Photo Gallery, Οικονομία

Από 0,90 έως 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παραμένει το πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς


 

 

Από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παραμένουν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς και των καταναλωτών λόγω της απεργίας των τελωνειακών και των ρυθμίσεων που τέθηκαν εφέτος σε εφαρμογή για τη φορολογία και τη διανομή του πετρελαίου.
Οι τιμές για παραγγελίες χονδρικής (πάνω από 1000 λίτρα) στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σήμερα στα 91 – 93 λεπτά το λίτρο, ενώ για μικρότερες παραγγελίες και σε απομακρυσμένες περιοχές οι τιμές κλιμακώνονται μέχρι 1 ευρώ.
Συγκεκριμένα, μέχρι 1 ευρώ φθάνουν οι ανώτερες τιμές στην Άρτα, 97 λεπτά στην Πρέβεζα, τα Χανιά και τα Δωδεκάνησα, 96 στη Σάμο και το Ηράκλειο. Στον αντίποδα τα φθηνότερα πρατήρια είναι στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα (89,8 λεπτά), Κιλκίς (90 λεπτά), Ανατολική Αττική (90,9 λεπτά). Στους περισσότερους νομούς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη τιμές για τη θέρμανση καθώς η απεργία των τελωνειακών εμπόδισε τον εφοδιασμό της αγοράς από το προηγούμενο Σάββατο οπότε ξεκίνησε, τυπικά, η περίοδος θέρμανσης. Από σήμερα οι εκτελωνισμοί γίνονται κανονικά.
Η τιμή του πετρελαίου είναι κατά 30 λεπτά περίπου ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι (η τιμή εκκίνησης το 2010 ήταν 65 – 70 λεπτά το λίτρο) εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι στα 60 ευρώ εφέτος.
Προβληματισμό στην αγορά προκαλεί και η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει από εφέτος να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης στους καυστήρες θέρμανσης. Πέρα από την επιβάρυνση των επιχειρήσεων, καθώς η τιμή του ντίζελ κίνησης (μέσος όρος) διαμορφώνεται στο 1,48 ευρώ το λίτρο, δημιουργείται σύγχυση στις περιπτώσεις όπου, στο ίδιο κτίριο με κεντρική θέρμανση, συστεγάζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν δηλώσεις δυο φορές το χρόνο στην Εφορία για να πληρώνουν τον επιπλέον φόρο και τα στοιχεία θα διασταυρώνονται με τις καταστάσεις κοινοχρήστων.
Οδηγίες για ασφαλή παράδοση

 

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης εφιστά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και παραθέτει τις συμβουλές της. Η ένωση προτείνει οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στα εξής θέματα:
– Έρευνα αγοράς: Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, αλλά υπάρχει διαφορά από πρατήριο σε πρατήριο και από εταιρεία σε εταιρεία. Απαραίτητο επίσης, είναι να ελέγχουμε την τιμή της πινακίδας πριν παραγγείλουμε.
– Απαραίτητη είναι η ογκομέτρηση της δεξαμενής, για να υπολογίσουμε τη χωρητικότητα της. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος. Εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, γίνεται πολλαπλασιασμός των διαστάσεων της (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 μας δίνει τη χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα.
– Καθαρισμός της δεξαμενής: Πριν ανάψουμε το καυστήρα μας θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να τον ρυθμίσουμε, ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος.
– Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα πρέπει να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Σε περίπτωση που η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολυκατοικίες-διπλοκατοικίες κ.λπ. και υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης οι οποίες είναι από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη, αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του προσώπου (φυσικού ή νομικού) που ασκεί την επαγγελματική διαχείριση και το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του εκπροσώπου εκ των συνιδιοκτητών ή ενοίκων του κτιρίου που έχει συναποφασισθεί και οριστεί ως συνδιαχειριστής. Επίσης αναγράφεται ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου που προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διεύθυνση, η ώρα παράδοσης, η ποσότητα, η συνολική αξία και ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικού ή δημοσίου κ.λπ.).
– Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο και περιέχει κατάλληλο ιχνηθέτη, ώστε να μπορεί να ανιχνεύεται εύκολα η τυχόν παρουσία του στο πετρέλαιο κίνησης και στις βενζίνες.
– Σε ό,τι αφορά στον προμηθευτή πρέπει να μην είναι παραποιημένος ο μετρητής βυτιοφόρου. Φυσιολογικά ο μετρητής είναι κατασκευασμένος έτσι που να μετρά μόνο τη ροή του πετρελαίου. Ο μεταφορέας, όμως, μπορεί να επέμβει στον μετρητή κατά τρόπο που να μετράει εκτός από τη ροή του καυσίμου και την ταυτόχρονη ροή του αέρα ,που με κανονικές συνθήκες ο αέρας πρέπει να φεύγει από μια βαλβίδα εξαέρωση προτού φθάσει στον μετρητή. Έτσι μπορεί να παραδίδεται μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης και αέρας.
– Η μάνικα του βυτιοφόρου πρέπει να είναι εντελώς άδεια, τόσο προτού όσο και μετά την παράδοση του πετρελαίου. Αν η μάνικα είναι άδεια πριν από την παράδοση και γεμάτη μετά την παράδοση ο μεταφορέας καρπούται το περιεχόμενό της που μπορεί να είναι δεκάδες λίτρα, ανάλογα με το μήκος και τη διατομή της μάνικας, δηλαδή μας γίνεται κλοπή πετρελαίου.
– Παράδοση με προμέτρηση. Να είστε παρόντες στην παράδοση, εάν γίνεται να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο και να ελέγχονται όλες οι λεπτομέρειες της παράδοσης. Βεβαιωθείτε ότι στην προμέτρηση, το μέτρο πρέπει να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το