Photo Gallery, Τοπικά

Αστυνομικοί στα όρια… της οικονομικής εξαθλίωσης

 

Μιλούν για εξαθλίωση, διάλυση των υπηρεσιών και αύξηση διαφθοράς
Μιλούν για εξαθλίωση, διάλυση των υπηρεσιών και αύξηση διαφθοράς

Αστυνομικοί… σε κρίση, αφού ο μέσος όρος είναι στα 700 ευρώ για αστυνομικούς με προϋπηρεσία 15 ετών. Την τελευταία διετία οι μισθοί τους μειώθηκαν 45%, ενώ τα προβλήματα στις αστυνομικές υπηρεσίες συνεχώς αυξάνονται. Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, τόσο από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας κ. Κωνσταντάρα, όσο και από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Φωτόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στην Αστυνομία. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να λυγίσουν, να μην γίνουν φοβικοί και κυρίως να μη «γυρίσουν την πλάτη» στο συνδικαλισμό, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να τον καταργήσει. «Θα παλέψουν δίπλα στην κοινωνία, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2001. Είπε ότι μέχρι το τέλος του εξαμήνου, φέτος, το Αρχηγείο θα καταθέσει την πρότασή του για την αναδιάρθρωση. Έως τώρα οι μόνες προτάσεις που έγιναν ήταν από την Ομοσπονδία το 2001 και το 2011.

Αναφερόμενος στα περιστατικά διαφθοράς αστυνομικών τόνισε πως, ενδεχομένως να αυξηθούν, καθώς όσοι είναι επιρρεπείς λόγω των μεγάλων περικοπών μπορεί να εμπλακούν σε τέτοιες υποθέσεις. Πρόσθεσε ότι πληθαίνουν και οι ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικών, καθώς εξαντλείται η αυστηρότητα.

«Δεν είναι τυχαίες οι αυστηρές πειθαρχικές διώξεις, ακόμη και εναντίον συνδικαλιστών για νόμιμες ενέργειές τους. Οι παρεμβάσεις της Πολιτείας στο συνδικαλισμό δεν είναι τυχαίες» τόνισε ο κ. Φωτόπουλος μιλώντας στους αστυνομικούς στη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η τοπική Ένωση Αστυνομικών για μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Πολλοί αστυνομικοί της Μαγνησίας παραβρέθηκαν στην ημερίδα και τα ερωτήματα για δυνατότητα συνταξιοδότησης έπεφταν «βροχή».

Ειδική αναφορά για την παρουσία των αστυνομικών στα αγροτικά μπλόκα έκανε ο κ. Φωτόπουλος τονίζοντας πως ήταν λάθος της Πολιτείας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν εγκληματίες, ούτε κακοποιοί να τους κυνηγάμε στα χωράφια».

Χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνει ο Έλληνας αστυνομικός ως τη χειρότερη, μίλησε για διάλυση υπηρεσιών σημειώνοντας ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να ρυθμίσει ούτε τις εργασιακές τους σχέσεις και να βγαίνουν οι υπηρεσίες ανά εβδομάδα. «Στην Τουρκία οι υπηρεσίες βγαίνουν ανά μήνα και ο αστυνομικός μπορεί να προγραμματίσει την προσωπική και την οικογενειακή του ζωή. Εδώ δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν οι υπηρεσίες ούτε ανά εβδομάδα…» είπε με έμφαση.

«Οι υπηρεσίες εκπορεύονται από τον Αρχηγό. Καθημερινά εκδίδονται τρεις- τέσσερις διαταγές» τόνισε.

Αναφερόμενος στις κρίσεις (που άρχισαν μάλιστα χθες) είπε ότι δεν είναι αξιοκρατικές και η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα ζητήσει αλλαγή του συστήματος. «Ο Αρχηγός δεν μπορεί να είναι επιλογή του υπουργού ή κάποιου επιχειρηματία. Οι κρίσεις να γίνονται από επιτροπή της Βουλής, να εξετάζονται τα βιογραφικά και οι φάκελοι και ανάλογα να λαμβάνονται αποφάσεις» πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και το σύστημα των μεταθέσεων, που έγινε «σουρωτήρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στα πάρεργα του Έλληνα αστυνομικά, αλλά και στο ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί – έως τώρα – η επικινδυνότητα του επαγγέλματος.
«Ο τομέας της ασφάλειας των πολιτών, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο του αστυνομικού, που είναι αποδιοπομπαίος τράγος και κάνει τη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει άλλη υπηρεσία στο δημόσιο τομέα», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Μίλησε για κατασπατάληση δυνάμεων σε συγκεντρώσεις, στα γήπεδα και σε κινητοποιήσεις. «Την αδυναμία της πειθούς της η Πολιτεία, την περνάει με την παρουσία της Αστυνομίας», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Στέργιος Κωνσταντάρας επισήμανε ότι, από έρευνα που έγινε, οι αστυνομικοί έχουν χάσει το 45% ώς 50% του μισθού τους, ενώ τα 700 € και 800 € που παίρνει ένας αστυνομικός δεν γνωρίζει αν θα τα παίρνει, γιατί είναι πιθανό η Πολιτεία να πληρώνει ανάλογα με τα χρήματα που υπάρχουν.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που το έγκλημα εκσυγχρονίζεται και «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ενώ η Αστυνομία πρέπει να είναι θωρακισμένη και να ασχολείται αποκλειστικά με το έγκλημα, ασχολείται με όλα τα υπόλοιπα και το προσωπικό αισθάνεται αυτή την απαξίωση σε μέγιστο βαθμό. Από δω και πέρα τα όριά μας εξαντλούνται. Το μόνο που μας έχει μείνει μέχρι τώρα ήταν η αξιοπρέπειά μας, αλλά και την αξιοπρέπειά μας επιχειρούν να την πάρουν με τους μισθούς πείνας και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», ανέφερε.
Ο κ. Κωνσταντάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένστολων διαμαρτυριών, ενώ ανέφερε ότι ίσως υπάρξουν και πιο ριζοσπαστικές διαμαρτυρίες, διότι πλέον η Αστυνομία λειτουργεί οριακά.

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους συνάδελφούς τους να «μην απελπίζονται από τις αρνητικές εξελίξεις» και μαζί με την κοινωνία να δώσουν τη δική τους «μάχη»…

«Βροχή» από ΕΔΕ στην Α.Δ Μαγνησίας

Σε άλλους, τουλάχιστον 10, αστυνομικούς οι οποίοι είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη να συμπαρασταθούν στον πρώην διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου στις αρχές του έτους κατά την προσαγωγή του στην Ανακρίτρια, επεκτείνεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση με διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράπτωμα, δεν αποκλείεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Για την εκδήλωση συμπαράστασης στη Θεσσαλονίκη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αμέσως πέντε αστυνομικοί. Κατέθεσαν ενστάσεις, από τις οποίες μόνο η μία έγινε δεκτή και ο αστυνομικός επιστρέφει στην υπηρεσία του. Οι ενστάσεις των υπολοίπων απορρίφθηκαν και οι αστυνομικοί παραμένουν σε διαθεσιμότητα.

Είναι άγνωστο για πόσο διάστημα θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Ο νόμος ορίζει έως 24 μήνες.

Χωρίς μισθό

Οι αστυνομικοί πάντως που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό πρόβλημα, αφού η πειθαρχική αυτή διαδικασία οδηγεί σε περικοπή του μισθού τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση αστυνομικού, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από την αρχή του έτους και έχει λάβει 350 ευρώ (ένα πολύ μικρό ποσοστό του μισθού του). Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και κατοικεί σε νοικιασμένο σπίτι…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το