Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Αρρυθμίες» έφερε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μπλοκάρει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου ξεκαθάρισε χθες ο Κ. Αγοραστός

Η απόφαση του κ. Κώστα Χαλέβα να δώσει συνέντευξη Τύπου, συνεπικουρούμενος από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Καλτσογιάννη, προκειμένου να ανακοινώσουν τη λήψη πρωτοβουλιών ακύρωσης του Ρυθμιστικού, με το «αιτιολογικό» ότι δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό μεταξύ άλλων οι θέσεις του Δήμου Βόλου, προκάλεσαν «επεισόδιο» μεταξύ της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Αγοραστός που γνώριζε το παρασκήνιο της δήλωσης φέρεται να εξοργίστηκε και χθες «άδειασε» τον περιφερειακό σύμβουλο.

Η θέση του Δήμου περί  «εξυπηρέτησης καταστάσεων» που υπέκρυπτε η δήλωση Κ. Χαλέβα ήταν ξεκάθαρη.

«Είμαι πολύ αγανακτισμένος, γιατί βγάζουν άστοχες και άκυρες δηλώσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες καταστάσεις για τροποποιήσεις που δεν πέρασαν.

Δε λέω ότι το Ρυθμιστικό είναι το 100% που θα θέλαμε, αλλά είναι πολύ καλύτερο, σε σχέση μ’ αυτό που μας είχαν παρουσιάσει από το ΥΠΕΚΑ πριν ένα και πλέον έτος» δήλωσε ο κ. Μόσχος.

«Ο κ. Χαλέβας με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου για πολεοδομικά θέματα έδωσε συνέντευξη καταγγέλλοντας το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτό Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου προκειμένου να ενταχθούν ακίνητα πελατών που εκπροσωπεί με την ιδιότητα του μηχανικού», όπως εξήγησαν στο Δήμο Βόλου.

«Δεν γίνεται να διαλυθεί το Ρυθμιστικό γιατί δεν εξυπηρετούνται δέκα δημότες» σημείωσαν από το Δήμο.

Ο περιφερειάρχης που γνώριζε το ιστορικό πήρε χθες θέση.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μπλοκάρει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου ξεκαθάρισε χθες ο Κ. Αγοραστός, «αδειάζοντας» τον Κ. Χαλέβα.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η συνάντηση που είχε στο υπουργείο Περιβάλλοντος αφορούσε αιτήματα πολιτών, αλλά και του μητροπολίτη για την τακτοποίηση ΖΟΕ που δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο. «Εμείς να διευκολύνουμε τις καταστάσεις θέλουμε και πάντα σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου» τόνισε. Παράλληλα ανέφερε ότι θα εξεταστεί το θέμα περιοχών σε Διμήνι, Σέσκλο, Παλιούρι που μένουν εκτός και τα αιτήματα κατοίκων που διαμαρτύρονται.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Περιφέρεια είναι σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Βόλου. Στο μεταξύ ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Μόσχος χαρακτήρισε «άστοχες» τις δηλώσεις του κ. Χαλέβα εκφράζοντας την ελπίδα να  μην αντιπροσωπεύει την Περιφέρεια στο σύνολό της, «γιατί η θέση αυτή είναι τελείως διαφορετική από το πνεύμα που κινούμασταν και συνεργαζόμασταν μέχρι τώρα. Γίνεται μια διαφοροποίηση πολύ ξαφνικά και αιφνιδιαστικά, χωρίς να μας έχει ενημερώσει κανείς» δήλωσε.

«Θέλησε να μπλοκάρει»

«Οι δηλώσεις πρωτίστως του κ. Χαλέβα, γιατί πιστεύω ότι ο κ. Καλτσογιάννης παρασύρθηκε, ήταν τελείως άστοχες και δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη του Δήμου Βόλου, που δεν θέλει να αποσυρθεί, αλλά να προχωρήσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Ελπίζω να μην αντιπροσωπεύει την Περιφέρεια στο σύνολό της η θέση Χαλέβα, γιατί η θέση αυτή είναι τελείως διαφορετική από το πνεύμα που κινούμασταν και συνεργαζόμασταν μέχρι τώρα. Γίνεται μια διαφοροποίηση πολύ ξαφνικά και αιφνιδιαστικά, χωρίς να μας έχει ενημερώσει κανείς.

Επαναλαμβάνω ότι έγινε δεκτό μεγάλο ποσοστό των προτάσεων που κατατέθηκαν από το Δήμο. Πέρυσι που ξεκίνησε το θέμα συναντήσαμε την άρνηση του ΥΠΕΚΑ να συζητήσει για Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου στο Ρυθμιστικό. Ένα χρόνο μετά και, αφού προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όχι μόνο έγινε τροποποίηση ΖΟΕ, αλλά έχουμε και συγκεκριμένες μεγάλες ΖΟΕ που δίνουν ανάσα στην περιοχή και ξαφνικά κάποιοι, για διάφορους άλλους λόγους, προσπαθούν να διυλίσουν τον κώνωπα, να μπλοκάρουν όλο το Ρυθμιστικό και, κατ’ επέκταση, όλο τον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.

Ήδη έχουμε παγώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να δούμε πώς θα προχωρήσει το Ρυθμιστικό.

Είμαι πολύ αγανακτισμένος, γιατί βγάζουν άστοχες και άκυρες δηλώσεις και μ’ αυτό το ύψος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν  συγκεκριμένες καταστάσεις για τροποποιήσεις που δεν πέρασαν.

Δεν λέω ότι το Ρυθμιστικό είναι το 100% που θα θέλαμε, αλλά είναι πολύ καλύτερο, σε σχέση μ’ αυτό που μας είχαν παρουσιάσει από το ΥΠΕΚΑ πριν ένα και πλέον έτος.

Όλες οι παρατηρήσεις στο Ρυθμιστικό  έγιναν με τη συνδρομή και της Περιφέρειας σε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία βουλευτών και του περιφερειάρχη, στην  επανασύνταξη του σχεδίου που ανέλαβε η Πολεοδομία είχαν συνδράμει και περιφερειακοί σύμβουλοι ένας εκ των οποίων ήταν και ο κ. Χαλέβας, υπήρχε πλήρη γνώση της εξέλιξης των τροποποιήσεων και των παρατηρήσεων και ξαφνικά, με μεγάλη έκπληξη διαβάζω ότι η Περιφέρεια θέλει και επιθυμεί να μπλοκάρει το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Θεωρώ ότι θα είναι στρατηγικό λάθος, μείζονος σημασίας, που θα καθυστερήσει πάρα πολλά πράγματα και ελπίζω οι άνθρωποι της Περιφέρειας να το σκεφθούν ξανά καλύτερα» τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Όσον αφορά στο Διμήνι, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο,  υπάρχουν προτάσεις, ώστε να ενταχθεί μια μεγάλη περιοχή σε Σχέδιο Πόλης, γύρω από τη θέση Σαμπάναγας.

«Μικρές εντοπισμένες τροποποιήσεις σε ασύμβατες χρήσεις μεταξύ τους (αγροτική γη και κατοικίες), έχουμε τη δυνατότητα να τις δούμε και να τις βελτιώσουμε, μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε ένα Ρυθμιστικό για να βελτιώσουμε τη χρήση μιας μικρής περιοχής (Διμήνι ή αλλού).

Δεν θέλουμε το Σχέδιο Πόλης, να ξεκινά από το Σέσκλο και το Διμήνι και να καταλήγει στην Πορταριά. Ο πρώην δήμαρχος κ. Καντόλας είχε ζητήσει να γίνει Σχέδιο Πόλης μέχρι το Παλιούρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Όλα αξιολογήθηκαν, καλώς ή κακώς και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις, σε επίπεδο Ρυθμιστικού. Οποιαδήποτε κενά, αβλεψίες ή βελτιωτικές προτάσεις, που υπάρχουν και είναι πολλές, έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Το ΤΕΕ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας στην πρόσφατη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, συζήτησε το θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τις επόμενες ημέρες, το τοπικό τμήμα θα δώσει στη δημοσιότητα τις επίσημες θέσεις του, καθώς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του τελικού σχεδίου από τις αρμόδιες επιτροπές του.

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο κ. Σωκράτη Αναγνώστου, «το «Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο χωρικού σχεδιασμού, που μεταφέρει αρχές, κατευθύνσεις και άξονες ανάπτυξης στα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού, όπως είναι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ.

Ανατέθηκε περίπου πριν μία πενταετία και πήρε επιτέλους τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος ώστε να εγκριθεί και να ανοίξει το δρόμο για τη συνέχιση εκπόνησης του ΓΠΣ Βόλου. Δεν πρέπει να υπάρξει νέα καθυστέρηση στην έγκριση του απαραίτητου αυτού πολεοδομικού εργαλείου για την ανάπτυξη της περιοχής μας» τόνισε ο κ. Αναγνώστου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το