Οικονομία, Πολιτική

Αυτοδύναμο Χρηματιστήριο

Τρελό προεκλογικό ράλι με εκρηκτική άνοδο 10,12% του Γενικού Δείκτη

Τρελό ράλι σημείωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη (χθες) καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,10 μονάδες, με άνοδο 10,12%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,41 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα εκλογικό «πάρτι» στο ελληνικό χρηματιστήριο και … συναγερμός στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή Περιφέρεια λόγω Ισπανίας και Ιταλίας, συνέθεσαν την εικόνα των αγορών.

Στο ΧΑ, το «κλείδωμα» του Γενικού Δείκτη στο 10% και των τραπεζικών μετοχών στο +30% αποτυπώνει προσδοκίες για σχηματισμό κυβέρνησης τη Δευτέρα, ενώ αρκετά «πονταρίσματα» ανακυκλώθηκαν μέσα στην συνεδρίαση.

Η άνοδος κατά 10,12% είναι μια ισχυρή ανοδική κίνηση η οποία μπορεί να σχολιαστεί διπλά : Είτε υπάρχει μια είδηση η οποία αποτυπώθηκε, είτε τα νέα υψηλά περιόδου θα αποτελέσουν ευκαιρία για πωλήσεις από τα υψηλά σε περίπτωση που δεν εκλεγεί η ΝΔ ή δεν σχηματισθεί κυβέρνηση.

Εξάλλου, το ελληνικό χρηματιστήριο αποκομμένο από τις ξένες  αγορές δεν μπορεί να ειδωθεί κάτω από την λογική. Τις περισσότερες φορές το ταμπλό δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται. Μάλιστα, μερικοί χρηματιστές τονίζουν ότι συχνά « η αγορά κάνει λάθος».

Από την άλλη πλευρά  πρέπει να τονισθεί, ότι ακόμα κι αν εκλεγεί  μια κεντροαριστερή κυβέρνηση οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ρευστότητα και να παραμένουν υπό ιδιωτική διοίκηση.

Πάντως, η Οδός Αθηνών είχε να δει τέτοιο κλείσιμο από τον Αύγουστο του 2011 όταν είχε κλείσει με άνοδο 14% φθάνοντας από 880 μονάδες στις 1000 μονάδες.

Τελικώς στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 550,10 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 10,12%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε και στο 10,3%. Κέρδη 29,75% για την Alpha Bank και 25,12% για την Τράπεζα Πειραιώς. Στα 1,31 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 25,9% και 24% για την Eurobank. Κέρδη 11% για τις κυπριακές Τράπεζες. Κέρδη 15% για την Βιοχάλκο, 16% για την ΔΕΗ και 6% για τον Μυτιληναίο και 17% για τον ΟΤΕ.

Στο… “θεό” τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας

Στα ύψη εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, καθώς η συμφωνία για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωζώνη με 100 δισ. ευρώ δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις αγορές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα (χθες) κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο – ρεκόρ του 7%, ενώ και η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων αυξήθηκε 8 μ.β. στο 6,30%.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε σήμερα (χθες) ομόλογα συνολικής αξίας 4,5 δις. ευρώ – στο ανώτερο όριο του στόχου που είχε θέσει για τη δημοπρασία – με αυξημένο κόστος δανεισμού.

 

Η Ιταλία διέθεσε 3 δισ. ευρώ 3ετών ομολόγων με απόδοση 5,3% από 3,91% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 14 Μαΐου – πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Διέθεσε, επίσης, 627 εκατ. ευρώ 7ετών ομολόγων με απόδοση 6,1% και 873 εκατ. ευρώ 8ετών ομολόγων με απόδοση 6,13%.

Ο καθαρός δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε τον Μάιο σε νέο ύψος – ρεκόρ των 287,8 δισ. ευρώ από 263,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα μα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ισπανικές τράπεζες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων.

Έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αναφέρει ότι η ανησυχία των αγορών για τη φερεγγυότητα τραπεζών της Ευρωζώνης έχει παραμείνει έντονη μετά τη βραχύβια ανακούφιση που πρόσφερε η παροχή στο πρώτο τρίμηνο του έτους τριετών δανείων σε αυτές από την ΕΚΤ.

Ο οίκος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση και ότι τα γεγονότα των επόμενων εβδομάδων, όπως οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές σύνοδοι και η σύνοδος κορυφής της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20) θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω κατεύθυνσή της.

Ο οίκος σημειώνει ότι έχει αρχίσει – καθώς το περιβάλλον λειτουργίας επιδεινώνεται – να διαφοροποιεί περισσότερο (τις αξιολογήσεις του) με βάση την εξάρτηση των τραπεζών από έκτακτα μέτρα των κυβερνήσεων και της κεντρικής τράπεζας.

Από τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που αξιολογεί, ο οίκος αναφέρει ότι οι 27 έχουν τώρα αρνητική προοπτική, αντανακλώντας την άποψή του για το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το