Οικονομία

Δυσαρέσκεια του Βερολίνου για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο της κυβέρνησης της Μέρκελ προς το κοινοβούλιο της Γερμανίας, το οποίο διέρρευσε προς τον Τύπο.

«Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι εφημερίδες του ομίλου WAZ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται στο εν λόγω έγγραφο στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία δεν επiτεύχθηke ο στόχος της είσπραξης των 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2012, παρά μόνο 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο στόχος για το 2013 είναι 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται συνολικά εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ, αντί των 50 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για μέχρι το τέλος του 2015.

Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει τον βραδύ ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, δεν εμφανίζονται γερμανικές επιχειρήσεις ως αγοραστές ελληνικής κρατικής περιουσίας.

Ωστόσο, διευκρινίζεται στο έγγραφο-απάντηση προς την Bundestag, ότι η Deutsche Telekom αύξησε τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ κατά 10%.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε και τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων είναι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, «ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» για την αρνητικότερη, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2013.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το