Οικονομία, Πολιτική

Απώλειες 12 δισ. ευρώ στα Ταμεία από το PSI

Απάντηση του υπουργού Οικονομικών στο ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία από την ΤτΕ

Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ είναι οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την ανταλλαγή των ομολόγων του Δημοσίου (PSI). Αυτό προκύπτει από την έγγραφη απάντηση που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν στην ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI (11.4.2012), η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η ΤτΕ «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά».

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην ερώτησή του, την οποία είχε απευθύνει στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, είχε επισημάνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ύψος του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων Κύριας Σύνταξης, των Επικουρικών Ταμείων, των Ταμείων Πρόνοιας καθώς και των διαφόρων Μετοχικών Ταμείων ή Ταμείων Αλληλεγγύης, που οι καταθέσεις τους -αναγκαστικά κατατεθειμένες και διαχειριζόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος- υπέστησαν μειώσεις έως πλήρους εξαφάνισης εν μία νυκτί με τη στιγμιαία μετατροπή, ακόμη και των κεφαλαίων κίνησης τους, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και το αναγκαστικό κούρεμα τους εν αγνοία των Διοικήσεων και των μελών τους».

Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος διαβιβάστηκαν στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα απεικονίζουν και την τρέχουσα αξία στα επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων από το Κοινό Κεφάλαιο που συνολικά φθάνουν τα 4,7 δισ. ευρώ.

Διαβιβάστηκαν επίσης στοιχεία για τις απώλειες που υπέστησαν οι επενδύσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με θεματοφύλακα την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν αφορούν το Κοινό Κεφάλαιο.

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε έγγραφη απάντηση και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, στην οποία επισημαίνει ότι «το σύνολο των τηρούμενων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος διαθεσίμων κεφαλαίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI, στο ποσό των 15,79 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ, ΟΕΕ και ΟΕΚ».

Ενημερώνει εξάλλου ότι το σύνολο της ονομαστικής αξίας των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προ PSI, ανερχόταν στα 6,52 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για το ΕΤΑΤ και ότι τα ποσά αυτά υπήχθησαν στη διαδικασία απομείωσης του Ελληνικού Χρέους κατά 53,50%.΄

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ       

Με κραχ κινδυνεύουν τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι απώλειες εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι βασικές αιτίες που τα ταμεία έχουν απώλειες δισ. ευρώ από έσοδα ασφαλιστικών εισφορών είναι:

-Η αύξηση της ανεργίας (24% το 2012, δηλ. 1.200.000 άτομα) και η μείωση των μισθών, που στερούν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ

-Η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με 8,5 δισ. ευρώ

-Η μη καταβολή των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά ταμεία (12 δισ. ευρώ).

Στη μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αναλύονται και οι απώλειες των συνταξιούχων από τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με την έκθεση, εξαιτίας των μέτρων του μνημονίου από τον Μάιο 2010 μέχρι τον Ιούνιο 2012 οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά στο επίπεδο των 4,2 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα περικοπών και λιτότητας των 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 – 2014, οι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, την περίοδο 2010-2012 συνολικά οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 8% του ΑΕΠ χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι ο χρόνος απονομής των συντάξεων θα μειωθεί από τους 7 μήνες που είναι σήμερα στους 5 μήνες το 2013 και το 2014 στους 3 μήνες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το