Photo Gallery, Πολιτισμός

Δραστηριότητες Αστεριών

Οδηγικά Νέα

 

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τα παιδιά του 1ου και του 3ου Γαλαξία του Τοπικού Τμήματος Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού συναντήθηκαν  στις αίθουσες του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Μητροπόλεως με τα Μικρά Προνήπια που φιλοξενούνται εκεί. Η φιλοξενία, που επιφύλαξαν τα Προνήπια στα Αστέρια του Οδηγισμού, ήταν ιδιαίτερα θερμή και όλα τα παιδιά μαζί σε μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα έπαιξαν μαζί και κατασκεύασαν  χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τα έσοδα από την πώληση των στολιδιών αυτών θα περιέλθουν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», ως μια καλή πράξη για τα φετινά Χριστούγεννα.

Στη συνέχεια το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου τα παιδιά του 1ου και 3ου Γαλαξία του Τοπικού Τμήματος Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού επισκέφτηκαν το μουσείο «Τσαλαπάτα» και ταξίδεψαν μέχρι και 2.500 χρόνια πίσω. Η επίσκεψή τους εκεί χωριζόταν σε 2 διαφορετικά θέματα. Το ένα ήταν η νεαρή Αθηναία Μύρτις, που έζησε πριν από 2.500 χρόνια και το άλλο η λειτουργία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα.

Στην έκθεση της Μύρτιδας, τα παιδιά έμαθαν για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της αρχαίας εκείνης εποχής και πώς έζησε και πέθανε αυτό το κορίτσι στην αρχαία Αθήνα. Έμαθαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο αναπλάστηκε το σώμα το κοριτσιού αυτού με τη βοήθεια της σύγχρονης επιστήμης της αρχαιολογίας και της ιατρικής.

Κατά την ξενάγηση στο μουσείο, τα παιδιά παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονταν τούβλα και κεραμίδια, όταν το εργοστάσιο ήταν σε λειτουργία. Στη συνέχεια, τα Μικρά Αστέρια ανέλαβαν δράση ως άλλοι εργάτες εκείνης της εποχής. Φόρεσαν  ποδιές και μέσα στο εργαστήριο, που διαθέτει το μουσείο, έφτιαξαν πηλό, τον τεμάχισαν και ακολούθησαν όλη τη διαδικασία κατασκευής τούβλων και κεραμιδιών, όπως γινόταν τότε.

«Είμαστε στον αέρα»

Μέσα από το σποτ της ραδιοφωνικής εκπομπής «Είμαστε στον αέρα», ενωμοτάρχες και υπενωμοτάρχες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού κλίθηκαν να συμμετάσχουν στην ακρόαση συμπαρουσιαστών και να γνωρίσουν το στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού και το συνεργείο από κοντά. Έτσι κάπως άρχισε η εκπαίδευση των μελών του Οδηγισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27/11/2011 στην Εστία του Τοπικού Τμήματος Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Συμμετείχαν σ’ αυτή μέλη των Τοπικών Τμημάτων Βόλου, Αγριάς, Νέας Ιωνίας Βόλου, Λάρισας και Φαρσάλων. Συνολικά 26 Οδηγοί και οκτώ Στελέχη ταξίδεψαν στο χώρο της μουσικής και εμπνεύστηκαν από αυτή. Οι «Νότες» (Ενωμοτίες) και τα «Μουσικά Όργανα» (Αρχηγείο) έγραψαν το «δικό τους τραγούδι», για να βγει στον αέρα στη συνέχεια της Οδηγικής Χρονιάς. Η εκπομπή άρχισε με τα τραγούδια, που έβαλε ο Μουσικός Παραγωγός του σταθμού και τα παιδιά έμαθαν για το ρόλο και την ευθύνη τους. Στη συνέχεια με τις «Νότες», το πεντάγραμμο και τα «Μικρά» και «Μεγάλα Μουσικά Όργανα» έγραψαν το δικό τους τραγούδι – «προγραμματισμό» σε συνεργασία με το συνθέτη. Ο Τεχνικός λειτούργησε το χαλασμένο ραδιόφωνο τροφοδοτώντας το με ρεύμα και φτιάχνοντας τα κυκλώματα του, για την πρόοδο τους. Άνοιξαν τις παρτιτούρες τους και το λεύκωμα τους και με τη βοήθεια του Μουσικού Παραγωγού προγραμμάτισαν την δραστηριότητα της Ενωμοτίας τους. Πολύ κέφι, τραγούδι, παιχνίδι, γνώση αλλά και κούραση πλαισίωσαν φυσικά το τέλος ακόμη μιας εκπαίδευσης Ενωμοταρχών και Υπενωμοταρχών του Οδηγισμού. Ο σταθμός έριξε το σήμα τέλους, έγινε απονομή των σημάτων και δόθηκε η ευχή για καλή δουλειά στις Ενωμοτίες. Αρχηγός της εκπαίδευσης ήταν η Αμάντα Στάμου.

 

Δραστηριότητες 2ης Ομάδας

Μεγάλων Οδηγών

Η 2η Ομάδα Μεγάλων Οδηγών του Τοπικού Τμήματος Βόλου ως καλή πράξη για τα Χριστούγεννα συνέλεξε ρουχισμό και θα τον παραδώσει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου η ίδια Ομάδα πραγματοποίησε ένα «Μεγάλο Παιγνίδι Πόλης», που έγινε στο κέντρο του Βόλου. Ο Άγιος Βασίλης λίγο πριν τις γιορτές τους έστειλε μία βαλίτσα, που είχε ορισμένες «αποστολές». Σκοπός του ήταν οι Μεγάλοι Οδηγοί να δώσουν πολλή αγάπη και ο κόσμος να χαμογελάσει περισσότερο και να κάνουν τους συμπολίτες μας πιο χαρούμενους! Πρώτη αποστολή ήταν να δώσουν περισσότερες αγκαλιές. Δεύτερη αποστολή να γράψουν ευχές για όλο τον κόσμο. Τρίτη αποστολή να στείλουν ευχές ο ένας στον άλλο. Τέταρτη αποστολή να ζωγραφίσουν κάρτες. Πέμπτη αποστολή να σκορπίσουν πολλά χαμόγελα. Έκτη αποστολή να συμμετάσχουν οι συμπολίτες σε μια έρευνα, που διεξήγαγε η 2η Ομάδα Μεγάλων Οδηγών. Αναμένεται σύντομα οι Μεγάλοι Οδηγοί να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας. Το Μεγάλο Παιγνίδι τελείωσε με έναν «κρίκο», που δημιούργησαν οι Μεγάλοι Οδηγοί πιασμένοι χέρι-χέρι μαζί με συμπολίτες μας και κάλυψε ολόκληρη την περίμετρο του κτιρίου του Αγίου Νικολάου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το