Οικονομία

‘Ενας στους δύο είναι απλήρωτος

Πληρωμές

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η επιδημία των απλήρωτων εργαζομένων σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες καθυστερούν την καταβολή μισθών από 3 έως και 15 μήνες. Μετά τη στρατιά των ανέργων που έφτασε τους 1.350.181 (ΕΛ.ΣΤΑΤ., Νοέμβριος 2012), η επόμενη ανοιχτή πληγή στην αγορά εργασίας είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που ανέρχονται, σύμφωνα με υπολογισμούς των εργατικών κέντρων, σε 800.000, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος.

Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι περίπου 2 εκατομμύρια καταλήγουμε στην ανησυχητική διαπίστωση ότι 5 στους 10 βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, το οποίο δυστυχώς τις περισσότερες φορές τελειώνει με το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Στην πλειονότητά τους οι απλήρωτοι, κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων, δεν καταγγέλλουν τον εργοδότη τους στην Επιθεώρηση Εργασίας υπό τον φόβο της απόλυσης.

Γι’ αυτό και τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο, κακά τα ψέματα, λειτουργεί μετ’ εμποδίων, υπολείπονται της πραγματικότητας. Σύμφωνα με την καταγραφή του προηγούμενου εξαμήνου, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (περίπου 150.000) δεν έχει καταβάλει τους μισθούς για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ μόλις μία στις δέκα πληρώνει τους εργαζομένους εγκαίρως και χωρίς καθυστέρηση.

Εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις που καθυστερούν να πληρώσουν, εκατοντάδες μικρότερες, κυρίως στoυς κλάδoυς του επισιτισμού, των ξενοδοχείων, των ιδιωτικών κλινικών και του εμπορίου, έχουν μήνες να καταβάλουν έστω και ένα ευρώ στο προσωπικό τους. Ακόμα και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, είναι κοινό μυστικό ότι οφείλει πολλά μηνιάτικα στο προσωπικό του.

Τα έναντι έγιναν επιδημία

Μια άλλη μορφή επιδημίας που έχει κατακλύσει την αγορά είναι η καταβολή έναντι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που πληρώνονται έναντι από τον Σεπτέμβριο του 2010. Το τελευταίο ποσό που πήραν πριν από δύο μήνες ήταν 75 ευρώ. Χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο και στον επισιτισμό ζουν με έναντι 100-300 ευρώ τον μήνα, περιμένοντας στωικά να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές που «προστατεύουν» τους επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως και μεγάλη κατηγορία επιχειρηματιών που παρακρατούν μισθούς γιατί καταγράφουν μείωση κέρδους.

Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να έχει μείνει στο απυρόβλητο. Στην Κομοτηνή, όπου παρά τα κίνητρα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις έχουν απομείνει 5 εν λειτουργία από τις 99 που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια.. Σε πολλές πόλεις της χώρας όπως το Ηράκλειο, η Λαμία κ.ά. οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ έχουν να πληρωθούν 7 μήνες.

Στην Ελευσίνα, όπου δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις, μεταλλουργικές, χαλυβουργίες, ναυπηγεία, χημική βιομηχανία και logistics, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι ή εργάζονται εκ περιτροπής κερδίζοντας ελάχιστα στο τέλος του μήνα. Ακόμα και η Χαλυβουργική ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 170 απολύσεις και πρότεινε στους εργαζομένους μείωση μισθού 20%. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν κηρύξει στάση πληρωμών εδώ και μήνες, ενώ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 1.000 εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής μία ημέρα την εβδομάδα.

«Στο Θριάσιο Πεδίο παράγεται το 45% του ΑΕΠ της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας κ. Νίκος Ηλιόπουλος και συνεχίζει: «Η εικόνα είναι απελπιστική. Αν εξαιρέσουμε τα ΕΛ.ΠΕ. και τη ΒΙΟΧΡΩΜ, όλες οι άλλες έχουν πρόβλημα. Οι απλήρωτοι, οι έναντι καταβολές και η εκ περιτροπής εργασία έχουν κατακλύσει την αγορά. Χιλιάδες οικογένειες υποφέρουν».

«Ερημο τοπίο μοιάζει πλέον η βιομηχανική ζώνη Ευβοίας και Σχηματαρίου», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας κ. Στέφανος Μπασινάς, καθώς 500 επιχειρήσεις έκλεισαν σε έναν χρόνο. «Η ΝΕΟSΕΤ, η ΣΕΛΜΑΝ και η ΒΙΟΜΕΚ είναι τα τελευταία κρούσματα στην περιοχή μας. Εργαζόμενοι, μήνες απλήρωτοι, δεν τολμούν να καταγγείλουν ούτε τη μη καταβολή του  δώρου των Χριστουγέννων, που αποτελεί ποινικό αδίκημα», λέει.

Τριπλάσιο από πέρυσι το ποσοστό των υπερχρεωμένων καταναλωτών

Τριπλάσιο από πέρυσι, τους δύο πρώτους μήνες του 2013, είναι το ποσοστό των υπερχρεωμένων καταναλωτών, που αναζητούν την ένταξή τους στις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη» σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης.

Η Ένωση ζητάει να στραφεί η Κυβέρνηση σε μέτρα, που θα ξεκαθαρίσουν το τραπεζικό τοπίο. Προτείνει για τα δάνεια τα οποία είναι στο “κόκκινο”, αλλά χωρίς ελπίδα κάλυψης, να υπάρξει “κούρεμα” 100% και “κούρεμα” σε όλα τα δάνεια το λιγότερο στο 50%. Επίσης η ένωση προτείνει σε περιπτώσεις όπως άνεργοι και ανάπηροι, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, το “κούρεμα” να είναι επίσης, 100%.

Η ένωση αντιδρά στο ενδεχόμενο πώλησης των δανείων των δανειοληπτών από τις τράπεζες σε ξένες εταιρείες και σημειώνει ότι ήδη δέχεται καταγγελίες από μέλη της που την ενημερώνουν ότι τα δάνεια τους πουλήθηκαν σε εταιρείες της Ευρώπης, χωρίς καμία ενημέρωση του δανειολήπτη. Όπως αναφέρει ο δανειολήπτης «ενημερώθηκε από το δικόγραφο που έλαβε από την εταιρεία του εξωτερικού, καθώς το χρέος του έγινε απαιτητό εντός τριών ημερών, διαφορετικά γνωστοποιείται ότι θα προχωρήσει η διαδικασία πλειστηριασμού ακόμη και της πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση από το Ελληνικό Δίκαιο».

Όπως αναφέρει η οργάνωση των καταναλωτών είναι σημαντικό για τον δανειολήπτη, έγκαιρα, αφού διαπιστώσει ότι το δάνειο του περνάει στο ” κόκκινο” να μη το αμελήσει, αλλά είτε να προσπαθήσει να ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη, για όλο το δανειακό του βάρος, ή να απευθυνθεί στην τράπεζα και να το ρυθμίσει.

Η ένωση ζητάει από την πολιτεία να βελτιώσει άμεσα την νομοθεσία για να σταματήσει η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδίως των στεγαστικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το