερούνταν επισήμανσης (ενδείξεων) και είχαν παρασκευαστεί, συντηρηθεί, συσκευαστεί και διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Τα εν λόγω προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν επί τόπου από τα μέλη του μικτού κλιμακίου. Σε βάρος του παραβάτη θα κινηθεί η προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία διαδικασία επιβολής κυρώσεων, από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

– Στέρηση ενδεικτικής πινακίδας λιανικής πώλησης: παραβάσεις μία. Αφορούσε σε στέρηση ενδεικτικής πινακίδας πώλησης κρέατος, στην οποία να αναγράφεται το πωλούμενο προϊόν, η προέλευσή του και η τιμή λιανικής πώλησής του. Σε βάρος του παραβάτη επιβλήθηκε, με επί τόπου πράξη βεβαίωσης παράβασης, το προβλεπόμενο από το Νόμο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 500€.

– Διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης ή ελάχιστης διατηρησιμότητας: παραβάσεις μία. Αφορούσε σε διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα (προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά), η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των οποίων είχε παρέλθει κατά την ημέρα του ελέγχου. Τα εν λόγω προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν επί τόπου από τα μέλη του μικτού κλιμακίου. Σε βάρος του παραβάτη θα κινηθεί η προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία διαδικασία επιβολής κυρώσεων, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, σε συνδυασμό με τους αναφερόμενους ελέγχους, δε διαπιστώθηκε πώληση κρεάτων «εισαγωγής» ως «εγχώρια».

Επιπλέον και στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν από το συγκεκριμένο μικτό κλιμάκιο, διενεργήθηκαν και τιμοληψίες σε κρέατα, προκειμένου να διαπιστωθεί η διαμόρφωση των τιμών λιανικής πώλησής τους. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο, η τιμή λιανικής πώλησης για το αρνί κυμάνθηκε από 6,00€/κιλό έως 10,00€/κιλό και για το κατσίκι από 7,00€/κιλό έως 10,00€/κιλό.

Διαπιστώθηκαν πέντε αγορανομικές παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν:

Μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους καταστήματος μαζικής εστίασης και αναψυχής της ένδειξης «κατεψυγμένο», δίπλα από προσφερόμενα φαγητά. Για μία παράβαση, ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Μη τήρηση αριθμημένων διπλότυπων μπλοκ από κατάστημα μαζικής εστίασης και αναψυχής, στα οποία αναγράφονται αναλυτικά τα είδη που κατανάλωσε ο πελάτης, η αντίστοιχη για κάθε είδος τιμή τιμοκαταλόγου και η συνολική αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει, υποχρέωση που έχει αφού δεν αναγράφονται αναλυτικά τα προσφερόμενα είδη στις αποδείξεις ταμιακής μηχανής που εκδίδει. Μία παράβαση, ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης ή ελάχιστης διατηρησιμότητας. Μία παράβαση, ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη και επιβολή διοικητικού προστίμου.

Στέρηση ενδεικτικών πινακίδων με το είδος, την προέλευση και την τιμή πώλησης. Δύο παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 500€ για κάθε παράβαση, με επί τόπου πράξη βεβαίωσης παράβασης.

Επίσης, κλιμάκιο της Υπηρεσίας, αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους, μετέβη αυθημερόν στη νήσο Σκιάθο και πραγματοποίησε στοχευμένους αγορανομικούς ελέγχους. Ελέγχθηκαν συνολικά πέντε επιχειρήσεις (καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, οπωροπαντοπωλείο, κρεοπωλείο και αρτοποιείο). Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις, οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ακόμα, λήφθηκαν συνολικά 17 δείγματα, εκ των οποίων τα εννιά βάσει προγράμματος της Υπηρεσίας και αφορούσαν υγρά καύσιμα (βενζίνη αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης) και τα υπόλοιπα οκτώ βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας της Υπηρεσίας με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου και αφορούσαν τα τρία σε κατεψυγμένα ιχθυηρά (γαρίδες) και τα πέντε σε τσίπουρα, εμφιαλωμένα και χύμα. Όλα τα ανωτέρω δείγματα στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση.

Τέλος σημειώνεται ότι ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία τους προηγούμενους μήνες, διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για την επιβολή ποινικών κυρώσεων, πέντε παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν: μία σε κατοχή και πώληση λουκάνικων, τα οποία στερούνταν των προβλεπόμενων ενδείξεων, δύο σε πώληση, βάσει παραστατικών στοιχείων (Δελτία Αποστολής – Τιμολόγια), προϊόντων κρέατος από λιανοπωλητές σε επιχείρηση χονδρικής εμπορίας κρεάτων, για μεταπώληση και εμπορία και δύο σε μη υποβολή στοιχείων από ελεγχόμενους, τα οποία ζητήθηκαν εγγράφως από την Υπηρεσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το