Κόσμος

Αστρονομικοί μισθοί της ευρωπαϊκής ελίτ

Αποκαλύπτονται προκλητικές αμοιβές αξιωματούχων των Βρυξελλών
Αποκαλύπτονται προκλητικές αμοιβές αξιωματούχων των Βρυξελλών

Ιλιγγο προκαλούν οι αμοιβές των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εξωπραγματικές είναι και οι αποδοχές του υπαλληλικού δυναμικού στις Βρυξέλλες εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη (χθες) η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κερδίζει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ περίπου 298.500 ευρώ τον χρόνο.

Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι ετήσιες αποδοχές του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης με έδρα τη Φρανκφούρτη αμείβεται 370.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, κερδίζει ακριβώς τα ίδια χρήματα με τον Μπαρόζο, δηλαδή 298.500 ευρώ τον χρόνο.

«Ριγμένο» ενδέχεται να θεωρεί τον εαυτό του απέναντι σε Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης «αρκείται» σε 206.200 ευρώ τον χρόνο.

Σαφώς καλύτερα πληρώνεται για τις υπηρεσίες της η βρετανίδα Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, καθώς λαμβάνει 281.200 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ικανοποιημένος πρέπει να νιώθει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού οι μεικτές ετήσιες αποδοχές του ανέρχονται σε 324.000 ευρώ.

Ένας ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Ευρωκοινοβουλίου με δύο παιδιά κερδίζει τον μήνα «καθαρά» 12.500 ευρώ μετά από τέσσερα χρόνια υπηρεσία. Οι διευθυντές αμείβονται ακόμη περισσότερο, καθώς ο μηνιαίος μισθός τους φτάνει έως και τις 16.500 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το