Photo Gallery, Τοπικά

Δημήτρης Κατσίκας: Φεύγω με ψηλά το κεφάλι…

Ο κ. Κατσίκας στην αστυνομική του θητεία διετέλεσε διοικητής σε όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα του Νομού και έκλεισε την καριέρα του από τη θέση του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης

Σε ηλικία 48 ετών και με αρκετές επιτυχίες στην αστυνομική του καριέρα και τον υπηρεσιακό του φάκελο αποστρατεύεται τελικά ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Κατσίκας, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ελληνικής Αστυνομίας στις κρίσεις που διενεργούνται αυτές τις ημέρες στα Σώματα Ασφαλείας.

Το Ανώτερο Συμβούλιο αποστράτευσε τους αστυνομικούς διευθυντές όλων των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Θεσσαλίας. Διατηρεί ωστόσο στη θέση τού επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, τον υποστράτηγο κ. Βασίλη Χαλάτση.

«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι» αναφέρει στη «Θ» ο κ. Κατσίκας, ο οποίος στην αστυνομική του θητεία διετέλεσε διοικητής σε όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα του Νομού και έκλεισε την καριέρα του από τη θέση του διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Το Συμβούλιο Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας αποστράτευσε συνολικά 60 αστυνομικούς διευθυντές γενικών καθηκόντων μετά την προαγωγή τους στο βαθμό του Ταξιάρχου.

Οι «ευδοκίμως τερματίσαντες» την σταδιοδρομία τους – όπως είναι η κλασική φράση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κρίσεων – αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους για λίγες ακόμη ημέρες και στη συνέχεια, περίπου εντός μηνός, να παραδώσουν στους αντικαταστάτες τους.

Στην ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας που βρίσκονται τέσσερις αστυνομικοί διευθυντές, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη υποδιευθυντών, περιμένουν την τοποθέτησή τους. Είναι, κατά σειρά, οι κ.κ. Αποστόλης Αλαμάνας (υπηρετεί στη Λάρισα, ενώ βρίσκεται πρώτος στη λίστα των εν δυνάμει διευθυντών), Αριστοτέλης Μανωλάς, Γιώργος Ταμβάκης και Νικόλαος Γιαννέλος.

Ο Δημήτρης Κατσίκας ήταν στο «τιμόνι» της τοπικής Αστυνομίας για δύο χρόνια. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, εργάστηκε μεθοδικά και κατάφερε ένα σχετικά υψηλό ποσοστό εξιχνίασης σοβαρών αδικημάτων, όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες και κλοπές.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η εξιχνίαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας είναι στο 88,5%, από τα υψηλότερα της χώρας.

Ιδιαίτερα φειδωλός χθες, μετά την απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας, ο κ. Κατσίκας δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη, περιορίστηκε να αναφέρει πως «προσπάθησε να προσφέρει όσο μπορούσε περισσότερο από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε». Είναι από τους λιγοστούς αξιωματικούς που πέρασε από τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της Μαγνησίας, γνώρισε καλά την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της και αυτό τον βοήθησε στην κατάστρωση επιχειρησιακών σχεδίων με στόχο την εξιχνίαση εγκληματικών πράξεων.

Βασικό του μέλημα ήταν να κρατηθεί χαμηλά ο δείκτης εγκληματικότητας στη Μαγνησία, παρά τις υπηρεσιακές δυσκολίες με την έλλειψη προσωπικού και μέσων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εξιχνίαση υποθέσεων ληστειών μέσα σε σπίτια τους τελευταίους μήνες, έγινε μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα από τη διάπραξη του αδικήματος και οι δράστες συνελήφθησαν. Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις και η σύλληψη του δράστη της πρόσφατης δολοφονίας ηλικιωμένης γυναίκας μέσα στο σπίτι της, στον Άγιο Λαυρέντιο. Σημαντική είναι επίσης η επιτυχία εξιχνίασης της δολοφονίας Ιταλού εμπόρου στην περιοχή του Πτελεού, η οποία είχε διαπραχθεί το 2010 και η Αστυνομική Διεύθυνση κατάφερε να εντοπίσει τους δράστες, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν φύγει στο εξωτερικό. Μία από τις πλέον δύσκολες προς εξιχνίαση υποθέσεις.

Η εξιχνίαση εγκληματικών οργανώσεων, με συμμετοχή πολλών ατόμων με διακριτούς ρόλους, καταγράφεται επίσης στη δραστηριότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας επί θητείας του κ. Κατσίκα.

Εντός της ημέρας σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Μαγνησίας.

 

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το