Πολιτική

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αντί για χαράτσι

Κοινή θέση των τριών αρχηγών στη χθεσινή τους συνάντηση ενόψει τρόικας
Κοινή θέση των τριών αρχηγών στη χθεσινή τους συνάντηση ενόψει τρόικας

Με κοινή θέση προσέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα όσον αφορά στην αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα είναι προοδευτικός. Σημειώνεται ότι στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η διατήρηση της ΔΕΗ ως μηχανισμού είσπραξης για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες για το 2013.

Για τις μη ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ο μηχανισμός είσπραξης θα ανατεθεί στις Εφορίες.

Από το 2014 και μετά, ο μηχανισμός είσπραξης φεύγει οριστικά από τη ΔΕΗ και ανατίθεται στο σύνολο του στις ΔΟΥ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα “με κοινές θέσεις”, σημειώνοντας ότι ο ενιαίος φόρος θα ισχύει “σε μόνιμη βάση από το 2014”, για να προσθέσει ότι “φέτος και μόνο για φέτος θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω ΔΕΗ”.

Τόνισε δε ότι θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν, ενώ ερωτηθείς για το πόση θα είναι η μείωση, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Στουρνάρας, στη συνάντηση που θα έχει με το κλιμάκιο της τρόικας, θα καταθέσει την κυβερνητική πρόταση και αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα είναι αποδεκτή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα κυμαίνεται στο 10 με 15%, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη από το 2014 και μετά.

Το ακριβές ποσοστό όμως θα καθοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τι δήλωσαν Βενιζέλος και Κουβέλης

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε διάρκεια 2 ωρών και 45 λεπτών, και όπως ανακοίνωσαν οι Ευ. Βενιζέλος και Φωτ. Κουβέλης εξετάστηκαν μόνο τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, είπε ότι το ειδικό τέλος, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, το 2011 ήταν προσωρινό και έκτακτο μέτρο, καθώς “δεν υπήρχε άλλη λύση” και “τώρα πρέπει να περάσουμε στον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα είναι προοδευτικός”.

Πρόσθεσε ότι “αυτή είναι η θέση με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, δήλωσε ότι “προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από το ενιαίο φόρο ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, με τον σημερινό χαρακτήρα. Όποιος δεν θέλει να το πληρώνει μέσω της ΔΕΗ θα διαβιβάζεται στην ΔΟΥ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση έναντι της τρόικας. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα σημάνει ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών”.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι με την απόφαση αυτή “κάναμε ένα σημαντικό βήμα”, συμπληρώνοντας ότι “οι προτάσεις μας έπιασαν τόπο”.

Υπογράμμισε την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να επιστρέψει η ομαλότητα προκειμένου “να προστατευθεί ο έλληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση”.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του κόμματος, ωστόσο έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συζήτηση αναφορικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης “προσβλητική”.

“Εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”, τόνισε με έμφαση.

“Το ΠΑΣΟΚ”, είπε, “θεωρεί ότι έχει μια ευθύνη να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας”, για να προσθέσει: “Μπορούμε να δεχτούμε πιέσεις μέχρι ενός σημείου”.

Αντιδράσεις

Για “προαποφασισμένα μέτρα” κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιό του για την σύσκεψη των αρχηγών επισημαίνοντας παράλληλα ότι μικρή σημασία έχει πως θα λέγονται.

“Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία… Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει. Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής”, σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για εμπαιγμό του ελληνικού λαού και για αλλαγή ονόματος ενός μέτρου που είχε δεσμευτεί να καταργήσει κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της σχετικά με την σύσκεψη των αρχηγών.

“Οι τροϊκανοί εσωτερικού εμπαίζουν και κοροϊδεύουν στεγνά έναν ολόκληρο λαό που τον έχουν καταδικάσει στην εξαθλίωση. Αντί ο Σαμαράς να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να καταργήσει το χαράτσι, του αλλάζει όνομα λες και οι Έλληνες τρώνε κουτόχορτο και τον πιστεύουν”, τονίζεται στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το