Τοπικά

Γράμματα στον Άη Βασίλη

Πάνω από 450 συλλέγονται κάθε χρόνο στα ΕΛΤΑ του Βόλου


Το κόκκινο κουτί έχει ήδη στηθεί. Πάνω από 450 παιδικά γράμματα θα συλλέξουν μέχρι την Πρωτοχρονιά τα  Ελληνικά Ταχυδρομεία με παραλήπτη το ίδιο πρόσωπο, τον Άη Βασίλη. Με το νέο έτος τα γράμματα στέλνονται στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας και τα παιδιά λαμβάνουν την πολυπόθητη απάντηση του Άη Βασίλη. Γιατί ο Άγιος υπάρχει και τα ΕΛΤΑ του μεταφέρουν όλα τα μηνύματα.

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Ειδικά κόκκινα κουτιά στήνονται κάθε χρόνο έξω από τα ταχυδρομεία, για να εξυπηρετήσουν την ογκώδη αλληλογραφία με παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη. Ο Κώστας Καπάτος, διευθυντής του κεντρικού Ταχυδρομείου Βόλου, μας ενημέρωσε για τη διαδικασία και μας εξήγησε πως: «Μέχρι το 1990 τα γράμματα δεν έβρισκαν παραλήπτη. Έπειτα από αυτή τη χρονολογία όμως, συστάθηκε υπηρεσία, η οποία κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Συγκεντρώνει τα γράμματα όλων των παιδιών, τα διαβάζει και στις περισσότερες των περιπτώσεων απαντάει σε αυτά». Έτσι, τα τελευταία είκοσι χρόνια τα παιδιά έχουν κάτι να ελπίζουν.

Βέβαια, «όταν η διεύθυνση του σπιτιού του δεν είναι άρτια, πράγμα που συμβαίνει περίπου στο 1/3 των γραμμάτων, η υπηρεσία δεν μπορεί να απαντήσει στα γράμματα. Πολλά παιδιά γράφουν: «Βασίλης Παπαδόπουλος, Βόλος». Καταλαβαίνετε ότι θα θέλαμε να απαντήσουμε σε όλα τα γράμματα, αλλά είναι αδύνατο, όταν η διεύθυνση του αποστολέα απουσιάζει, να πάρει απάντηση», λέει ο κ. Καπάτος.

Η διεύθυνση του παραλήπτη δεν είναι πάντα η ίδια στα παιδικά γράμματα προς τον αγαπημένο τους άγιο. «Προς Santa Claus, Καισάρεια  20», «Στο Άγιο Βασίλη, προς Βόρειο Πόλο», «Προς Άγιο Βασίλη, τρίτο συννεφάκι δεξιά», «Προς Άγιο Βασίλη, Παραδείσου 15, ουρανός», «Προς Santa Claus, Λαπωνία». «Τα παιδιά έχουν φαντασία και δεν χάνουν την ευκαιρία, να μας το αποδείξουν», αστειεύεται ο διευθυντής του κεντρικού Ταχυδρομείου Βόλου.

Τι ζητούν όμως τα περισσότερα παιδιά; Είναι τα παιχνίδια που κάνουν ένα παιδί ευτυχισμένο; Ο ίδιος τονίζει: «Υλικά αγαθά αλλά όχι μόνο. Συνήθως ποδήλατα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και δουλειά για τον μπαμπά τους, ένα αδερφάκι, ένα φίλο, ειρήνη, υγεία, φαγητό και νερό για όλα τα παιδιά του κόσμου».

Εξάλλου, στα γράμματα υπάρχει αστεία διάθεση. «Υπάρχουν παιδιά, που γράφουν: «Άγιε Βασίλη ξέρω πως σου έστειλε και ο Λευτεράκης γράμμα, αλλά δεν το έγραψε εκείνος, το έγραψε η μαμά του» ή «Άγιε Βασίλη εγώ φέτος ήμουν καλύτερο παιδί από τον Γιωργάκη» και άλλα τέτοια.

Για πολλά παιδιά το γράμμα στον Άγιο Βασίλη είναι ίσως το πιο παραδοσιακό γράμμα, που θα στείλουν ποτέ στη ζωή τους. Πάνω από 130.000 γράμματα φτάνουν στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ κάθε χρόνο, ενώ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου όλα τα παιδάκια έχουν λάβει την απάντηση που περίμεναν με αγωνία από τον αγαπημένο τους άγιο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια στα γραφεία καταφθάνουν και επιστολές από παιδιά μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν γράμματα στα αλβανικά, τα ρώσικα, τα βουλγάρικα, ενώ δεν έχει καμία σημασία αν τα παιδιά είναι χριστιανοί ή όχι. Ο Άγιος Βασίλης είναι ο άγιος όλων των παιδιών.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που το παιδί σας, θα γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη, μην το κρατήσετε για τον εαυτό σας.  Πηγαίνετε μαζί στο ταχυδρομείο και στείλτε το γράμμα στον προορισμό του. Είναι σίγουρο ότι θα βρει τον αποδέκτη του επί της γης και όταν έρθει η απάντηση, η λάμψη στο πρόσωπο του παιδιού σας θα είναι το καλύτερο δώρο των φετινών Χριστουγέννων.

Κάντε μία ευχή για τα παιδάκια, που φέτος θα στείλουν το δικό τους γράμμα στον Άγιο Βασίλη: «Εύχομαι ο κόσμος που θα τους παραδώσουμε, να είναι καλύτερος από αυτόν που φαίνεται, υγεία και καλή πρόοδο», κατέληξε ο κ. Καπάτος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το