Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

 

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γύρω στο 2% αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας σε σχέση με πέρυσι για την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αυξημένος κατά 60 είναι ο αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ειδικότερα το υπουργείο όρισε ο αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αγγίξει τα 1.530 άτομα, όταν πέρυσι ήταν 1.470. Στο Βόλο οι εισακτέοι θα ανέλθουν στους 1.215. Πανελλαδικά θα εισαχθούν 76.094, ενώ πέρυσι ήταν 74.440.

Πάντως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε ζητήσει μείωση του αριθμού των  εισακτέων μέχρι και 25%, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες βάσει των υποδομών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι εισακτέοι ανά Τμήμα έχουν ως εξής: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 80, Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας 80, Γεωπονίας Ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος 100, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος 70, ΤΕΦΑΑ 120, Ιατρικής 65, Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Κοινωνικής Ανθρωπολογίας 110, Κτηνιατρικής 50, Μηχανικών Η/Υ – Τηλεπικοινωνιών Δικτύων 120, Μηχανικών Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης 70, Μηχανολόγων Μηχανικών 85, Οικονομικών επιστημών 150, Παιδαγωγικό δημοτικής Εκπαίδευσης 135, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής 100, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης 120, Πολιτικών Μηχανικών 75.

Πάντως το νέο στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός εισακτέων βάσει των εδικών κατηγοριών που καθόρισε το υπουργείο Παιδείας και αφορά μεταξύ άλλων στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους υποψηφίους με κοινωνικά κριτήρια.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι από ειδικές κατηγορίες ανέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στους 329.

Πανελλαδικά

Περίπου στα περσινά επίπεδα, ελαφρώς αυξημένος στις 76.094, διατηρείται ο αριθμός των εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα ενώ αυξάνονται οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των εισακτέων ήταν 74.440.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων -που αφορά στα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και τις ΑΣΤΕ- κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ. Για τον ίδιο λόγο, προστίθεται, ελήφθη μέριμνα περαιτέρω ενίσχυσης οικογενειών με πρόσθετες ανάγκες αίροντας περιορισμούς σε ό,τι αφορά στα κριτήρια υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες (πολυτεκνίας, τριτεκνίας, κοινωνικών κριτηρίων κ.ά.).

Επίσης, προβλέπεται αναδρομική ισχύ των νέων διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν τα νέα αυτά κριτήρια κατά την αποφοίτησή τους το 2011. Για τους υποψηφίους αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων.

Σημειωτέον ότι οι ίδιοι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων που διεκδικούν το 10% των συνολικών θέσεων τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των εισακτέων έχει βασιστεί στις εξής παραμέτρους:

Α) στον αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδ. έτος 2011-2012.

Β) στο μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μία πενταετία.

Γ) στις προτάσεις των Ιδρυμάτων όπου αυτές υπήρχαν. Στις προτάσεις αυτές οφείλονται επιμέρους μειώσεις σε τμήματα ΤΕΙ.

Στον αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές.

2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

4. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ).

5. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ).

Από το συνολικό αριθμό των 76.094 θέσεων διατίθενται:

1) ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 87.491 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 72.035 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ και τους 375 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) θα υποβάλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 15.081 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

2) ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δεν συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2012 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) τα έτη 2010 ή 2011. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 12.000 με 15.000 υποψήφιοι. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

3) ποσοστό 20% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν 21.141 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’).

4) ποσοστό 1% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.

5) ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

Ειδικές θέσεις εισακτέων: Ο αριθμός των επιπλέον θέσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) αντιστοιχεί στο 15,9% του φετινού συνολικού αριθμού των εισακτέων έναντι του 10,8% του αντίστοιχου αριθμού πέρυσι. Η διαφορά προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των ειδικών θέσεων φέτος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το