Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Δωρεάν εμβολιασμοί σε άπορους και ανασφάλιστους

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί στη Διεύθυνση Υγείας, παρέχει υπηρεσίες δωρεάν εμβολιασμών για τους άπορους και ανασφάλιστους ενήλικες πολίτες με εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί στη Διεύθυνση Υγείας, παρέχει υπηρεσίες δωρεάν εμβολιασμών για τους άπορους και ανασφάλιστους ενήλικες πολίτες με εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2013, που εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της ανοσοποίησης και τα οφέλη του εμβολιασμού, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Δημόσιας Υγιεινής  της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με κεντρικό σύνθημα της φετινής επετείου το «προστατέψτε τον κόσμο σας – εμβολιαστείτε», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να τονίσει τη μέγιστη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, την προστασία της ζωής αλλά και της παγκόσμιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης, θα εορτασθεί και στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 22 – 27 Απριλίου 2013 (EIW) με σύνθημα, «Πρόληψη – Προστασία – Ανοσοποίηση». Ο δε κεντρικός πυρήνας – μήνυμα είναι ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό. Επίσης, η εκτίμηση για το 2008 είναι ότι 1,5 εκατομμύριο θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών οφείλονταν σε ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβολιασμό ρουτίνας. Αυτό αντιπροσωπεύει το 17% περίπου της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών. Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα και ο καρκίνος (π.χ. του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος) που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  υπάρχουν επτά βασικοί λόγοι που τοποθετούν την ανοσοποίηση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε θέση προτεραιότητας και είναι οι εξής :

– Η ανοσοποίηση σώζει ζωές.

– Είναι βασικό δικαίωμα και στρατηγική συνιστώσα στα προγράμματα μείωσης της φτώχειας.

– Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό εξακολουθούν να αποτελούν απειλή.

-Υπάρχουν ακόμη ασθένειες που εξελίσσονται και άλλες που τείνουν να εξαλειφθούν, οπότε η παρακολούθησή τους είναι σημαντική.

– Η ανοσοποίηση είναι οικονομικά αποδοτική.

– Ως προς τον εμβολιασμό τα παιδιά εξαρτώνται από τα Συστήματα Υγείας που πρέπει να παρέχουν τα εμβόλια στο «σωστό χρόνο και τη σωστή θέση».

– Κάθε παιδί πρέπει να εμβολιαστεί.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η προστασία και η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας μέσα από ένα πλέγμα στοχευμένων δράσεων πρόληψης, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί στη Διεύθυνση Υγείας, παρέχει υπηρεσίες δωρεάν εμβολιασμών για τους άπορους και ανασφάλιστους ενήλικες πολίτες με εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας και μας προμηθεύει το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, σε έκτακτες περιπτώσεις όπως π.χ. η έξαρση επιδημιών συμμετέχει δυναμικά στις δράσεις μαζικού εμβολιασμού και αναπτύσσει, σε συνεργασία με τους φορείς υγείας, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού. Αξίζει ακόμη να αναφερθούμε στη σημασία της λειτουργίας γραφείου-ιατρείου ταξιδιωτικής ιατρικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες και χορηγούνται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το