Πολιτισμός

Διημερίδα στο Ορφανοτροφείο Βόλου

(φωτό αρχείου)

 

Το ίδρυμα «Ορφανοτροφείο Βόλου» και το Σωματείο «Φιλόπτωχος Αδελφότης Βόλου», με συνδιοργανωτές το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και χορηγό τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Προμηθέας», διοργανώνουν διημερίδα στο Ορφανοτροφείο, αύριο 19 και μεθαύριο 20 Απριλίου, με θέμα: «Ίδρυμα και παιδική προστασία στην Ελλάδα σήμερα. Δημιουργία δικτύου προστασίας για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους». Η διημερίδα αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του ιδρύματος για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση με σκοπό την καλύτερη, ποιοτικότερη φροντίδα και παροχή υπηρεσιών στα φιλοξενούμενα παιδιά και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Την πρώτη ημέρα, αύριο Παρασκευή και ώρα 12:00 στο αμφιθέατρο του Ορφανοτροφείου Βόλου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της διημερίδας «Ίδρυμα και παιδική προστασία στην Ελλάδα σήμερα- Δημιουργία δικτύου προστασίας για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους», στην οποία θα συμμετέχουν φορείς και Υπηρεσίες, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο Δήμος Βόλου, η ΔΥΠΕ και ιδρύματα – φορείς Ν.Π.Ι.Δ. Οι σκοποί της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση-δικτύωση των φορέων (Ν.Π.Ι.Δ) αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων στην Ελλάδα σήμερα και η καταγραφή συμπερασμάτων – προτάσεων για τη σύνθεση ενός ενιαίου σχεδίου λειτουργίας-δράσης των ιδρυμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση σύγχρονων τάσεων-απόψεων για την παιδική μέριμνα, εντός του πλαισίου των ιδρυμάτων. Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση επί των θεμάτων και εισηγήσεων με συντονιστή τον κ. Γ. Μόσχο.

Τη δεύτερη ημέρα μεθαύριο Σάββατο, στις 9 το πρωί στο αμφιθέατρο του Ορφανοτροφείου Βόλου θα ακουστούν εισηγήσεις επί της θεματικής ενότητας «Βιωσιμότητα των ιδρυμάτων». Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα θα δοθεί η ευκαιρία σε προέδρους και κοινωνικούς επιστήμονες διαφόρων ιδρυμάτων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να παρουσιάσουν το προφίλ, τις δράσεις και τα προβλήματα των ιδρυμάτων. Εισηγήσεις θα ακουστούν από το ίδρυμα Γεώργ. και Αικ. Χατζηκώνστα, το Ορφανοτροφείο «Μέλισσα», Το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και το Ορφανοτροφείο Βόλου.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων- παρουσιάσεων θα ακολουθήσει συζήτηση και διεξαγωγή συμπερασμάτων με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Γ. Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η διοργάνωση της διημερίδας εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ιδρύματος «Ορφανοτροφείο Βόλου» και του σωματείου «Φιλόπτωχος Αδελφότητα Βόλου» για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα φιλοξενούμενα παιδιά και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας, ενημέρωσης και διεκδικήσεων των ιδρυμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης σχετικά – καταρχήν – με την παιδική προστασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το