Οικονομία

Βροντερό «όχι» του Ευρωκοινοβουλίου

Στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό με απόρριψη του πλάνου επταετούς λιτότητας
“Όχι” στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό με απόρριψη του πλάνου επταετούς λιτότητας

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε «όχι» στην έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 της ΕΕ, που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υστερα από διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων και αποφάσεων του Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο θέμα της έγκρισης ή μη του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ 2014-2020, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (690 ψήφοι υπέρ) αποφάσισε να απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εγκρίνοντας το κοινό Ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων ομάδων του Σώματος (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), αποφάσισε να μην δεχθεί έναν κοινοτικό προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές για την επόμενη εξαετία, υποστηρίζοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ της ΕΕ αποτελούν απλώς μία πολιτική συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και δεν αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η Συμφωνία αυτή, που θα δεσμεύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επόμενη επταετία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες ουσιώδεις προϋποθέσεις, τονίζεται στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε.

Με το Ψήφισμα αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την πρόθεση του «να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με όλες τις διατάξεις του κανονισμού για το ΠΔΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ενωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, προνοητικό, ευέλικτο και διαφανή προϋπολογισμό, που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και των δημοσιονομικών επιδιώξεων».

Στο Ψήφισμα τονίζεται ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 πρέπει να διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και να προικίσει την ΕΕ με τα αναγκαία μέσα για να ανακάμψει από την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη.

Πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις επενδύσεις, στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη νεότητα, παράλληλα με την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας, στην εκπαίδευση και στην προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης, υπογραμμίζεται.

Στο Ψήφισμα τονίζεται ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτείται από πραγματικά ίδιους πόρους, όπως προβλέπει η Συνθήκη» και ζητείται από το Συμβούλιο να αναλάβει πολιτική δέσμευση ότι όλες οι νομικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πρέπει να καταβληθούν το 2013, να εξοφληθούν μέχρι τα τέλη του 2013.

Λιτότητα και ανάπτυξη στο επίκεντρο της Συνόδου

Η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας σε συνδυασμό με τα μέτρα  για την τόνωση της ανάπτυξης είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου (σήμερα και αύριο) στις Βρυξέλλες. Τους 27 ηγέτες θα διαδεχθούν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συζητήσουν, σε ένα έκτακτο συμβούλιο, σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, στην προ των Συνόδων Κορυφής καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά παράδοση αφιερωμένο στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ, σκοπό έχει τη χάραξη πολιτικών κατευθύνσεων για τους επόμενους μήνες. Ο Χ. Ρόμπαϊ τονίζει πως «δεδομένης της οικονομικής ύφεσης το 2012 και της σημερινής στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να συνεχιστούν». Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να μετατραπούν σε τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων.

Σύμφωνα με την επιστολή Ρόμπαϊ, την πρώτη ημέρα της Συνόδου το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 είναι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. «Πρέπει να δώσουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές, με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020», αναφέρει στην επιστολή του ο Χ. Ρόμπαϊ.

Την ίδια ημέρα, μετά το δείπνο εργασίας των 27, στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να καταγράψουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες του ευρώ, παρουσία των Προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το