Κόσμος

Εθνικό πένθος στο Βέλγιο

22 μαθητές σκοτώθηκαν σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Ελβετία

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο, μετά το τροχαίο που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ της νότιας Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα 28 άνθρωποι, ανάμεσά τους 22 βέλγοι μαθητές, να βρουν τραγικό θάνατο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη ποτέ στην Ελβετία.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 52 άτομα – δηλαδή δύο σχολικές τάξεις – και κατευθυνόταν προς τη Σιον, προσέκρουσε στις 21.15 τοπική ώρα στο τοίχωμα σήραγγας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική έξοδο της Σιέρ.

Οι 12χρονοι μαθητές που επέβαιναν και προέρχονταν από δύο σχολεία των περιοχών Μπραμπάντ και Λιμπούργκ του Βελγίου και επέστρεφαν από χειμερινές διακοπές στην περιοχή.

Αφού πέρασε την πεδιάδα, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε τον αυτοκινητόδρομο A9 με κατεύθυνση Σιόν-Λωζάνη.

Δύο χιλιόμετρα μετά και για άγνωστο λόγο προσέκρουσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε με όλη του τη φόρα επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας.

Η μετωπική σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σφοδρή. Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου καταστράφηκε παγιδεύοντας πολλούς από τους επιβαίνοντες.

Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για την κυκλοφορία. Πολλοί από τους επιβαίνοντες χρειάσθηκε να απεγκλωβιστούν.

Ο απολογισμός είναι εξαιρετικά βαρύς: 22 παιδιά νεκρά και 6 ενήλικες (οι τέσσερις συνοδοί και οι δύο οδηγοί), ενώ 24 παιδιά έχουν τραυματιστεί, τρία εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση.

Το πούλμαν έφερε βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με το SDA-ATS.

Το όχημα που κατευθυνόταν προς την περιοχή Σιόν, προσέκρουσε σε τοίχο σήραγγας της εθνικής οδού μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής εξόδου της Σιέρε.

Οι δύο οδηγοί του πούλμαν σκοτώθηκαν ακαριαία.

“Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, συγκλονισμένος από την είδηση του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον τόπο της τραγωδίας.

Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη.

Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν επίσης για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.

“Είμαι άφωνος, τρομερά ταραγμένος, τρομερά συγκινημένος. Σκεπτόμαστε όλοι σαν γονείς, κάνουμε αυτήν την τρομακτική σκέψη για τους ανθρώπους που δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σήμερα . Χθες, χαίρονταν που θα τα έβλεπαν, αλλά δεν θα τα δουν”, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών, Μελχιόρ Βατελέ.

“Πολλά θύματα είχαν παραμορφωθεί φρικτά”

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του καντονίου Βαλέ, Ζαν-Πιερ Ντελάρζ, “όλοι όσοι βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος σοκαρίστηκαν από ό,τι είδαν”.

“Οι διασώστες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους” είπε εκπρόσωπος τοπικών Αρχών, ενώ ένας από τους διασώστες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο του δυστυχήματος δήλωσε: “Δεν ακούγονταν καν παιδικές φωνές. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα παιδιά έχουν υποστεί τέτοιο σοκ που είναι ανίκανα να μιλήσουν. Πάνω από όλα, εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη φρίκη είναι τα τραύματα”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το