Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Θα ήθελα να θεωρώ τον Ταγίπ «καρντάση»

Σε νέα εποχή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δηλώνουν οι δύο πρωθυπουργοί

«Δεν μπορούμε να δομήσουμε το μέλλον μας πάνω στις δυσκολίες του παρελθόντος»

ΑΘΗΝΑ 8.-

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε νέα εποχή, δηλώνουν κατηγορηματικά οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου, και Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι ανήγγειλαν ότι θα συναντηθούν ξανά τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Παρασκευής (χθες) , ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορούμε να δομήσουμε το μέλλον μας πάνω στις δυσκολίες του παρελθόντος, ή στην αρνητική γλώσσα του παρελθόντος». «Πρέπει αυτά να τα αφήσουμε πίσω και μπορούμε να δουλέψουμε, για να δημιουργήσουμε μία καινούργια γλώσσα, ώστε να χτίσουμε το μέλλον μας», τόνισε και πρότεινε επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο περιγράφονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, από εκείνη της γειτνίασης, προς μία σχέση εταιρική. Έτσι θα έπρεπε να χαρακτηρίζουμε τη σχέση μας», σημείωσε.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις του Τούρκου ομολόγου του και επισήμανε ότι «οι οραματικές μας στοχεύσεις, που θα δώσουν τη δυναμική, για εμάς, τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και των λαών μας, είναι να προχωρήσουμε σε μία διαφορετική βάση ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος όλων».

«Πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ορολογία, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, γιατί ο στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο μέλλον στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, για να έχουμε μία θάλασσα ειρήνης», παρατήρησε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο λεξιλόγιο, που συχνά χρησιμοποιείται για την περιγραφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Δεν είμαστε δέσμιοι του παρελθόντος. Το αντίθετο. Συζητάμε τα προβλήματα του παρελθόντος με μεγάλη ειλικρίνεια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως αυτό, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση, «να προχωρήσουμε συστηματικά μπροστά, γιατί ξέρουμε ότι κατά βάση και οι δύο λαοί, όπως και οι δύο κυβερνήσεις και θέλουμε, αλλά και είναι και προς όφελός μας, να κάνουμε τα βήματα μπροστά για μία ριζικά διαφορετική σχέση».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη πως «η εμπιστοσύνη που δημιουργούμε, βασίζεται ακριβώς και στην ειλικρίνεια που έχουμε μεταξύ μας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος». Αναφέρθηκε, δε, ειδικά στη σημασία της καλής προσωπικής σχέσης, που έχουν οι δύο πρωθυπουργοί για την εμπέδωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν, πρώτα απ’ όλα, οι αντικειμενικές συνθήκες να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση και των δύο Κυβερνήσεων, η θέληση και των δύο λαών, αλλά βεβαίως είναι σημαντική και η δική μας αφοσίωση σε αυτό το στόχο, και η αφοσίωση του Ταγίπ, που δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει, αλλά και η δική μου αφοσίωση, στο να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε να προσφωνήσει τον ομόλογό του «καρντάση». «Θα ήθελα να μπορώ να θεωρώ τον Ταγίπ -θα χρησιμοποιήσω μια λέξη που χρησιμοποιούμε σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι λέξη που την καταλαβαίνουν και οι Τούρκοι- “καρντάση”. Για εμάς σημαίνει ένας άνθρωπος με ειλικρίνεια, ντόμπρος, ένας καλός άνθρωπος, με καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή βάση, για να συνεχίσουμε την προσέγγιση και για να έχει αυτή αίσιο τέλος».

Οι δύο πρωθυπουργοί αποτίμησαν όσα έχουν έως σήμερα επιτευχθεί.

«Συγκροτήσαμε από κοινού το Συμβούλιο Συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου και στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, βάλαμε την υπογραφή μας σε 25 συμφωνίες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πήραν μια θεσμοθετημένη μορφή», είπε ο κ. Ερντογάν, με τον Έλληνα ομόλογό του να προσυπογράφει: «Ήδη, κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα, όπως η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου τον Μάιο στην Αθήνα, αλλά και οι υπογραφές τόσων συμφωνιών μεταξύ μας».

Οι κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν ανήγγειλαν ότι θα υπάρξει συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιούλιο. «Πήραμε την απόφαση να συναντηθούμε ξανά τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, έθεσε με έμφαση το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Για λαθρομετανάστες

Σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που στρέφεται κατά της Τουρκίας», εξηγώντας ότι πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες του θέματος κατά τη συνομιλία του με τον Γ. Παπανδρέου.

«Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη», είπε και πρόσθεσε: «Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις. «θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Για Κυπριακό

Στο θέμα του Κυπριακού, οι δύο πρωθυπουργοί απηύθυναν έκκληση για επίλυσή του.

«Είναι πλέον η στιγμή να βρεθεί μία δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Γνωρίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για την ισχύ της Τουρκίας και αν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία, ανησυχούν ότι δεν θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας». Έσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι «αυτές είναι αβάσιμες ανησυχίες, γιατί η τουρκική φιλία είναι ισχυρή και σταθερά θεμελιωμένη».

«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στους Ελληνοκυπρίους, να κάνουν βήματα και να δουν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους το μέλλον του νησιού», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο Κοινότητες είχαν πάντα ισχυρή σύνδεση και πιστεύουμε ότι έχουν ιδιαίτερη θέση σε αυτή τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας. Και το να έχουν μια ευτυχή και ευημερούσα ζωή οι δύο Κοινότητες, είναι πολύ σημαντικό. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενισχύοντας τη φιλία μας».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε: «Θέλουμε να δούμε την αγαστή συμβίωση των δύο Κοινοτήτων μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση. Ξέρουν και οι Τουρκοκύπριοι πόσες φορές έχω παλέψει γι’ αυτό. Έχω μιλήσει μαζί τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το πόσο θέλουμε να είναι και αυτοί ενεργά συμμέτοχοι σε αυτή την προοπτική. Να ξέρουν ότι εμείς θα δουλέψουμε, οι δύο χώρες θα δουλέψουν, ώστε να δώσουμε μια νέα προοπτική στην επίλυση του Κυπριακού».

Ικανοποιημένη η κυπριακή

κυβέρνηση από δηλώσεις Παπανδρέου

Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, τόνισε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε από το Ερζερούμ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, παρόμοιο με αυτό του Προέδρου Χριστόφια, μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα “Μιλιέτ”, καλώντας την Άγκυρα να κάνει αυτά που πρέπει στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Υπέδειξε, επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι εκείνος με τον οποίο μπορούν να διαπραγματευθούν, ενίσχυσε την πρόσκληση-πρόκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τουρκική ηγεσία για συνάντηση με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Στεφάνου απέρριψε την πρόταση Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη, τονίζοντας ότι «η τουρκική πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή ούτε και από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι η συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν με τον τρόπο και στον τόπο, που έγινε, «έχει τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υποτιμώνται καθόλου αυτά τα ανοίγματα της Τουρκίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι «πολύ σωστά ο κ. Παπανδρέου έθεσε το Κυπριακό», αλλά «η στάση του Ταγίπ Ερντογάν ήταν προκλητική».

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «εταιρική συμμαχία», που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας».

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πίσω απ’ αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

«Σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις που αφορούν στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, οι διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας. Ακόμα: Οι μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ. Το μοίρασμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), που γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προσδιορίσει την ελληνική ΑΟΖ», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Ο ΛΑΟΣ

«Αντιλαμβανόμαστε το πρωτόκολλο των επιδαψιλεύσεων του πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Ερζερούμ -πρώην Θεοδοσιούπολη- αλλά θα του συστήναμε να κατέθετε και ένα στεφάνι στον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών στο Άσκαλε», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Δημοκρατική Αριστερά

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να γίνεται με όρους διαφάνειας. Το σύνολο των εκκρεμοτήτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το κυπριακό την επιβάλλουν και την αξιώνουν. Οφείλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να ενημερώσουν άμεσα τη Βουλή για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Ερζερούμ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το