Πολιτισμός

Από σήμερα η…Δράμα στο Βόλο

Διήμερο προβολών ταινιών μικρού μήκους από το γνωστό Φεστιβάλ, στη Νέα Ιωνία

Διήμερο αφιέρωμα στο 33ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, έχει σήμερα Τρίτη 15 και αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου, ώρα 9:00 μ.μ., η Κινηματογραφική Κοινότητα Ν. Ιωνίας. Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των προβολών του διημέρου στη Νέα Ιωνία έχει ως εξής:

Τρίτη 15 Μαρτίου

CASUS BELI  – ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ 11 35mm

13 ½  – ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ 21 35mm

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΗΛΙΟΥ  – ΔΕΜΙΡΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ 34 digi

Ο ΠΛΑΝΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ –  ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 27 digi

OEDIPUS – ΜΥΛΩΝΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ 23 35mm

Τετάρτη 16 Μαρτίου

ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ; ΠΑΣΣΑΡΗ ΜΑΡΙΤΙΝΑ 21 35mm

ΤΟ ΧΩΡΙΟ – ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 14 35mm

ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ  – ΛΕΓΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 37 digi

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΕΡΜΑ  – ΚΙΝ/ΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 2009 16 digi

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ  – ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 23 35mm

Ποιο είναι το Φεστιβάλ Δράμας

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που διανύει φέτος τον 35ο χρόνο της ζωής του, είναι ένας θεσμός, όχι μόνο ελληνικής, αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ταινίες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Στην πορεία αυτών των χρόνων, το Φεστιβάλ καταξιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων και ξένων δημιουργών ως ένα από τα πιο σημαντικά του είδους του.

Η προαγωγή της Κινηματογραφικής Τέχνης και η συστηματική δράση για την καλλιτεχνική και επαγγελματική ανέλιξη των νέων κινηματογραφιστών, ήταν εξαρχής το κύριο μέλημα του Ελληνικού και του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια τέθηκαν στο φεστιβάλ οι βάσεις για την αναμόρφωση και επαγγελματική λειτουργία του: δημιουργήθηκε διεθνές φεστιβάλ, μαζικοποιήθηκε η προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις του, το καλλιτεχνικό επίπεδο του προγράμματός του αναγνωρίστηκε ως εξαιρετικά υψηλό, συνδέθηκε περαιτέρω με την τοπική κοινωνία

Το υψηλό επίπεδο των επιλογών του σε καλλιτεχνικό έργο αλλά και το άριστο επίπεδο οργάνωσης του, συνέβαλαν στην  αναγνώρισή του από την European Film Academy (EFA) ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να συγκαταλεγεί στο δίκτυο συνεργαζομένων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφο.

Με την πάροδο των ετών, το Φεστιβάλ συνδέθηκε ιδιαιτέρως με την τοπική κοινωνία της Δράμας, αλλά και με όλη την Ελληνική –  αν λάβουμε υπ’ όψιν την παράλληλη δράση: «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει…», μέσω του οποίου επιχειρείται εδώ και 16 χρόνια μια πρωτοποριακή τομή στο κύκλωμα της κινηματογραφικής διανομής .

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη που προέκυπτε όσο αφορά την διάδοση και  προβολή της μικρού μήκους ταινίες και πέρα από την εβδομάδα του Φεστιβάλ.

Πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησαν δειλά οι πρώτες εκδηλώσεις σε ορισμένες πόλεις της χώρας μας. Γρήγορα βρήκε την αναγνώριση που του έπρεπε και φέτος το Φεστιβάλ ταξίδεψε σε 60 περίπου πόλεις στην Ελλάδα και τρεις στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά κάποιες πόλεις που θα επισκεφτεί και έχει ήδη επισκεφτεί για  φέτος είναι: Βόλος, Τήνος, Σύρος, Σάμος,  Πάρος, Νάξος, Ίος, Γιάννενα, Πρέβεζα, Καστοριά, Έδεσσα, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκίδα, Καβάλα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και με αρκετές εκδηλώσεις σε διάφορους δήμους της Αττικής. Όσο αφορά το εξωτερικό το Φεστιβάλ Δράμας έχει επισκεφθεί  το Βερολίνο, την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο σε συνεργασία με τις εκεί Ελληνικές κοινότητες παρουσιάστηκαν οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ της  Δράμας  και την Λευκωσία. Πάφο και Λεμεσό  με  πάρα πολλή μεγάλη επιτυχία σε όλες τις πόλεις. Η εκδήλωση αυτή φέρνει κοντά στην μικρού μήκους ταινία αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ στο κινηματογραφόφιλο κοινό  σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το