Photo Gallery, Πολιτική

Γερμανική «επενδυτική επίθεση» στην Ελλάδα

Επαφές του Στέφαν Κάπφερερ στην Αθήνα

 

 

 

 

Θετικές ειδήσεις, αλλά και την ισχυροποίηση (μετά και την παραίτηση Παμπούκη) του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα θέματα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, σηματοδότησε η σημερινή προπαρασκευαστική, εν όψει της επικείμενης παρουσίας του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, Στέφαν Κάπφερερ, στη χώρα μας.

 

Ο Γερμανός υφυπουργός είχε επαφή με τον  υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τονίζοντας μάλιστα πως «υποκλίνεται στις προσπάθειες των Ελλήνων». Παράλληλα, σε μια πρωτοφανή ένδειξη φιλίας, ο κ. Κάπφερερ μίλησε για «επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα».

 

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενισχυμένος από τα «off the record» σχόλια των Γερμανών εκπροσώπων πως «με τον υπουργό Οικονομίας της Ελλάδας συνεργαζόμαστε άψογα», αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες της συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς:

 

– Παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου

 

– Αναζήτηση κονδυλίων μέσω της Γερμανικής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

 

– Χαρτογράφηση των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης

 

Σύμφωνα με πηγές του protothema.gr, οι Γερμανοί μελετούν (και θα καταλήξουν στα μέσα του φθινοπώρου) την ίδρυση Επενδυτικής Τράπεζας στη χώρα μας, με τη συμμετοχή της αντίστοιχης γερμανικής τράπεζας KfW, θα παράσχουν στήριξη στη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα μελετούν τρόπους περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας πέραν του ΕΣΠΑ με κονδύλια αρκετών δισ. ευρώ.

 

Για το λόγο αυτό οι επαφές θα συνεχιστούν τόσο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των συνδέσμων βιομηχάνων των δύο χωρών μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη.

 

Ο Γερμανός πολιτικός συνοδεύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ, τον διευθυντή της Γερμανικής επενδυτικής τράπεζας (KfW), Κρίστιαν Φούνκε, τον διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Κναπ, καθώς και στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας.

 

Με τη διοίκηση του ΣΕΒ

συναντήθηκε ο Σ. Κάπφερερ

 

Στο επενδυτικό πεδίο οι επαφές μεταξύ επιχειρηματιών αποδίδουν πιο άμεσα αποτελέσματα απ ό,τι οι επαφές μεταξύ κρατών, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, με αφορμή την συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Στέφαν Κάπφερερ.

 

Η σημερινή συνάντηση, τόνισε ο κ.Δασκαλόπουλος, «εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα επαφών που πραγματοποιεί ο ΣΕΒ με ευρωπαϊκούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να αναδείξει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα και να συντονίσει επενδυτικά προγράμματα που θα φέρουν κεφάλαια και θα δώσουν δουλειές στον τόπο».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση σε ένα θέμα όπως η Ανώτατη Παιδεία που αφορά όπως είπε αξίες, αντίληψη ζωής και την ποιότητα του μέλλοντός μας. Εξέφρασε δε την ελπίδα να είναι και σημαδιακό και να αποτελέσει πρόκριμα για συναίνεση σε άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως το φορολογικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

 

Ο κ. Δασκαλόπουλος απέφυγε τέλος να σχολιάσει την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χ. Παμπούκη, λέγοντας ότι «δεν δικαιούμαι και δεν με ενδιαφέρει να σχολιάσω ενδοκυβερνητικά θέματα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το